Rukomet

Hrvatska se dvobojem s Danskom oprašta od Svjetskog prvenstva

Iz Dohe:Zvonka Keliš, Danijela Lemaić • subota, 31.01.2015.
Hrvatska se dvobojem s Danskom oprašta od Svjetskog prvenstva
Foto: EPA

Hrvatske rukometaše ove subote očekuje i posljednji susret na Svjetskom prvenstvu u Kataru, a isti donosi itekako tešku i borbenu utakmicu s reprezentacijom Danske te vrlo dobar dvoboj za konačno peto mjesto na svjetskoj smotri.

Pred hrvatskom rukometnom reprezentacijom posljednji je nastup na Svjetskom prvenstvu u Kataru, a bit će to dvoboj za peto mjesto na turniru u sklopu kojeg će u dvorani Lusail u Dohi Hrvati snage odmjeriti s uvijek teškim Dancima. Nakon osiguranog mjesta u kvalifikacijama za Olimpijske igre pred hrvatskim je rukometašima tako još jedan cilj, osiguravanje petog mjesta te samim time i domaćinstva kvalifikacijskog turnira za OI u Riju.

Nakon poraza u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva i lošeg izdanja protiv Poljske, Hrvati su imali dan odmora kako bi posložili svoje redove, dignuli glave i na najbolji se mogući način pripremili za preostala dva dvoboja na turniru kako bi ostvarili i preostale zadane ciljeve. Prvi od njih sigurno je ostvaren te je vrlo dobrim izdanjem protiv Njemačke u prvom susretu razigravanja od petog do osmog mjesta Hrvatska lijepo svladala Njemačku 28:23 čime je osigurala kako borbu za peto mjesto tako i kvalifikacije za Olimpijske igre.

"Drago mi je da smo dobili Njemačku, da smo osigurali kvalifikacije za Olimpijske igre. Trebamo pobijediti i protiv Danske. Da smo protiv Poljaka igrali kao protiv Njemačke sigurno bismo pobijedili", kratak je bio hrvatski reprezentativac Manuel Štrlek, a na njega se također kratko nadovezao i Ivan Slišković: "Slijedi Danska. Dat ćemo sve od sebe da je pobijedimo."

Uz ostvarenje svog nauma Hrvati su se prikazali u dobrom svjetlu te su tako i na najbolji mogući način najavili i preostali dvoboj na svjetskoj smotri, onaj za peto mjesto s uvijek jakom Danskom. U borbu za domaćinstvo kvalifikacijskog turnira za OI Hrvati će nakon slavlja nad Njemačkom zasigurno krenuti s dodatnim motivom i novim laganim poletom kako bi željenom pobjedom i završili ovaj turnir. Uz sve raspoloženijeg Mirka Alilovića među vratnicama, kao i Filipa Ivića koji se dokazuje i dobro koristi svoje minute na terenu, ali i uvijek brza i efikasna hrvatska krila, Dancima zasigurno neće biti nimalo lako.

Kada se istima pridoda još i sve čvršća obrana uz siguran blok, smanjeni broj tehničkih pogrešaka te bolju realizaciju sedmeraca, preostaje tek dobar dan vanjske linije i sigurnih šutera, kao i dobre ideje i rješenja razigravača za siguran i pobjednički oproštaj Hrvatske od Svjetskog prvenstva u Kataru.

Izbornik Slavko Goluža bio je kratak nakon susreta s Njemačkom te je dobru igru svoje momčadi poželio i u posljednjem hrvatskom susretu: "Od srca čestitam mojim igračima na pobjedi. Nije bilo lako se vratiti se nakon teškog poraza. Odigrali smo jako tešku utakmicu s jako dobrim protivnikom."

Na izbornika se nadovezao Igor Karačić koji je kazao: "Nije bilo lako vratiti se na ovakav put poslije onakvog razočaranja, odnosno, poraza od Poljske. Dobro smo se spremili za ovaj susret i pobjeda niti u jednom trenutku nije došla u pitanje. Ostaje nam utakmica protiv Danske. Sigurno je da ćemo se spremiti za novog protivnika jer želimo završiti turnir s pobjedom."

Aktualni europski viceprvak svoj put na Svjetskom prvenstvu u Kataru započeo je u skupini D, no već u prvom susretu izgubio je bod od Argentine. Uslijedila je potom pobjeda nad Saudijskom Arabijom, dok je protiv Njemačke Danska upisala novi remi. Natjecanje po skupinama Danci su završili s tri pobjede te su u osminu finala ušli s drugog mjesta grupe D. U knock out fazi prva prepreka Danskoj bila je reprezentacija Islanda nad kojom su danski rukometaši uvjerljivo slavili 35:30.

