Rukomet

Island do prvih bodova na Prvenstvu, Francuskoj novo slavlje, Šveđani u odličnom izdanju

Branimir Korać, Mihaela Bradovski • nedjelja, 18.01.2015.
Island do prvih bodova na Prvenstvu, Francuskoj novo slavlje, Šveđani u odličnom izdanju
Foto: EPA

Prvi dvoboj drugog natjecateljskog dana u skupini C Svjetskog rukometnog prvenstva odigrale su vrste Islanda i Alžira. Do svojih prvih bodova na Prvenstvu kroz zanimljiv dvoboj stigao je europski predstavnik (32:24). Nešto kasnije su do 28:24 pobjede u fizički iscrpljujućem susretu stigli i rukometaši Francuske...

Island - Alžir 32:24 (12:13)

Uvodan visok poraz od Egipta za alžirsku će reprezentaciju ostaviti snažnije posljedice od tek gubitka dva boda u grupnoj fazi Svjetskog prvenstva. Prema pisanju tamošnjih medija izbornik Reda Zeguili nakon povratka sa svjetske smotre napušta klupu reprezentacije, a iako je točka na i bio spomenuti poraz isti mediji za glavni razlog ove odluke navode slabu potporu alžirskog Saveza prema svojoj nacionalnoj vrsti. U boljem raspoloženju drugu utakmicu skupine C nisu dočekali niti rukometaši Islanda koji su također uvjerljivo poraženi, od svog starog znanca Švedske.

Najviše problema tijekom tog dvoboja sa Šveđanima islandski su reprezentativci imali u realizaciji, a posebno se to odnosilo na Arona Palmarssona koji je iz 12 pokušaja postigao tek četiri zgoditka. Ni u ovaj susret izabranici Arona Kristjanssona nisu ušli na ni u najmanjoj mjeri zadovoljavajuć način te je Kristjansson već u petoj minuti pozvao minutu odmora. Alžir je do tog vremena uglavnom preko polukontri i kontri stigao do 4:0.

Sigurdsson i Palmarsson najraspoloženiji

Gudjon Valur Sigurdsson (8/11) koji je dominirao u nastavku i Aron Palmarsson postigli su zajedno 15 zgoditaka, šest je dodao Petersson, a vratar Gustavsson je na kraju stigao do osam obrana. Kraj susreta prijevremeno je stigao za Svavarssona koji je zaradio tri isključenja, ali i za alžirskog vratara Slahdjija koji se unatoč ozljedi ramena pokušao vratiti u igru no ne zadugo. U ovaj je poraz do izlaska ugradio 11 obrana. A što se alžirskog napada tiče, najviše zgoditaka, njih pet, postigao je Berkous, ali za to mu je trebalo čak 12 pokušaja. Ispromašivao se i Berriah (1/7).

Islandskoj vrsti ni time-out nije pomogao, na krilima tada stopostotnog Riada Chehboura (4/4) afrički predstavnik dvije minute kasnije stiže do +6. U prvom svom dvoboju na SP-u Islanđani su na prvi pogodak čekali šest minuta, danas dvije više, a za njega je večeras bio zaslužan PSG-ov pivot Robert Gunnarsson. Velikih problema u tim trenucima Islanđani su imali s visoko postavljenom obranom Alžira koja ih je nekoliko puta "izgurala" sve do centra.

Iduće minute donijele su prvu mini seriju Islanda, no i dalje je uspješnost šuta u tih prvih 15 minuta bila 42 posto, a ukupnom dojmu i slaboj ocjeni igre skandinavske vrste pridonio je i vratar Gustavsson koji je u prvih 25 minuta skupio tek tri obrane. Za to vrijeme njegov kolega na drugoj strani pročitao je duplo više protivničkih pokušaja, no najviše problema islandski su rukometaši pravili sami sebi nerazrađenim i nepreciznim šutevima.

Situacija se počela mijenjati oko ulaska u posljednjih 10 minuta prvog dijela. Prvi puta Islanđani su se na -1 približili u 18. minuti nakon prvog pogotka Palmarssona, a kada se probudio Kielov šuter, koji je nekoliko trenutaka kasnije nanizao još dva nova zgoditka, počelo je buđenje kompletne momčadi. Tako je u zadnjih nekoliko minuta pred odmor Island kreirao par lijepih akcija s brzim kretnjama, križanjima i protokom lopte što je rezultiralo izjednačenjem. Za posljednji zgoditak prvog dijela i ipak minimalnu prednost, nakon što su čitavo vrijeme bili u vodstvu, pobrinuo se Kaabeche.

