Košarka

Video: Šarić najbolji u Efesovom porazu, Valencia propustila iznenaditi Olympiakos

Davor Kovačević • četvrtak, 20.11.2014.
Video: Šarić najbolji u Efesovom porazu, Valencia propustila iznenaditi Olympiakos
Foto: EPA

Uzbudljivo je bilo na parketima u prvim susretima šestog kola Eurolige. Prave drame odvijale su se u Pireju, Kazanju i Klaipeidi gdje su svi domaćini iščupali pobjede, dok se u Moskvi odigrala neravnopravna utakmica između CSKA-a i Albe.

Olympiakosu novi triler protiv Valencije

Olympiakos – Valencia 77:76

Nadomak iznenađenju u Pireju bili su košarkaši Valencije. Iznenađenje je možda preteška riječ s obzirom na kvalitativno stanje između Olympiakosa i Valencije, no kada se zna forma španjolskog kluba, onda bi slavlje Valencije na vrućem terenu u Grčkoj bilo prilično neočekivano.

Zvono za uzbunu davno je počelo zvoniti u klubu u kojem glavnu riječ ima Velimir Perasović, a ako se u španjolskoj ligi to zvono tek potiho oglasi, onda je u Euroligi ono vrlo glasno. Peti poraz u šest kola gurnuo je Valenciju na dno svoje skupine i prolazak u Top 16 za sada izgleda jako daleko.

Kao i u prvom susretu ovih klubova, i u Pireju se odigrao pravi triler u kojem je još jednom kao s(p)retniji izašao Olympiakos. Valencia je imala i deset koševa prednosti, no Nemanja Nedović, novopridošlica u redovima Valencije, u svom je debiju htio pokazati previše, držao je loptu u svojim rukama u ključnim trenucima, no ništa dobro nije donio svojoj momčadi.

Poslije izjednačenog starta, Olympiakos se na prvu veću razliku odvojio u 13. minuti kada je ubilježio 33:21, no Španjolci nisu potonuli do kraja i do poluvremena su smanjili zaostatak na prihvatljivih 40:45. Nastavak je donio razigraniju Valenciju koja je početkom posljednje dionice stigla i do najvećeg vodstva od 64:54, no pokazalo se nedovoljnim.

Malo po malo Olympiakos je smanjivao zaostatak, a s dvije vezane trice Agravanis i Laffayete su vratili prednost na stranu grčke ekipe. Sato i Nedović su pokušavali tricama vratiti Valenciju, a kad oni to nisu uspjeli ukazao se Dubljević koji je centarskom tricom donio Valenciji 75:73 u posljednjoj minuti. Na drugoj se strani, pak, ukazao, tko drugi nego Vasilis Spanoulis i tricom vratio Grcima prednost. Ribas je kasnije pogodio samo jedno bacanje za egal, a nesporazum s Perasovićem ili ne donio je Spanoulisu priliku sa slobodnih bacanja, koji je samo jednom bio precizan, i loptu odluke u rukama španjolske momčadi posljednjih deset sekundi. Nedović se zatrčao pod koš i nekako izborio mrtvu loptu. Nakon podbacivanja ostalo je malo više od sekunde do kraja, a Ribas se poskliznuo i zakasnio s dodavanjem Nedoviću koji je ovaj put bio precizan, ali ali nakon zvuka sirene.

“Večeras smo odigrali našu najbolju utakmicu u gostima. I kada je Olympiakos imao dvoznamenkastu prednost nismo posustajali. Promptno smo reagirali i vratili se u igru zahvaljujući našoj koncentraciji i spremnosti da ostanemo u igri. Nažalost, odigrali smo lošu obranu na Spanoulisu koji je postigao krucijalnu tricu“, bio je jasan Perasović nakon utakmice.

