Nogomet

UEFA odlučuje 23. listopada: Postupak otvoren i protiv Srbije i protiv Albanije

Borna Rupnik • četvrtak, 16.10.2014.
UEFA odlučuje 23. listopada: Postupak otvoren i protiv Srbije i protiv Albanije
Foto: EPA

Europska nogometna federacija objavila je na temelju kojih će točno zbivanja provesti istragu protiv Srbije i Albanije poslije nedovršene utakmice u Beogradu.

Konačna odluka Uefe o prekidu kvalifikacijske utakmice Srbije i Albanije past će 23. listopada. Tada će Disciplinska komisija odlučiti o sankcijama i ishodu utakmice, odnosno mogućem ponovnom susretu ove dvije reprezentacije.

"Disciplinski postupak protiv Srbije otvoren je zbog upotrebe pirotehnike među navijačima, navijačkih nereda, ulaska navijača na teren, neadekvatne organizacije utakmice te upotrebe lasera", poručila je UEFA.

"Disciplinski postupak protiv Albanije otvoren je zbog odbijanja izlaska na teren i prikazivanja sporne zastave", stoji u objašnjenju.

Nogometni savez Srbije izdao je pak vrlo opširno službeno priopćenje u kojemu se između ostaloga navodi:

Nogometni savez Srbije izražava žaljenje što utakmica između Srbije i Albanije nije završena na sportski način, kako priliči jednom izuzetno značajnom događaju najboljih reprezentacija dvije zemlje.

U ambijentu koji odavno nije viđen u Srbiji, s jedinstvenom podrškom navijača, reprezentativci Srbije su dobrom igrom bili na putu da na kraju susreta, po isteku 90 minuta, dođu po važne pobjede na putu k Francuskoj 2016. Na žalost, provokacijom iz protivničkih redova, započetom unošenjem zastave nepostojeće takozvane "velike Albanije" koja kao takva vrijeđa osjećaje svih građana Srbije, Crne Gore, Makedonije i Grčke, uz pomoć bespilotne letjelice koja je došla van stadiona, a nastavljenom neprimjerenim scenama na terenu, utakmica nije završena na uobičajeni način i time su onemogućene šanse naših reprezentativaca da u fer, sportskom i viteškom nadmetanju na terenu pokažu tko je kvalitetniji i bolji.

Do prekida je došlo u 41. minuti, po pojavi spomenute zastave. Pojava tog objekta predstavlja dobro osmišljenu političku diverziju. Pokazat će se da je to bio i jedini i ključni razlog za kasniji potpuni prekid susreta.

Apsolutno svi igrači Srbije i dužnosnici na klupi su bili na svojim mjestima, mirni i bez ijednog pokušaja da pokažu silu ili gnjev zbog incidenta. Ali, igrači Albanije su se vrlo agresivno ponijeli i fizički su napali Mitrovića.

Pojedinci koji su ušli na teren su, nažalost, podlegli provokaciji i željeli su samo jedno - ukloniti spomenutu zastavu.

U želji da pobijedi isključivo nogomet, ponudili smo delegatu, sucima i NS Albanije sljedeće opcije predviđene pravilnicima:
- da susret bude nastavljen na osnovu odluke suca i delegata - NS Albanije je to odbio
- da susret bude nastavljen po pražnjenju tribina - NS Albanije je to odbio
- da susret bude odgođen i odigran u srijedu, 15. listopada 2014. godine - NS Albanije je to odbio.

Oni su jednostavno propise i pravila Uefe uzeli u svoje ruke i tumačili ih kako njima odgovara. Na osnovu toga, ocjenjujemo da su oni direktni krivci za prekid susreta i očekujemo da će disciplinski organi Uefe utakmicu registrirati rezultatom 3:0 u korist Srbije.

Incident su osudili i predsjednik Uefe Michel Platini i predsjednik Fife Sepp Blatter.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik16.10.2014. u 11:56
    Nevezano za ostatak priče, ajde da je NAPOKON netko uložio tužbu na jebene lasere. Ja bi za to lupao drakonske kazne. Osim što ometa igrače (posebno golmane) je dokazano iznimno štetno za vid.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.10.2014. u 11:27
    Na kraju ce Albanci biti krivi za sve. To je standardni obrazac u sukobu bilo koga sa Srbima. S nikim nisu dobri iz okruzenja (Albanija, Kosovo, Hrvatska, BiH itd..) i imaju sa svima probleme, dok ostali medusobno nemaju nikakvih problema prakticki i pitam se onda u kome je problem, mislim da ne... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.10.2014. u 11:05
    Smješno je da nije pokrenut postupak zbog fizičkog nasrtaja navijača i zaštitara na igrače protivničke momčadi. Zamislite da se npr. u susretu izm Hrv. i Ita. dogodi da jedan navijač opali Pirla plastičnom stolicom a drugi se pohrva s Chiellinijem i usput mu pomaže zaštitar? pa izbacili bi nas iz... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.10.2014. u 10:06
    hahahahahah pa ovi srbi su presmiješni. Kad oni provociraju i vrijeđaju druge onda bi svi drugi trebali to sa užitkom primit, a kad njih netko isprca onda su jadni bili isprovocirani. Meni je ova fora sa dronom bila baš smiješna i orginalna. I nemam ništa protiv toga.
    Obrisan korisnik