Košarka

Video: Real prošao kroz grotlo Kombank arene, Radošević i Alba srušili blijedu Barcelonu

Davor Kovačević • petak, 02.01.2015.
Video: Real prošao kroz grotlo Kombank arene, Radošević i Alba srušili blijedu Barcelonu
Foto: EPA

Nastavak prvog kola Topa 16 Eurolige donio je niz kvalitetnih i uzbudljivih utakmica, ali i iznenađujućih rezultata. Crvena zvezda nošena svojim navijačima nije uspjela iznenaditi Real, ali zato je iznenađenje priredila berlinska Alba koja je nokautirala još jednom blijedu Barcelonu. Odlična utakmica igrala se u Istanbulu gdje je CSKA kroz produžetke zadržao svoj stopostotni niz u Euroligi.

Crvena zvezda – Real Madrid 72:79

Gotovo 20 000 tisuća fanatičnih navijača nije bilo od pomoći neporaženoj momčadi ABA lige da iznenadi ove sezone ranjivi madridski Real. Iako ni jedna ni druga momčad nije pružila predstavu za pamćenje, Zvezda je gotovo 30 minuta odlično parirala moćnijem protivniku, no Madriđani su svoj turbo upalili na prijelazu iz treće u četvrtu četvrtinu i serijom trica umirili domaćine.

Ruke Zvezdinih košarkaša bile su teške u prvih deset minuta. Istina, ni Real nije bio puno kvalitetniji po tom pitanju, no njihovi su okovi bili nešto tanji. Zvezda je u nepune četiri minute ispalila šest trica, pogodila tek jednu i na tome ostala u prvoj četvrtini. Nervozu domaćih košarkaša oslikavala su i slobodna bacanja (1/5), a samo su Marjanović (7) i Mitrović (5) ubacili svoje pokušaje. I takva je Zvezda bila na samo tri koša minusa u ne odveć kvalitetnoj prvoj četvrtini (12:15).

Tih +3 Real je na samom startu druge četvrtine povećao do 20:12, no oslobodile su se i ruke Zvezdinih košarkaša, ponajprije Jenkinsa koji je sa sedam koševa bio glavni inicijator serije 9-0 koja je Zvezdu dovela do vodstva 21:20. Bez odgovora nisu ostali ni Madiđani. S 8-0 vratili su izgubljeno i na odmor otišli s 34:31.

S dva uzastopna ubačaja početkom nastavka Real je otišao do 38:31, no Zvezda je ponovno napravila identičnu seriju onoj prvoj za 40:38, a onda je kod 42:43 Real u svom stilu napravio prijelomnu razliku. S četiri uzastopne trice, od kojih su dvije bile Fernandezove, Real je u posljednju minutu treće četvrtine ušao s 56:43, a onda je osam minuta prije kraja španjolska momčad digla prednost i do najvećih 65:47. Sve što su domaći košarkaši uspjeli napraviti jest smanjenje na 72:77 posljednjih 14 sekundi.

Fernandez je stigao do brojke od 15 poena i bio prvi strijelac Reala, Reyes je stao na 13, a Rodriguez na 12 poena i sedam asistencija. Kod Zvezde premalo raspoloženih igrača za iznenaditi Real. Mitrović i Zirbes su postigli po 13 poena, a Kalinić je bio na deset uz sedam asistencija.

“Mislim da je presudio naš mentalitet i agresivnost. Teško je igrati u ovakvoj atmosferi, ali igrali smo pametnu košarku što nas je poguralo prema pobjedi“, izjavio je Fernandez.

Fenerbahče – CSKA 81:84

Učenik je nadmašio učitelja. Dimitris Itoudis je nadmudrio Željka Obradovića u uzbudljivoj košarkaškoj predstavi u Istanbulu, pravoj euroligaškoj. Jedina neporažena momčad dosadašnjeg dijela Eurolige, CSKA, bila je na velikom ispitu kod Fenerbahčea, a položila ga je u dodatnih pet minuta, a svakako treba istaknuti i savršenu preciznost košarkaša ruske momčadi s linije slobodnih bacanja. Do pred kraj utakmice pogodili su svih 25, na kraju završili na još uvijek i više nego pristojnih 33/38, a kada kvalitetan protivnik kakav je CSKA ne ponudi ni jedan poklon, onda ga je teško i pobijediti, iako je Fenerbahče jedan napad dijelio do pobjede.

U dva navrata CSKA je u prvoj četvrtini imao osam koševa viška (13:5, 21:13), no u samoj završnici Fener je poništio tu prednost gostiju (25:25). Do prvog vodstva domaćini su stigli nakon trominute serije 8-0 u 16. minuti. CSKA je na startu drugog poluvremena vratio kontrolu u vlastite ruke (52:47), da bi Fener odgovorio s 12-0 i poveo s največih na utakmici 57:52 u 28. minuti, no u 90-ak sekundi inkasirali su devet koševa i u završnu četvrtinu ušli s minusom (59:61).

Pet minuta prije kraja CSKA je imao 69:64, ali je u posljednju minutu ušao sa 72:74. Luka Žorić odigrao je važnu rolu za Fenerbahče u tim trenucima, ali za goste se ukazao Weems i izjednačio rezultat. Goudelock je imao loptu odluke u u svojim rukama, ali nije pogodio, da bi turska momčad Jacksonovom greškom dobila četiri desetinke za pobjedu, ali iluzorno je bilo očekivati da Bjelica pogodi nemoguće.

