Košarka

Video: Sjajna večer Hrvata u Euroligi: Šarić prvo ime Efesa, Lončar Valencije, dubrovačka veza predvodila Barcelonu

Davor Kovačević • subota, 29.11.2014.
Video: Sjajna večer Hrvata u Euroligi: Šarić prvo ime Efesa, Lončar Valencije, dubrovačka veza predvodila Barcelonu
Foto: EPA

Petak je bio dan hrvatskih košarkaša u Euroligi. Najprije je Dario Šarić upisao double-double za svoj Anadolu Efes, zatim su Dubrovčani Ante Tomić i Mario Hezonja bili najbolji pojedinci u Barceloni, da bi se na kraju nadovezao i Krešo Lončar koji je predvodio Valenciju. Lijepu večer Hrvati su začinili i pobjedama svojih klubova.

Šarićev double-double u uvjerljivoj predstavi Efesa

Anadolu Efes – Dinamo Sassari 85:62

Nešto turbulentnije razdoblje u Anadolu Efesu definitivno je iza Darija Šarića. Nakon što ga je prije nešto više od mjesec dana trener istanbulskog kluba Dušan Ivković dva puta u nizu ostavio izvan popisa igrača za utakmice turskih natjecanja (Prvenstvo i Kup), Šarić je ponovno zadobio povjerenje srpskog stručnjaka i polako se promiče u lidera turskog kluba.

Proteklog tjedna u Euroligi Šarić je bio prvo ime Efesa u porazu u Kazanju, prvog dana ovog tjedna Šarić je u prvenstvenoj pobjedi predvodio Efes s 23 poena, a isto je učinio i danas u novoj uspješnoj euroligaškoj predstavi, svojoj i svog kluba.

S 18 poena, 11 skokova i tri asistencije Šarić je stigao do double-double učinka za 28 minuta, a Efes se bez problema obračunao s Dinamo Sassarijem. Veliki dio posla Turci su obavili u drugoj četvrtini kada su imali i 17 koševa viška (37:20), Talijani su uspjeli smanjiti na jednoznamenkasti zaostatak, no Efes je odmaglio do kraja utakmice.

Osim Šarića, raspoloženi su bili i Bjelica sa 16 poena te Osman s 12. Kod Sassarija prvo ime je bio Lawal s deset poena i 15 skokova, a 11 poena je uz veliku potrošnju (1/9 trica) isporučio Sanders. Petom pobjedom Efes je zadržao priključak na vrhu, dok se Dinamo praktički oprostio od drugog kruga.

Tomić i Hezonja iskombinirali 31 poen u zanimljivoj u Blaugrani

Barcelona – Armani Milano 84:80

Priča utakmice koju su u Blaugrani odigrali Barcelona i Armani iz Milana definitivno su Dubrovčani, ali prije svega (Tomića) treba izdvojiti Marija Hezonju. Mladi Dubrovčanin srušio je dva euroligaška rekorda, dobio je najviše minuta u svim dosadašnjim utakmicama Eurolige (22 i pol minute) te je ostvario i svoj najbolji euroligaški učinak od 13 poena (2/2 za dva, 2/4 za tri), dva skoka i dvije asistencije.

Xavi Pascual je konačno u važnoj utakmicama dao povjerenje Hezonji, a on mu je vratio na najbolji mogući način. Hezonja je publiku zapalio i s jednim odličnim zakucavanjem koje će sigurno naći mjesto u najboljim potezima ovog kola, a onda je možda još i ljepše blokirao jednog suparničkog igrača i tako vjerojatno zaradio nominaciju za blokadu sezone u Euroligi.

Što se tiče utakmice, ona je bila vrlo zanimljiva, a Armani može jako žaliti za pobjedom koja ga je mogla gurnuti u dobru poziciju za prolazak. Kada netko Barceloni u Blaugrani napravi seriju od 19-2 kao što su to napravili Talijani (od 9:14 do 28:16), onda vjerojatno i zaslužuje pobjedu, no pad koncentracije u posljednjim trenucima koštao je Talijane i označio nastavak neporaženosti katalonskog diva.