I dok su na dostizanje zaostatka islandski reprezentativci čekali kraj prvog dijela, prelazak u vodstvo i početak kontrole susreta dogodio se u uvodnim minutama nastavka. Hallgrimsson, Robert Gunnarsson i Svavarsson pobrinuli su se za 15:13 nakon tri minute igre u drugom dijelu, a svoj je doprinos dao i Gustavsson koji je dodao dvije obrane. Prvi zgoditak Alžir je u nastavku postigao u 35. minuti, strijelac je bio Mokrani u trenu dok je njegova vrsta imala igrača više.

S nepotrebnom nervozom Islanđani su nastavili i u narednim minutama pa su tako 17:14 vodstvo morali braniti s deficitom od dva igrača no problemi nisu zaobišli niti Alžirce kojima je danas prvi čuvar mreže Slahdji završio na klupi s bolovima u ramenu. Četvrti pogodak, po povratku dvojice isključenih igrača, za vlastitih 50 posto uspješnosti šuta Petersson je postigao u 43. minuti zahvaljujući kojem je Island otišao na +4. I tek je tada po prvi puta večeras Kristjanssonov sastav djelovao kao cjelina koja je pronašla ritam.

Do kraja, većim dijelom kroz igru pogodak za pogodak, Island je ušao u potpunu kontrolu, pred sam kraj još ponešto podigao tempo te zaključio susret drugog kola s na prvi uvjerljivom +8 pobjedom. Bez obzira na slavlje i prve bodove još je mnogo toga što u svojoj igri Islanđani moraju popraviti dok Alžircima pred susret sa Švedskom, a s nulom na kontu predstoje dvije noći s vrlo malo sna.

Egipat - Francuska 24:28 (11:14)

Osokoljeni više nego uvjerljivom pobjedom nad afričkim prvacima, svojim velikim rivalima, reprezentativci Egipta ušili su u dvoboj s Francuskom po pokušaj kreiranja novog iznenađenja. I ušli su u njega bolje te su, izuzev uvodnog minimalnog zaostatka, držali prednost nad favoritom skupine sve do posljednjih pet minuta prvog dijela.

A to prvo poluvrijeme obilježila su dva elementa; brojna isključenja, a skupilo ih se devet računajući obje strane, ali i nevidljivi Thierry Omeyer. Na ulasku u drugu polovicu prvog dijela Egipat je stigao do dva pogotka prednosti, a francuskog vratara "bušili" su sa svih strana, posebno s vanjske linije.

Karabatić MVP, 34 minute kazne

Sa šest pogodaka naslov najboljeg strijelca, ali i MVP-a susreta preuzeo je Nikola Karabatić, a za jedan gol kraći ostali su mu suigrač William Accambray kao i stopostotan Mohamed Amer na egipatskoj strani. Na učinku 4/4 stali su Ramadan, Sorhaindo i Guigou. Kada su u pitanju vratari i njihov učinak, Bakir i Handawy skupili su devet obrana, jednu više od Omeyera (6) i Dumoulina. Ono po čemu će se svakako pamtiti ovaj dvoboj je broj isključenja, ukupno 17 što je preko jedno poluvrijeme igranja pod kaznom.

Taj svoj bolji period Egipćani prije svega mogu zahvaliti Mahmoudu Radwanu i Alyju Mohamedu, dok je francusku vrstu vukao Nikola Karabatić, kojem je čvrsta i agresivna protivnička obrana dodijelila i najviše batina. Francuski povratak sa 6:8 režirao je Barcelonin dvojac Karabatić - Sorhaindo, a u 25. minuti za prvi prelazak u vodstvo nakon početnih 1:0 pogađa Barachet.

Nisu Egipćani agresivni bili samo u obrani, ubrzo nakon pada u zaostatak zaredali su dva prekršaja i u napadu te ponudili Francuskoj priliku da poveća prednost. Onestina momčad to je prihvatila, kod 13:11 trećom (3/14) je obranom pridonio i Omeyer, a zadnja minuta prvog dijela donijela je nova dva isključenja, nerealizirani sedmerac Egipta, ali i s jednake udaljenosti preciznog Guigoua za francuskih +3 na poluvremenu.

Jedina promjena u odnosu na susret protiv Češke, a kada je u pitanju početni sastav Francuske, bio je kapetan Fernandez umjesto Accambraya, koji je zaigrao od prve minute nastavka i odmah poentirao, no slavlje zbog odlaska na četiri razlike nije dugo trajalo zbog novog isključenja Baracheta. Odmah na to isključenje stiglo je novo na drugoj strani tako da su u tim trenucima čak trojica igrača, dva s egipatske strane, bila "na hlađenju".

