Rukomet

PPD Zagreb u najvažnijem susretu polusezone kreće po slavlje nad Meškov Brestom

Zvonka Keliš • nedjelja, 23.11.2014.
PPD Zagreb u najvažnijem susretu polusezone kreće po slavlje nad Meškov Brestom

Rukometaši PPD Zagreba u nedjelju će poslijepodne u zagrebačkoj Areni, pred svojim navijačima, zakoračiti u najvažniji europski dvoboj polusezone, a na suprotnoj strani terena čekat će ih prošlotjedni suparnik, ekipa bjeloruskog Meškov Bresta. U uzvratnom susretu velika borba za važne europske bodove i nastavak europskog sna o osmini finala stoga zasigurno neće izostati.

Najelitnije europsko rukometno klupsko natjecanje ove nedjelje momčadi PPD Zagreba donosi nova uzbuđenja i zanimljiv, ali još jednom težak dvoboj skupine A. Nakon prošlotjednog poraza (22:26) u gostima kod Meškov Bresta, u zagrebačkoj Areni ove je nedjelje poslije podne vrijeme za uzvrat te pokušaj ne samo boljeg izdanja već i osiguravanja novih i itekako vrijednih europskih bodova za koje Zagrebaši uistinu žele da ostanu upravo u Zagrebu.

Nakon pet odigranih susreta te dva osigurana slavlja, sjajnog otvaranja europske sezone i pobjede nad Kielom te potom još jedne upisane na domaćem terenu nad Metalurgom, ali i sada tri pretrpljena poraza (PSG, Naturhouse La Rioja, Meškov Brest), Zagrebaši se uistinu žarko žele vratiti na pobjedničke staze u Europi gdje ove sezone žele konačno napraviti korak dalje i stupiti u daljnju fazu natjecanja. Kako bodovi protekloga vikenda nisu poneseni kući, već su ostali u Bjelorusiji, u kako smatraju najvažnijoj utakmici polusezone rukometaši PPD Zagreba ove nedjelje moraju, kako i sami kažu, pobijediti sami sebe, premostiti psihološku prepreku koju su stvorili te osigurati te važne bodove protiv Meškov Bresta, a samim time i uzvratiti mu za prošlotjedni poraz.

U nov susret s Meškov Brestom, treći u novoj rukometnoj sezoni, Zagrebaši će, međutim, krenuti bez važnog lijevog vanjskog Domagoja Pavlovića koji se ozlijedio upravo na prošlotjednom susretu te će nakon operativnog zahvata s terena izbivati minimalno tri mjeseca, a još ni ove nedjelje Zagreb ne može računati na Stipu Mandalinića na toj poziciji budući da se isti tek lagano vraća. Upravo stoga vanjske će linija biti dodatno tanja te vrijedi vidjeti što je Zagrebov trener Veselin Vujović osmislio kako bi nadoknadio gubitak Pavlovića.

"Bila je to jedna od naših najlošijih utakmica, a vrlo dobra Meškova, no vidimo nadu u porazu od samo četiri pogotka razlike. No, tu utakmicu ne smijemo ponoviti u nedjelju. Odigramo li onako kakve su nam mogućnosti pobjeda će ostati u Zagrebu. Ovo će biti utakmica u kojoj ćemo morati pobijediti sami sebe i neke stvari dokazati sebi samima", rekao je uoči susreta s Meškov Brestom Zagrebov Luka Stepančić.

No, tu su i dalje sigurni i vrlo dobri vratari kako Filip Ivić tako i Ivan Stevanović, sve sigurnija crta, uvijek brza krila, a trebali bi Hrvati pokazati i svoju čvrstu i agresivnu obranu koju su već ranije prikazivali i na kojoj toliko rade, a koja će im itekako biti potrebna protiv Meškova. Ukoliko se vanjska linija uspije posložiti, a uspije li posložiti i svoje ključne akcije, kao i smanjiti broj tehničkih pogrešaka, velika borba, ali i bodovi ne bi trebali izostati.

Uoči dvoboja s Meškov Brestom trener Vujović kazao je: "Iako je malo apsurdno i bez obzira što se radi o najvažnijoj utakmici u prvome dijelu sezone za nas, mi smo u proteklih tjedan dana vodili računa više o nama samima, nego o suparniku. Mi smo sami sebi najveći suparnici. Ukoliko mi budemo koncentrirani, hrabri i srčani mi možemo igrati presing punih 60 minuta i dobiti utakmicu."

Nadodao je Zagrebov strateg: "Meškov Brest je jako teška i dobra ekipa s dosta profesionalaca, kvalitetna je i ima mnogo iskusnih igrača. Tako je odigrala i prvi susret stoga nam ovoga puta trebaju želja i adrenalin i mogućnost da pokažemo da je prva utakmica bila samo slabost. Upravo stoga nam kod kuće treba podrška što većeg broja publike jer nema velikih utakmica bez podrške publike."