Trojica igrača kod Valencije su imala identičan učinak. Dubljević, Lučić i Ribas su postigli po 16 poena, a Krešo Lončar je dobio mizernu minutažu i za četiri minute ubacio dva poena, dok je Laffayete bivšoj momčadi utrpao devet poena. Spanoulis je povukao Olympiakos i bio prvo ime svoje momčadi sa 16 poena, Dunston je dodao 14, a Darden 11 poena.

Efes ispustio +15 u Kazanju

Uniks – Anadolu Efes 67:64

Uzbudljivu završnicu gledali su gledatelji u Kazanju. Turski Anadolu Efes imao je tijekom treće četvrtine i velikih 15 poena prednosti, no sve su to okrenuli košarkaši Uniksa za važnu pobjedu i ostanak u igri za prolazak.

Dario Šarić je vukao Efes, ostao samo skok kratak do double-double učinka, ali nije bilo dovoljno. Iako je i bez oziljeđenog Krstića Efes prošlo kolo iznenadio Real Madrid, njegov će izostanak morati aktivirati ostale igrače na veći učinak kako bi Efes donekle kompenzirao taj hendikep.

Prvu veću prednost imao je Efes tijekom druge četvrtine (34:24), a odlična obrana koju je serijom 9-0 potvrdio Šarić početkom drugog poluvremena, ostavila je Uniks tri minute bez koša i na 15 koševa zaostatka. Tu su se stvari na parketu počele okretati. Probudio se Langford i potpomognut Fischerom i Kaimakogluom doveo Uniks u vodstvo 58:55 u seriji od 15-2.

Šarić je odveo Efes na 62:60 nešto više od dvije minute do kraja. Langford je ubacio tri slobodna bacanja,a potom je Efesovu šansu za povratak upropastio Bjelica nagazivši na liniju. Langford je potom dvije i pol sekunde do kraja ponovno pokazao mirnoću, a trica s centra Dontayea Drapera nije bila ni blizu ubačaja.

U Uniksovu pobjedu 19 poena je ugradio Langford od kojih je 12 bilo u posljednjoj četvrtini, a slijedio ga je Fischer sa 16. Dario Šarić je prikupio 13 poena i devet skokova, Balbay je dodao 11, a Janning deset poena.

“Sretan sam što sam se vratio u Kazanj, ali nisam zadovoljan načinom na koji smo odigrali. Mislim da je Efes bio bolji tim tri četvrtine i kontrolirao utakmicu. Igrali smo dobru obranu i vrlo je teško za objasniti zašto smo potom stali igrati obranu. Primili smo 24 poena u posljednjoj dionici i morat ćemo puno raditi kako bismo se kvalificirali za Top 16“, izjavio je nakon utakmice trener Efesa Dušan Ivković.

Banić nepogrešiv, CSKA neumoljiv

CSKA – Alba Berlin 95:66

Maksimalan učinak zadržao je moskovski CSKA nakon, pokazalo se, lakše utakmice s berlinskom Albm. Postao je CSKA tako prva momčad koja je osigurala prolazak u Top 16, a visoku pobjedu može zahvaliti i velikoj preciznosti u šutu za tri poena. Čak 15 trica zabio je moskovski klub.

S druge strane, sa samo dvije trice Alba se i nije mogla nadati ičemu drugom osim uvjerljivog poraza. I bez Miloša Teodosića, CSKA je nakon prvih deset minuta pokazao Albi da ih čeka teška noć.

28:11 iz prve četvrtine CSKA je u 18. minuti podigao na 48:18 i već je tada utakmica označila opušteni i egzibicijama skloni nastavak. Ako joj to može biti za utjehu, od tog trenutka Alba više nije dala CSKA-u da ode preko 30, no isto tako Nijemci nisu spustili zaostatak ispod 20. +16 iz prve i +29 iz druge utakmice pokazuje veliku razliku u kvaliteti ovih klubova.

“Manje-više ovo se dogodilo i u prvoj utakmicu i očekivali smo da će CSKA ponoviti nešto slično na svom terenu. CSKA je odličan ove godine i igraju lijepu košarku, a meni je jako žao što nismo pokazali skoro ništa dobro“, pohvalio je rusku mašineriju hrvatski internacionalac u redovima Albe Marko Banić.

