Rukomet

Penezić: "Mislim da nam je ovo zadnja prilika za medalju"

Iz Varaždina: Jelena Bagarić • petak, 05.12.2014.
Penezić: "Mislim da nam je ovo zadnja prilika za medalju"
Foto: FaH

Pripreme za Europsko prvenstvo u taboru hrvatske ženske rukometne reprezentacije ušle su u samu završnicu. Još je tri dana preostalo do početka prvenstva i utakmice sa Švedskom u Varaždinu. Rukometašice Hrvatske su spremne, zdravstveni bilten je dobar i s nestrpljenjem se čeka početak Prvenstva na kojem Hrvatice imaju veliku šansu za dobar plasman.

Drugi je tjedan priprema reprezentacije koja se sprema u Varaždinu gdje će i igrati svoje utakmice grupne faze Europskog prvenstva. Atmosfera unutar reprezentacije je odlična i rukometašice jedva čekaju sam početak natjecanja: „Manje-više sve smo zdrave i nabijamo formu da završimo sve do kraja. I iskreno jedva čekamo da sve to počne, baš smo razgovarale danas kako ne možemo dočekati sav taj naboj i stvarno jedva, jedva čekamo“, rekla je vratarka Marta Žderić, jedna od tri vratarke u redovima Hrvatske.

Odlična utakmica s Crnom Gorom

Izbornik Canjuga i njegove rukometašice zadovoljne su utakmicom s Crnom Gorom koja je branitelj naslova prvakinja Europe. “Zadovoljne smo s utakmicom s Crnom Gorom. To je reprezentacija koja je na nivou rukometnom i baš mi je drago da smo jednu i drugu utakmicu pobijedile. Nismo baš sve otkrile, ali nisu ni one jer se s njima križamo u Zagrebu. Te su nam utakmice bile bitne zbog atmosfere u ekipi“, rekla je Marta Žderić. Canjuga je još istaknuo kako obrana iz te utakmice mora biti primjer i za Prvenstvo: “ Želim da odigramo obranu, ako ne kao protiv Crne Gore, onda barem blizu tome jer je obrana protiv njih bila super. Nadam se i takvom izdanju vratarki, a sve tri su u top formi i tu će mi biti najteže odlučiti koja će startati i da se napravi prednost sa strane vratarskih pozicija kao što smo uspjeli protiv Crne Gore“.

Žderić će biti jedna od uzdanica na vratima Hrvatske, no neće joj biti lako već u prvoj utakmici protiv Švedske koja ima odlične šutere s vanjskih pozicija: “ Proučavala sam njihove šutere i stalno proučavamo. Svi analiziraju pa tako i mi. Imaju stvarno dobre šutere i nadam se da ćemo mi golmanice uz našu obranu biti jako dobre. „

No, osim Švedske tu su još neugodne Njemačka i Nizozemska s kojima će Hrvatice igrati u srijedu, odnosno u petak: “Spremne smo za sve tri utakmice, mislim da imamo stvarno jaku grupu i da trebamo pokazati najbolje u svakoj utakmici“, zaključila je Žderić.

Najbolja rukometašica Hrvatske Andrea Penezić dijeli optimizam sa svojim suigračicama. “Pozitivna nervoza je u zraku i svi s nestrpljenjem očekujemo tu prvu utakmicu. Sve smo posložili i dogovorili, još možda moramo doraditi taktičke detalje, još malo proanalizirati protivnice ali mislim da smo dobro odradili taj posao. Preostalo nam je tri dana i svi čekamo taj ponedjeljak“, započela je Penezić koja je predstavila prvog protivnika Švedsku: “One igraju skandinavsku 6-0 obranu, brze kontre i polukontre su njihovo najjače oružje. Trebamo igrati pametno, čvrstu obranu i vući polukontru. U napadu disciplinirano sa što manje tehničkih grešaka. Moramo ostaviti srce na terenu i dati sve od sebe.“

Njemačka daleko, ali u mislima

Drugi susret Hrvatska igra u srijedu protiv Njemačke od koje su u posljednja dva susreta izgubile (EP u Srbiji 2012. i Croatia Cup). Trenutno je fokus na Švedskoj, no svjesni su svi kvalitete uvijek neugodnih Njemica. „Njemice igraju dosta dobru obranu, ali nema im najveće zvijezde Susann Müller koja je ozlijedila prst. Imaju dvije odlične vratarke koje su nam u prijašnjim susretima stvarale najviše problema. Mislim da trebamo prelomiti i ne razmišljati puno o njima. Mislim da smo u sjajnoj formi i da ako ćemo odigrati dobro u obrani da se ne trebamo njih bojati“, rekla je Andrea Penezić.

Već se dugo očekuje dobar rezultat reprezentacije Hrvatske, no nikako da ga se dočeka. Čini se da je ovo posljednja prilika ove reprezentacije da se okiti odličjem: “ Mislim da nam je ovo zadnja prilika za medalju. Po prvi puta osjećam da smo se ujedinile i da smo odlučne doći u to polufinale“, konstatirala je Penezić.

Zadovoljan svojim rukometašicama je i izbornik Vladimir Canjuga. Prva provjera protiv Crne Gore apsolutno je pokazala dobru igru reprezentacije. „Utakmice protiv Crne Gore su pokazale da smo već na visokom nivou, a nakon toga odradili smo još devet treninga. To nam daje dodatno samopouzdanje da smo kondicijski, tehnički i psihološki na jednom visokom nivou. Osjeća se i rad psihologinje Bojane Jeličić i nadam se da ćemo ući nabrijani u tu prvu utakmicu i da ćemo pobjedom protiv Švedske zakoračiti u te utakmice koje se igraju ovdje u Varaždinu, pa zatim u Zagrebu i na kraju do tog željenog polufinala“, izjavio je Canjuga.

Izbornik ima i recept za pobjedu protiv Švedske, a tradicionalno je da reprezentacijama s ovih prostora skandinavski tip rukometa baš i ne leži: “Mi smo ovih dana puno gledali utakmice koje sam pripremio iz kvalifikacija koje je Švedska igrala za ovo Prvenstvo. One pune trče, ali recept je vrlo jednostavan: mi moramo zabiti gol na napadu i da njima ne pružimo puno šanse da trče i bitno je da nemamo puno tehničkih grešaka. Smanjiti broj tehničkih grešaka i tu je rješenje naše dobre igre i pobjede.“

Svi unutar reprezentacije su složni da je cilj polufinale, ali ostaje žal što se ono ne igra u Zagrebu već u Budimpešti. Iako je polufinale želja, Penezić upozorava kako treba ići korak po korak: “ Žao mi je što se polufinale ne igra kod nas jer je dvojno prvenstvo. Ne razmišljamo još o tome, važno je da se prođe grupa i da se ide u Zagreb. Opet će biti poseban doživljaj igrati u Zagrebu, a poslije što bude. Budimpešta ili Zagreb za polufinale tako je svejedno samo da dođemo do njega. Nadam se da nećemo imati osjećaj kao da ne igramo doma i očekujem puno navijača i u Budimpešti ako do tamo dođemo“, zaključila je Penezić.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik05.12.2014. u 23:46
    osvajamo fantastično 5. mjesto
    Obrisan korisnik
  • narada10805.12.2014. u 20:08
    uz dužan respekt, sve ove priče o polufinalu ili medalji su za mene pretjerane i samo tu da bi se privlačila publika. Osim Andreje nemamo vrhunsku igračicu. Tatari treba vrjeme nakon ozljede, ponešto vratarke znaju biti faktor. Ali gledavši zadnja natjecanja mora se reći da nemamo širinu, i u... [više na forumu]
    narada108