Ekipa Meškov Bresta nakon prošlotjednog slavlja broji isti broj pobjeda i poraza u Ligi prvaka, kao i njen nedjeljni suparnik, a nakon što je na otvaranju europske sezone poražena od La Rioje 31:39, kod kuće je slavila nad Metalurgom da bi u naredna dva susreta vodila velike borbe s Kielom i PSG-om od kojih je na koncu poražena sa samo pogotkom razlike. Drugo slavlje upisali su Bjelorusi upravo protiv Hrvata te se na ljestvici skupine A nalaze na četvrtom mjestu s istim brojem osvojenih bodova, no zbog bolje gol razlike na stepenici su više od Zagreba. U SEHA GSS ligi, pak, Meškov broji sedam susreta, pet slavlja te dva poraza za 15 osvojenih bodova te peto mjesto, dok je Zagreb drugi s deset dvoboja, sedam slavlja te 21 bodom.

Vukić poželio brz oporavak Pavloviću

"Nažalost, Pavlović je teže ozlijeđen mojom krivicom. Zakasnio sam ući u duel, a nakon toga i povući svoju ruku da ne bi došlo do kontakta. Nažalost, dogodilo se to što se dogodilo. Čuo sam se s Domagojem i moram priznati da me oduševila njegova reakcija. Želim mu sretan oporavak i brz povratak na teren", otkrio je Vukić o ozljedi Zagrebaša Pavlovića na proteklome susretu Meškova i Zagreba.

U proteklih tjedan dana Bjelorusi, koje ozljede i ne zaobilaze, nisu imali novih povreda te su stoga u Zagreb stigli samo bez Ivana Karačića koji se i dalje oporavlja od svoje ozljede. Po nove europske bodove i nastavak europskog sna Meškov Brest krenut će zasigurno ponovno sa sjajnim Nikolom Manojlovićem kojeg Zagrebaši u Brestu nisu znali zaustaviti, kao i s uvijek raspoloženim Rastkom Stojkovićem, ali i sigurnim Ivanom Pešićem među vratnicama, kao i Jankom Božovićem, Dzianisom Rutenkom, Dmitrijem Kamišikom te bivšim Zagrebašima Davidom Špilerom i kapetanom Ljubom Vukićem.

Netom prije dvoboja sa Zagrebom sam Vukić za Sportnet je izjavio: "U Brestu smo pobijedili, usuđujem se reći, neočekivano lako. Utakmica je praktički bila gotova nakon 20 minuta. Sigurno je da je Zagreb igrao lošije nego može, ali isto tako moram naglasiti da je to i naša zasluga. Nije nam se nazabijao ni Kiel ni PSG ni Vardar, s kojima smo igrali prije Zagreba. U Zagrebu očekujemo utakmicu kakvu smo očekivali i u Bjelorusiji, tešku i neizvjesnu. I nama i Zagrebašima ova pobjeda može značiti prolazak skupine. Oni imaju kapital pobjede protiv Kiela, a mi ćemo sve napraviti da taj kapital neutraliziramo. Dolazimo s ogromnim samopouzdanjem i uvjereni smo u pobjedu."

Nastavilo je potom lijevo krilo Meškov Bresta: "Mi nismo Veszprem ni Barcelona da možemo držati visoki ritam i kvalitetu tijekom cijele utakmice. Uz to, Zagreb je odličan, mlad, brz i rastrčan. Nama se u drugom dijelu utakmice dogodio lagani pad, dio i zbog toga što smo imali ogromnu prednost i Zagreb je to iskoristio. Na našu sreću, uspjeli smo mirno privesti utakmicu kraju. Mi uvijek pokušavamo igrati isto, dakle, čvrstu i agresivnu obranu koja je naša najveća snaga. Pešić brani vrhunski već duže vrijeme i nema nikakvih tajni da ćemo isto pokušati i u Zagrebu."

Iza Hrvata i Bjelorusa sada je sedam međusobnih susreta, a bjeloruska ekipa prošlotjednim slavljem stigla je do prednosti u međusobnom omjeru budući da sada broji četiri pobjede, dok je od Zagreba poražena tri puta. U nedjelju će stoga u uzvratu Zagrebaši osim po poravnanje međusobnog omjera krenuti i po izuzetno važne europske bodove za prolazak dalje u osminu finala Lige prvaka, no iste će nakon slavlja kod kuće žarko željeti i momci Željka Babića kako bi napravili pravi mali pothvat u Europi.

Susret šestoga kola Lige prvaka između PPD Zagreba i Meškov Bresta u zagrebačkoj Areni počinje u 17 sati.

Foto: Matija Hećimović

Liga prvaka - Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

6. kolo

Metalurg Skoplje29:28La Rioja
Kiel33:29Paris Saint-Germain
RK Zagreb25:23Meškov Brest
1Kiel 10322:259+6318
2Paris Saint-Germain 10297:266+3112
3RK Zagreb 10241:248-712
4La Rioja 10305:30509
5Meškov Brest 10267:293-266
6Metalurg Skoplje 10233:294-613

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!