Barcelona je dugo vremena hvatala zaostatak koji je bio i 14 koševa (22:36), a taman je tada počela raditi dubrovačka veza. Malo Tomić, malo Hezonja i Barca je smanjila na 29:36. Ipak, Katalonci nisu uspjeli uhvatiti i potpuni priključak, u 27. minuti Armani se ponovno odvojio na dvoznamenkastu prednost (54:43).

Nisu uspjeli Talijani do kraja treće četvrtine i održati tu prednost. Amerikanac s Aljaske, Brad Oleson, tricom je nakon dugo vremena doveo Španjolce u vodstvo i to je označilo neizvjesnih posljednjih deset minuta. Tu se nitko nije značajnije odvojio i stvari su se riješavale u posljednjoj minuti u koji je Armani ušao s 80:79, Abrines je vratio prednost Barceloni, a zatim je Samuels imao šut i pobjedu u rukama, ali nije pogodio i tu su kola krenula nizbrdo. Melli je napravio nesportsku osam sekundi prije kraja i za Armani više nije bilo povratka.

Drugi i stariji Durbovčanin bio je prvo ime Barcelone. Tomić je odigrao još jednu standardno odličnu utakmicu i ubilježio 18 poena (8/8 slobodna) i skupio sedam skokova. Dubrovčane su pratili Abrines s 11 poena i Oleson s deset. Za Armani se najviše istaknuo Hackett, igrač koji smije igrati samo u Euroligi, sa 21 poenom, a dobru je podršku imao u Samuelsu i njegovih 16 poena.

“Prije svega, nismo igrali dobru obranu. To je, mislim, bio ključ utakmice. U drugom poluvremenu smo igrali malo bolje, malo žešće i za razliku od prvog poluvremena, počeli smo više pogađati i u napadu. Pobijedili smo i sada trebamo zaboraviti ovu utakmicu jer smo danas igrali užasno. Jedina dobra stvar je pobjeda“, očito je nezadovoljan izvedvom svoje momčadi bio Tomić.

Lončar predvodio Valenciju, Španjolci ostali u igri za prolazak

Valencia – Galatasaray 78:71

Utakmice istine za Velimira Perasovića i njegovu Valenciju bila je ova današnja protiv Galatasaraya. S četiri vezana poraza, što u domaćem prvenstvu, što u Euroligi, pred Valencijom je danas bio veliki, ogromni imperativ pobjede kojom bi zadržala nade za drugi krug Eurolige.

Ostvarila je tako Valencia onaj primarni cilj, pobijedila je Galatasaray, ali nije ostvarila onaj sekundarni, odnosno nije stigla do pobjede od osam razlike (71:64 za Galatasaray u Istanbulu), a to bi se na kraju moglo pokazati ključnim, budući da je skupina vrlo izjednačena, no srećom po Valenciju, osim Olympiakosa, Neptunas, Galatasaray i Laboral Kutxa udaljeni su samo jednu pobjedu.

Španjolska momčad je na isteku prve četvrtine imala deset koševa viška 827:17), jednaku prednost i na poluvremenu (40:30), pa u posljednoj četvrtini podigla i na 63:46 i umjesto da mirno završi utakmicu, Valencia se uvela u probleme.

Aradori je minutu i 17 sekundi prije kraja utakmice doveo Galatasaray na -5 (68:73), a onda je isti počastio Valenciju nesportskom pogreškom. Kada je Lončar 38 sekundi prije isteka vremena ubacio za 76:68, pobjeda više nije bila upitna, već se tražilo osam razlike. Guler je smanjo na -6, a onda je Haragondy pogodio tricu dvije i pol sekunde prije kraja koju su suci okarakterizirali dvicom, no i to je bila dovoljna razlika (78:70). U to malo preostalog vremena Turci su uspjeli izvući slobodna bacanja, Gonlum je pogodio prvo, a potom namjerno promašio drugo.

Lončar je preuzeo najveću odgovornost na sebe, uzeo je 13 šuteva (6/12 za dva, 1/1 za tri) i skupio 15 poena, tri skoka i dvije ukradene lopte za 21 minutu na parketu. Haragondy je kod domaće momčadi završio na 13 poena, Lučić na 11. Aradori je predvodio Galatasaray s 20 poena, osam skokova i šest asistencija, a odličan je bio i Erceg s 19 poena (5/7 trica).

