Nogomet

Roma se nada pomoći Fiorentine, Van Gaalova momčad u izravnoj borbi za treće mjesto

Sportnet • petak, 05.12.2014.
Roma se nada pomoći Fiorentine, Van Gaalova momčad u izravnoj borbi za treće mjesto
Foto: EPA

Europski nogometni vikend počinje po običauju susretima već u petak navečer kada je na rasporedu prvi derbi kola između Fiorentine i Rome. Kolo će se razvući skroz do ponedjeljka kada će ga zaokružiti Englezi, Talijani i Španjolci...

Utrka Juventusa i Rome za prvo mjesto na tablici Serie A nastavlja se u 14. kolu. Već u petak navečer igra se derbi između Viola i Bianconera, a Rimljani se moraju nadati pobjedi Fiorentine. Allegri neće imati lagan zadatak, u prošloj sezoni njegov prethodnik je izgubio u Firenci, i to mu je bio jedan od samo dva poraza u cijeloj sezoni u prvenstvu.

Tada je Rossi postigao hat-trick, no njega ovog puta neće biti zbog ozljede. Roma ima imperativ pobjede protiv Sassuola u čijim se redovima očekuje nastup Šime Vrsaljka. Garcijina momčad je u dobrom raspoloženju poslije slavlja nad Interom, dok je Sassuolo tijekom tjedna prošao u osminu finala Talijanskog kupa.

Coppa Italia završena je za Genou koja se mora okrenuti dvoboju s Milanom. Rossoneri i dalje imaju problema s realizacijom, puno se očekivalo od Torresa, no Španjolac je razočarao zabivši samo jednom. "Ukoliko želimo vidjeti pravog El Nina, morat ćemo još pričekati", kazao je Albertini, bivši veznjak Milana. Inter je, pak, pao na 11. mjesto i Mancini mora "podići" ekipu već protiv Udinesea.

Najzanimljivija utakmica ovog tjedna odigrat će se u ponedjeljak između trećeg Southamptona i četvrtog Manchester Uniteda na St. Mary's stadionu. Ove dvije ekipe nalaze se u dijametralno suprotnoj formi. Vragovi su upisali četiri uzastopne pobjede, a Southampton je, nakon iznenađujuće dugog zadržavanja na drugoj poziciji, pokleknuo zadnja dva pola protiv renomiranih Manchester Cityja i Arsenala. No, Sveci posljednju pobjedu nad Manchesterom čekaju od kraja kolovoza 2003. U 10 utakmica upisali su osam poraza i dva remija.

Također, vrlo zanimljivo bit će na sjeveru Engleske gdje će Newcastle na St James' Parku dočekati vodeći Chelsea. Nakon katastrofalnog uvoda u sezonu (niti jedna pobjeda u prvih sedam utakmica), Svrake su upisale pet uzastopnih pobjeda te su skočile na petu poziciju. Međutim, vodeću i za sada jedinu neporaženu momčad lige dočekuju na devetom mjestu s dvije utakmice bez pobjede.

Drugoplasirani Manchester City lov za Chelseajem pokušat će nastaviti pobjedom na domaćem terneu protiv Evertona koji ove sezone vrlo oscilira u formi. West Ham će odličnu ovogodišnju formu pokušati potvrditi protiv Swansea koji se također nalaze pomalo iznenađujuće visoko na ljestvici. Pobjednički niz željet će nastaviti i Liverpool doma protiv Sunderlanda, odnosno Arsenal na gostovanju kod Stokea.

Novo, 17. kolo Ligue 1 otvorit će Toulouse i Monaco susretom na Municipalu. Momčad iz Kneževine, za koju hrvatski reprezentativac Danijel Subašić iz utakmice u utakmicu brani sve bolje, u prošlom je kolu svladala Lens, a naš je čuvar mreže obranio jedanaesterac.

Inače, ova dva kola pomalo su „ubrzana“, nakon samo tri dana Lyon će odigrati novu utakmicu, ovog puta u gostima kod Eviana. Lavovi su trećeplasirani, a za vratom im puše rival Saint-Etienne, koji u ovom kolu dočekuje posljednjeplasiranu Bastiju. PSG će pokušati dostići Marseille pobjedom na Parku prinčeva protiv Nantesa.

Vodeći Marseille u nedjeljnom večernjem terminu dočekuje Metz, koji je otkinuo bod Bordeauxu u prošlom kolu. Žirondinci imaju priliku uhvatiti priključak s vrhom, ukoliko na Chaban-Delmasu svladaju Lorient. Posrnuli Lille imat će težak zadatak kod Lensa, koji se nalazi u opasnoj zoni.

14. kolo španjolskog prvenstva ne donosi neke velike derbije, a dvoboj koji bi po kvaliteti trebao biti najzanimljiviji je onaj u Madridu između Real Madrida i Celte. Celta je u posljednje vrijeme dosta pala u formi, poklopilo se to nekako s pobjedom na Camp Nouu i ostaje za vidjeti hoće li biti sposobna za još jedno iznenađenje. Madriđani su u rekordnom nizu, sada traže i 18. uzastopnu pobjedu u svim natjecanjima i učinit će sve da do nje i dođu.

Glavni rival vodeće momčadi prvenstva u gradskom derbiju dočekuje momčad Espanyola. Nakon kraće realizatorske krize, Barcelona se oporavila i izgleda sve bolje te želi to potvrditi i protiv Espanyola. U sastav se vraća oporavljeni Andres Iniesta koji je protiv Huesce u Kupu kralja pokazao da je spreman te je najavljen za nastup u ovom susretu.

Kolo će otvoriti u subotu u 16 sati branitelj naslova Atletico Madrid na gostovanju kod Pašalićevog Elchea. Ni tu ne bi trebalo biti problema za favorita, Elche ne izgleda dobro i Atletico bi trebao slaviti. Zanimljivo bi moglo biti u dvoboju između Villarreala i Real Sociedada dok je Valencia favorit na gostovanju kod Granade. Dio momčadi uspio je tijekom tjedna odmoriti igrače u Kupu kralja tako da za većinu ne bi trebalo biti posljedica zbog zgusnutog rasporeda.

U 14. bundesligaškom kolu vodeći Bayern ugostit će jednog od svojih prvih pratitelja, trećeplasirani Bayer iz Leverkusena Tina Jedvaja, koji je u zadnja dva kola ubilježio sigurne pobjede nad Hannoverom i Kölnom. Guardiolini Bavarci vrlo su uvjerljivi, još su bez ligaškog poraza i pobjedom nad Apotekarima već bi početkom prosinca napravili jedan od ključnih koraka prema novom naslovu prvaka.

Olić i Perišić s drugoplasiranim će Wolfsburgom morati na gostovanje u Hannover, koji je ove sezone ubilježio samo jedan remi, a pod posebnim će povećalom biti i nastup četvrtoplasiranog Augsburga, koji pak niti jednom nije odigrao neriješeno. Augsburg gostuje kod Kölna, a eventualnom će pobjedom - uz poraz Bayera u Münchenu - skočiti i na visoko treće mjesto.

Krizu u Dortmundu Kloppova će Borussia pokušati zaustaviti već u petak navečer pred svojim navijačima, kada joj u goste dolazi ove sezone prilično raspoloženi Hoffenheim. Stuttgart, koji je vrlo dobro krenuo u novi mandat Huuba Stevensa, dočekat će Schalke.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!