Jedan od rijetkih zadovoljnih svojom izvedbom nakon Albinog debakla može biti upravo Banić koji je iz šest pokušaja za dva isto toliko puta i poentirao za manje od 17 minuta. Redding je, pak, bio najbolji kod Albe sa 16 poena, a drugi Hrvat u njemačkoj ekipi, Leon Radošević, je za 11 minuta ostao bez ubačaja.

Nando De Colo je iskoristio Teodosićevu odsutnost i nesumnjivo bio prvo ime ruske ekipe s 22 poena (4/4 za tri), a pratio ga je Jackson s 18 poena.

Galdikas junak Neptunasa

Neptunas – Laboral Kutxa 80:79

Jedno od iznenađenja ovogodišnje Eurolige svakako je litavski Neptunas. Klub iz Klapeide mnogi su vidjeli na začelju skupine, a oni se su u svojoj debitantskoj sezoni u elitnom natjecanju drže odlično te imaju realne šanse za prolaskom.

Nakon Zvezde i Valencije, i Laboral Kutxa je osjetila koliko neugodan može biti parket Neptunasa, a čak ni fantastični Huertel, koji je bio vrlo inspiriran izvan linije od 6,75 metara, nije spasio španjolsku momčad poraza. Tek se Olympiakos uspio provući u Litvi i to kroz produžetke.

Još u trećoj četvrtini nije izgledalo da će Simas Galdikas 13 sekundi prije isteka utakmice morati spašavati već, tada upisanu pobjedu, domaćina. Kontrolirajući tijek utakmice od samog početka, Litavci su sredinom treće dionice otišli na 53:35 i tada je svoje sposobnosti odlučio pokazati Huertel. U seriji Laborala od 17-2 Huertel je participirao s 12 poena i za trenutak eto Španjolaca na -3 (52:55).

Neptunas je ponovno stisnuo gas i pobjegao na 66:54 početkom posljednje četvrtine, ali nova serija gostiju, gdje se istaknuo i debitant Begić, rezultirala je izjednačenjem 68:68. Povela je konačno Laboral Kutxa sa 75:73 manje od dvije minute do kraja, potom imala i 77:75, Gailius je odgovorio tricom, a zatim je jedina svoja dva bacanja za goste ubacio Tillie i njihovo vodstvo 79:78. Ostalo je 16 sekundi do kraja, a svega tri sekunde nakon time-outa bilo je dovoljno Galdikasu za polaganje i prednost domaćina. U odlučujućem napadu lopta nije poslušala Huertela i za Španjolce povratka više nije bilo.

Huertel je na koncu ubacio 31 poen uz čak osam trica od ukupno devet svoje momčadi. Zavackas i Shakur predvodili su Neptunas sa 16 poena, a 12 je dodao Gailius.

Euroliga

1Real Madrid 277+256
2Panathinaikos 2311+152
3Monaco 2311+95
4Olympiakos 2212+134
5Barcelona 2212+120
6Fenerbahçe 2014+143
7Maccabi Tel Aviv 2014+32
8Baskonia 1816-21
9Anadolu Efes 1717+16
10Virtus Bologna 1717-73
11Partizan 1618-15
12Armani Milano 1519+4
13Žalgiris 1420-2
14Valencia 1420-106
15Bayern 1321-116
16Crvena zvezda 1123-52
17ASVEL Lyon-Villeurbanne 925-214
18Alba Berlin 529-353

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.11.2014. u 16:35
    Bez obzira na dobre "brojke" Šarić je i dalje pomoćna radna snaga, a njegovi koševi plod slučajnosti. Tj. njegove volje i požrtvovnosti. I talenta. A ima ga više od cijele te ekipe Efesa zajedno. Osim možda Osmana i Korkmaza. Ta dvojica zaslužuju svoje minute.
    Obrisan korisnik