Već u susretu s Alžirom izabranici Marwana Ragaba, osim izrazite borbenosti, demonstrirali su zavidnu količinu strpljenja u trenucima kada se još lomila utakmica, a tako je bilo i večeras. Pogodak Baracheta donio je Francuzima pet pogodaka prednosti no egipatska je vrsta nastavila u istom ritmu, ne dopustivši da je to izbaci s pravog puta da utakmicu do samog kraja odvede u neizvjesne vode.

Iznimno se važnim za Onestino društvo pokazao zgoditak Accambraya za 21:17 s igračem manje jer niti Dumoulin koji je na startu nastavka zamijenio Omeyera svojim suigračima nije, uz brzo vraćanje Egipćana u obranu, dao priliku za odlazak u kontranapade što im je u prvom susretu, u onom najboljem periodu igre, bilo najjače oružje. U posljednjih 15 minuta dvoboja francuski vratarski dvojac ušao je s 21 posto uspješnosti.

Povratak na parket Omeyer je obilježio s dvije obrane, na drugoj je strani terena u prvom planu bio Accambray što je u 50. minuti pri novih -5 bio signal egipatskoj klupi da pozove minutu odmora ne bi li u igru vratili dio mirnoće. Rezultiralo je to dolaskom na 23:26 za ovoga puta time-out na drugoj strani.

U završnim minutama Francuska je razlikom u kvaliteti iskontrolirala situaciju na terenu, a imajući u sjećanju njene rezultate i dojam u uvodnim fazama velikih natjecanja današnji susret svakako pripada u kategoriju klasika. Egipćani pak bez obzira na poraz mogu biti zadovoljni pred susret s Češkom.

"Vukli smo ispravne poteze kroz ovu utakmicu, nismo dopuštali da se u naše redove uvuče panika. Znali smo da našem današnjem protivniku sve kreće od obrane, građene na agresiji i hrabrosti. Bila je ovo upravo onakva utakmica kakvu smo očekivali. Bili smo strpljivi, nismo odustajali od plana i na kraju je lijepo vidjeti uspješno realiziran plan", prokomentirao je Onesta drugi uspješno odrađen zadatak svoje izabrane vrste u skupini C.

Češka - Švedska 22:36 (10:19)

Dva kola i dvije vrlo uvjerljive pobjede Šveđana. Izbornički dvojac Staffan Olsson i Ola Lindgren može biti prezadovoljan onime što njihovi izabranici trenutno pružaju i ukupno gledajući prva dva kola, Švedska je možda i najviše pokazala.

Nakon što je neočekivano lako svladala Island, bila je bolja i od Češke koja je nastupila oslabljena neigranjem svojeg glavnog aduta i realno jedinog igrača koji je mogao stvoriti problema Šveđanima, Filipa Jiche.

Ostali igrači ipak nisu te klase da bi se mogli nositi s ovakvim protivnikom i Šveđani su rastavili Čehe i oba poluvremena.

Već na polovici prvog dijela Švedska je imala visoku prednost 13:5, a u 22. minuti već je bila na dvoznamenkastoj prednosti. Sve je bilo jasno, jedino pitanje bilo je koliko teško će Česi biti poraženi.

Na poluvremenu je bilo 19:10 i u drugi dio Švedska je ušla malo opušteno. Tu su Česi došli do daha i uspjeli smanjiti visok zaostatak, doći na 23:17 pri čemu su imali i napad za dodatno smanjenje zaostatka. Nisu ga iskoristili i tu kreće završna serija Švedske.

U samo 13 minuta napravili su Šveđani čak 11:2, pobjegli na najviših 15 razlike i u slavljeničkom raspoloženju dočekali kraj utakmice.

Nema dvojbe da će se za prvo mjesto u skupini potući Šveđani i Francuzi i bit će to susret koji će se s nestrpljenjem čekati. Tradicionalno sjajna Francuska i Švedska koja zasad izgleda fantastično.

U ovom susretu nosili su je Kim Andersson s deset golova iz deset pokušaja i Fredrik Petersen sa šest golova dok je Mattias Anderson skupio 11 obrana. Kod Češke po pet golova postigli su Jan Sobol i Tomas Babak.

SP 2015, skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Island32:24Alžir
Češka22:36Švedska
Egipat24:28Francuska
1Francuska 5143:128+159
2Švedska 5137:109+287
3Island 5127:135-85
4Egipat 5135:125+105
5Češka 5145:138+74
6Alžir 5109:161-520

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.01.2015. u 20:50
    Za francuze znaš da imaju rezervu, čak i kada se muče....ali me strah da se naši jednostavno muče i da tu nema nekih rezervi i skrivenih aduta.
    Obrisan korisnik