Košarka

Video: Krenuo Top 16 Eurolige - Galatasaray i Panathinaikos otvorili pobjedama

Davor Kovačević • srijeda, 31.12.2014.
Video: Krenuo Top 16 Eurolige - Galatasaray i Panathinaikos otvorili pobjedama
Foto: EPA

Dvjema utakmicama skupine E otvoren je drugi krug odnosno Top 16 košarkaške Eurolige. Obje pobjede pripale su domaćinima, najprije je Galatasaray pred praznim tribinama bio bolji od Žalgirisa, a kasnije je u neizvjesnoj završnici prvu pobjedu upisao i Panathinaikos protiv Maccabija.

Galatasaray – Žalgiris 78:69

Drugu od tri utakmice kazne pred praznim tribinama odradio je Galatasaray, ali ju je, kao i u utakmici istine protiv Olympiakosa u posljednjem kolu prvog kruga, odradio uspješno. Žalgiris se doslovno provukao među 16 najboljih europskih klubova, ali isto nije uspio u Istanbulu kod sve kompletiranijeg Galatasaraya.

Prvi period utakmice nije donio značajnije odvajanje ni jedne momčadi, a onda su u završnicu poluvremena obje momčadi ušli u mini-serije koševa. Prvo su gosti napravili 7-0 za 35:27, uzvratili su domaćini izjednačenjem, da bi s novih 6-0 Žalgiris na odmor odnio 41:35.

Početkom nastavka Litavci su izjednačili svoju najveću prednost na utakmici, no Galatasaray je počeo bitno bolje igrati, prije svega u obrani, pogađati šuteve, a s tim je stigao i preokret u rezultatskom dijelu. Četiri minute prije kraja utakmice domaćini su pobjegli na 68:59, a glavnu riječ je u tom dijelu vodio debitant u redovima Galatasaraya Justin Carter, ne pruživši protivniku priliku za povratak u utakmicu.

“Obrana je bila ključni dio igre. Razgovarali smo o tome na poluvremenu, da moramo povećati agresivnost što će nam dati dodatno samopouzdanje. Također, zabili smo i nekoliko laganih koševa iz kontre što je promijenilo tijek utakmice u drugom poluvremenu. Sjajno je odigrao i Justin Carter, jako je važan igrač za nas“, dao je svoje viđenje utakmice za službene stranice natjecanja trener Galatasaraya Ergin Ataman.

Utakmicu je obilježio i veliki nesrazmjer u slobodnim bacanjima. Galatasaray ih je izveo čak 33 pokazavši pritom i izrazitu preciznost promašivši svega dva, dok je s druge strane Žalgiris na liniji bio samo pet puta. Erceg i Guler su s po 14 poena predvodili tursku momčad, a Arroyo je dodao 12. Za Žalgiris je najvećih 15 poena postigao Anderson, a Javtokas je pratio s 12.

Panathinaikos – Maccabi 83:76

Prvo kolo skupine E donio je i novi okršaj starih euroligaških rivala, Panathinaikosa i Maccabija, a susret je bio upravo takav. Borben, kvalitetan i neizvjestan do posljednjih trenutaka utakmice u kojima je bolje odreagirala domaća momčad i razveselila dobro popunjenu i raspoloženu OAKA arenu, iako je Maccabi u vodstvu proveo punih 35 minuta.

Maccabi je uvodnim minutama utakmice znatno usporio jako ovosezonsko oružje Panathinaikosa. Grci su dolaskom Ivanovića na klupu i nekih novih Amerikanaca znatno ubrzali svoju igru i promijenili svoj obrambeni trademark u onaj napadački, no svejedno su nakon gotovo 15 minuta igre bili na 18 poena. Za to vrijeme Maccabi je bio na 32 što je ujedno činilo i najveću prednost Izraelaca na utakmici.

Serijom trica Panathinaikos je u posljednjoj minuti prvog poluvremena smanjio na 39:41, kasnije i poravnao na 43:43, no minutu i pol prije kraja treće četvrtine Maccabi se ponovno odlijepio na dvoznamenkastu prednost (64:54), ali ta se prednost u samo 60 sekundi reducirala na +4.

Pet minuta prije kraja Mavrokefalidis je domaćinima donio i prvo vodstvo na utakmici sa 70:68, a u posljednju minutu ušlo se s otvorenih 76:75 za domaću grčku momčad. Kada je Diamantidis u svom stilu 15-ak sekundi prije kraja pogodio za 80:75, a Haynes na suprotnoj strani pogodio samo jedno bacanje, pobjednik je bio izvjestan i Izraleci zbog potencijalno presudne koš razlike nisu htjeli praviti prekršaj, no svejedno ih je kaznio Slaughter i to tricom preko ruke sa zvukom sirene.

Najveći dio posla za Panathinaikos odradili su visoki ljudi. Batista je završio na 16 poena, Gist na 15, jednako kao i Slaughter. Linhart i Randle s po 18 poena bili su najraspoloženiji igrači Maccabija, dok je Tyus ubacio 14 uz 11 skokova.

Top 16, skupina E

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Galatasaray78:69Žalgiris
Panathinaikos83:76Maccabi Tel Aviv
Crvena zvezda72:79Real Madrid
Alba Berlin80:70Barcelona
1Real Madrid 103+176
2Barcelona 103+64
3Maccabi Tel Aviv 85-10
4Panathinaikos 76+27
5Alba Berlin 76-46
6Žalgiris 58-55
7Crvena zvezda 310-35
8Galatasaray 211-121

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik02.01.2015. u 18:11
    Moze li Zvezda proci ovu grupu... Bice tesko ali pokazali su da mogu protiv svakog, igraju dobro i u gostima sto budi optimizam. Videcemo veceras protiv Reala, pred 20.000 fantasticnih navijaca.
    Obrisan korisnik