“Ovo je bila naša posljednja prilika. Da smo izgubili, ne bismo više imali šanse za prolazak dalje. Bila je to utakmica biti ili ne biti i vrlo važna pobjeda. Nismo odustajali i borili smo se do kraja. Imamo još dvije domaće utakmice i učinit ćemo sve da se plasiramo dalje“, optimizmom je zračio Lončar.

Veliki preokret Žalgirisa, Panathinaikos osigurao Top 16

Nižnji Novgorod – Žalgiris 55:61

Prvo poluvrijeme za zaborav, a onda veliki preokret u drugom dijelu. Košarkaši Žalgirisa ostvarili su vrijednu pobjedu na gostovanju kod Nižnjija iz Novgoroda i to nakon što su okrenuli -17 iz prvog poluvremena.

Nižnji je imao 37:20 na isteku 20. minute, a Žalgiris je jedva prebacio 20 koševa. Ipak, do kraja treće četvrtine Žalgiris je stigao na samo -1 (43:44), da bi u posljednjih deset minuta samo nastavio započeto i dokrajčio rusku momčad u iznimno tvrdoj i borbenoj utakmici.

Najveće zasluge za pobjedu Žalgirisa ima Anderson koji je bio uvjerljivo prvo ime litavske momčadi s 18 poena. Rochestie je bio najefikasniji u redovima Nižnjija s 15 poena, a 11 je dodao Kinsey.

Panathinaikos – Bayern 87:72

Košarkaši grčkog Panathinaikosa nastavili su s vrlo dobrim predstavama ove sezone. S petom pobjedom osigurali su sljedeći krug Eurolige. Stradao je Bayern i to uvjerljivo. Bilo je 15 razlike u korist grčke momčadi.

Izjednačenost je potrajala sve do 18. minute i tada je krenulo odvajanje Panathinaikosa. U dvije i pol minute do poluvremena je stvorio 44:33 i nastavio povećavati prednost u nastavku koja se popela i do 59:37 u 25. minuti i to je označilo gubitak svake nade za Nijemce, iako su pet i pol minuta prije kraja uspjeli spustiti ispod deset.

Slaughter je sa 17 poena bio najbolji kod domaćina, pratili su Mavrokefalidis sa 16, Fotsis s 14 i Giankovits s 13 poena. Kod Bayerna su se istaknuli McCalebb s 15 poena, Benzing s 14 i Savanović s 13 poena.

Euroliga, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

7. kolo

Real Madrid75:85Uniks Kazan
Nižnji Novgorod55:61Žalgiris
Anadolu Efes85:62Banco di Sardegna Sassari
1Real Madrid 82+98
2Anadolu Efes 64+27
3Uniks Kazan 55+30
4Žalgiris 55+5
5Nižnji Novgorod 55-59
6Banco di Sardegna Sassari 19-101

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • narada10829.11.2014. u 14:49
    a gdje je još Marinelli od play-a za reprezentaciju
    narada108
  • twiti29.11.2014. u 13:10
    Što ne volim ovakve komentare, svijet će strepiti od koga? Hezonja koliko god je atraktivan , toliko je rupa u obrani, i ova njegova blokada je došla nakon što mu je njegov igrač pobjegao. Dok ne popravi obranu, a obrana je stvar volje prije svega, neće igrat značajnu ulogu u klubu poput barcelone... [više na forumu]
    twiti
  • narada10829.11.2014. u 10:55
    ako se dobro sječam Dario je bio ozljeđen ovog mjeseca tako da ne treba čuditi njegovo ne-igranje. A da je on prvo ime utakmice, to je ta razina koja on od sebe očekiva i koja bi uskoro biti normalnost kod Efesa. Bravo za Pascuala koji je riskirao sa malim, i on ga nije razočarao.
    narada108
  • karioke bučani29.11.2014. u 08:49
    marinelli-hezonja-bogdanović-šarić-arapović pa svijet će strepiti od nas !!
    karioke bučani