U produžetku je CSKA počeo promašivati slobodna bacanja i nuditi priliku domaćinima, prije svega Hines. 13 sekundi prije kraja CSKA je vodio s 82:79, ovog je puta Bogdanović uzeo loptu i odlučivao, ali trica za produžetak nije prošla. Srećom za tursku momčad, nespretnošću gostiju lopta im je ostala u posjedu, Bjelica je položio za 81:82 pet sekundi prije kraja, De Colo je pogodio oba bacanja za CSKA, a u četiri posljednje sekunde Fenerbahče nije uspio kvalitetno izvesti loptu za posljednji pokušaj.

Svoj debi u žuto-crnom dresu imao je Nikos Zisis koji je u Istanbul stigao iz Uniksa, ali osim po svojih pet poena i šest asistencija, neće ga pamtiti. Goudelock je bio prvo ime Fenera s 19 poena, Bogdanović je pratio sa 16, a Bjelica je bio na double-doubleu s deset poena i 11 skokova. Žorić je sa svojom završnom rolom skupio devet poena. Goste su predvodili Weems s 13 poena, osam skokova i šest asistencija, a jednak je broj poena imao i Hines. Povratnik u ruske redove Miloš Teodosić, čija je dalekometna trica u produžetku bila jedna od ključnih ubačaja, ostvario 12 poena uz šest asistencija.

Alba– Barcelona 80:70

Nakon sramotnog izdanja u posljednjem kolu španjolskog prvenstva, Barcelona je u Berlinu svojim simpatizerima pružila novo. Europski gigant pao je na gostovanju kod Albe koja se pobrinula za iznenađenje kola i iskoristila sve slabosti Barcelonine igre. Osim uvodne četvrtine, momčad Xavija Pascuala koji je ponovno na Mariju Hezonji pokazivao svoj trenerski autoritet izvadivši ga zbog jedne greške nakon 30-ak sekundi provedenih u igri, na trenutke djelovala potpuno izgubljeno i bezidejno.

Upravo u toj prvoj četvrtini Barcelona je umirila domaćina. S uvodnih 10:0 i 19:5 vjerojatno nitko u gostujućim redovima nije naslućivao totalnu blokadu koja im se dogodila u drugoj i trećoj četvrtini. U samo deset minuta Alba je iz -14 stigla do prvog vodstva 33:31 koje je na do kraja treće četvrtine naraslo i do 61:48. Gosti su toj dionici postigli mizernih osam poena.

Albina rapsodija se nastavila i u posljednjoj četvrtini. Pet minuta prije kraja prednost je otišla i do najvećih i pomalo nestvarnih +17 (73:56) i bilo je jasno da mjesta za eventualni preokret loših i indisponiranih Španjolaca nema.

“Čestitam Albi koja je bila bolja ekipa danas. Mi smo krenuli vrlo dobro, ali nekoliko izgubljenih lopti vatilo je Albu u utakmicu. U drugoj četvrtini izgubili smo kontrolu i Alba je preuzela vodstvo. U nastavku je utakmica bila otvorena, ali nismo dobro reagirali u napadu, kao ni u obrani“, zaključio je trener Španjolaca Xavi Pascual.

Albini Amerikanci napravili su najveći dio posla potpomognuti Leonom Radoševićem. Hrvat je, kao i Redding i McLean, ubacio 16 poena i uhvatio pet skokova. Drugi hrvatski internacionalac u berlinskim redovima, Marko Banić, postigao je četiri poena i šest puta uspješno skočio. Kod Barcelone samo jedan igrač nije mogao dobiti utakmicu. Huertas je bio jedini raspoloženi na razini s 23 poena i sedam asistencija, Ante Tomić je ubacio osam i dohvatio deset skokova, a Hezonja je završio na pet poena.

Top 16, skupina E

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Galatasaray78:69Žalgiris
Panathinaikos83:76Maccabi Tel Aviv
Crvena zvezda72:79Real Madrid
Alba Berlin80:70Barcelona
1Real Madrid 103+176
2Barcelona 103+64
3Maccabi Tel Aviv 85-10
4Panathinaikos 76+27
5Alba Berlin 76-46
6Žalgiris 58-55
7Crvena zvezda 310-35
8Galatasaray 211-121

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik03.01.2015. u 14:52
    Tacno se sinoc videlo koliko Zvezdi fali jedna snazna cetvorka, jedan Rejes je vukao Real celo prvo poluvreme a Mitrovic nije mogao da ga brani. I sve je uredu snazna odbrana, akcenat na unutrasnju igru i zatvaranje skoka, ali treba se odigrati i napad. Zvezdi isto tako treba jedan suter koji ce... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • narada10802.01.2015. u 23:06
    Fener-CSKA: „Učenik je nadmašio učenika." Sigurno ste mislili: „Učenik je nadmašio učitelja." Možda je bilo vrjedno spominjanja da Barcelonu muče ozljede (Navarro, znači trećina snage te ekipe ... te Oleson, Abrines).
    narada108