Danski izbornik se veseli susretu s Hrvatskom

"Utakmica sa Slovenijom bila je poštena utakmica. Nismo krenuli dobro, ali smo se popravili kako je vrijeme odmicalo. Drago mi je što smo pobijedili u ovako važnom susretu. Sada nas čeka susret protiv Hrvatske kojem se mnogo veselim", kazao je danski izbornik Gudmundur Gudmundsson.

Već je susret četvrtine finala donio sraz dviju rukometnih sila, a Španjolska i Danska pružile su pravu poslasticu ljubiteljima rukometa. Utakmica je bila vrlo borbena, obje su se ekipe izmjenjivale u vodstvu, ali na kraju više je sreće imala Španjolska koja je imala više efikasnih šuteva izvana, a posebice siguran onaj posljednji dobitni. No, momčad Danske nikako nije za podcijeniti. Ima vrlo dobro posloženu obranu na čelu s dva kvalitetna vratara, Niklasom Landinom te Jannickom Greenom. Uz to ima brza i efikasna krila, a napad predvode šutevi i ideje kako Mikkela Hansena tako i Madsa Mensaha Larsena stoga Hrvatima neće biti nimalo lako u borbi za peto mjesto.

Okosnica danskog napada, Hansen, najavio je susret protiv Hrvatske u kojem će se boriti za peto mjesto na Svjetskom prvenstvu: "Nakon svega pobjeda nad Slovenijom je velika stvar za nas pogotovo jer nam je osigurala kvalifikacije za Olimpijske igre. S Hrvatskom ćemo se boriti za petu poziciju. Biti peti ili šesti je razočaravajuće za nas s obzirom na to da smo navikli na svakom prvenstvu igrati za medalju, ali nažalost ove godine nismo uspjeli u tome."

Hrvatska i Danska poznaju se vrlo dobro, naime, od 1994. godine ove dvije reprezentacije susrele su se čak 18 puta od kojih je Hrvatska slavila osam puta, dok je u njih deset bolja bila Danska. Posljednja dva poraza svi vrlo dobro pamte jer su upravo Danci Hrvatsku pobijedili u polufinalu Svjetskog prvenstva u Španjolskoj (30:24) te na Europskom prvenstvu u Danskoj (29:27) te je vrijeme da se Hrvatska protiv Danske upravo u susretu za peto mjesto ove subote vrati pobjedama te da joj uzvrati za posljednje pretrpljene poraze.

Susret za peto mjesto na Svjetskom prvenstvu u Kataru između Hrvatske i Danske počinje u 17.15 sati po hrvatskom vremenu.

SP 2015. - Završnica

za 5. mjesto

Hrvatska24:28Danska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik31.01.2015. u 16:30
    Slažem se u potpunosti, napokon netko inteligentan u obranu Marka Kopljara. Ovi rukometni znalci koji ga gade kontinuirano uopće ne razumiju njegov doprinos hrvatskoj repki. Ok, možda bi u trenucima trebao preuzeti odgovornost, razornije, agresivnije jurišati u napadu, ali čovjek koji igra u dva... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • serieA31.01.2015. u 14:17
    ne znam zašto toliko kritika kopljaru...jedini igrač koji kostantno igra napad-obrana a nikad nisam čuo da njega treba odmoriti kao šta se dešava uvijek sa duvnjakom,vorijem....kopljar nije bombarder koji će se dizati na 9m ali zato nije ni veliki potrošać lopti i ima i pokoju asistenciju...problem... [više na forumu]
    serieA
  • Obrisan korisnik31.01.2015. u 13:36
    Ma nebitno kako prošli bitno je samo ovog lazara od trenera smjenit i dovest trenera kakvog ovi naši sjajni dečki zaslužuju!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik31.01.2015. u 13:09
    da je još dva tri igrača igralo kao Kopljar mi bi igrali u finalu,ne čude me napisi na forumu ali kad ljudi koji bi trebali preuzeti repku pišu gluposti ?? bože dragi....
    Obrisan korisnik
  • ZooM31.01.2015. u 12:03
    A što je bilo ono protiv Brazila, također još samo jedan loš dan?! Cijelo prvenstvo smo odigrali loše, tako da borba za 5. mjesto i utakmica bez pritiska koja ne donosi ništa ne može biti nikakvo iskupljenje.
    ZooM