Rukomet

Zagrebaši protiv La Rioje traže potvrdu prolaska u osminu finala Lige prvaka

Zvonka Keliš • subota, 14.02.2015.
Zagrebaši protiv La Rioje traže potvrdu prolaska u osminu finala Lige prvaka

Momčad PPD Zagreba ove će subote zakoračiti u veliku borbu za osminu finala Lige prvaka te treće mjesto na ljestvici skupine A, a na suprotnoj strani zagrebačke Arene Zagrebašima će stajati španjolski viceprvak Naturhouse La Rioja koji nakon minimalnog slavlja nad hrvatskim prvakom na svom terenu u Logronu isto želi ponoviti i u subotu stoga velika i dobra borba za ključne europske bodove i pobjedu zasigurno neće izostati.

Hrvatski rukometni prvak nakon otvaranja nastavka regionalne sezone okreće se onom možda i trenutno najvažnijem susretu i otvaranju drugoga dijela europske rukometne sezone. Lige prvaka tako u Zagreb, točnije, u zagrebačku Arenu, ove subote u sklopu devetog kola skupine A dovodi španjolskog viceprvaka Naturhouse La Rioju s kojim će Zagrebaši snage odmjeriti u velikoj borbi kako za treće mjesto na ljestvici tako i za ono najvažnije i toliko željeno, a proteklih sezona nedostižno, mjesto u osmini finala najelitnijeg europskog klupskog natjecanja.

Uoči povratka na europske terene momčad PPD Zagreba drži se na trećem mjestu ljestvice skupine A, ispod vodećeg Kiela i drugoplasiranog PSG-a, a tik iznad ekipa Naturhouse La Rioje i Meškov Bresta koje se obje treba još koješta pitati u vezi konačnog plasmana među 16 najboljih europskih momčadi. Zagrebaši su tako iza sebe ostavili polovičan uspjeh u osam do sada odigranih susreta te su osigurali četiri slavlja, ali i pretrpjeli četiri poraza, a sve to za ukupno osam osvojenih europskih bodova.

"Odlično smo odradili treninge ovaj tjedan pred La Rioju, nedostaje nam par igrača, ali koga nema bez njega se mora. U Osijeku smo protiv Vardara odigrali odlično 50 minuta i da se igralo ponovno dan kasnije pobijedili bi još sigurnije kada smo vidjeli što smo propustili. Sada je najvažnije da svladamo La Rioju. Uz podršku navijača dat ćemo sve od sebe da Arena ostane neosvojiva", izjavio je netom prije susreta Zagrebov Luka Stepančić.

Nakon nešto manje od mjesec dana priprema upravo za nastavak rukometne sezone i one najvažnije dvoboje koji slijede te nekoliko pripremnih susreta u kojima su ostvareni po pobjeda (Nexe) i remi (Gorenje Velenje), ali i pretrpljena dva poraza (Krka, Celje), kao i po povratku petorice reprezentativaca sa Svjetskog prvenstva u Kataru, nije bilo mnogo vremena za uigravanje kompletne ekipe, a pred momcima Veselina Vujovića već je stajao prvi velik i težak protivnik, aktualni osvajač regionalne lige, makedonski Vardar. No, isti je u Osijeku nakon uistinu velike i dobre borbe poražen 22:25 stoga su zagrebački Lavovi na najbolji način najavili Ligu prvaka koja kuca na vrata.

Iako bez Domagoja Pavlovića koji je na odličnom putu oporavka, ali i bez novoozlijeđenog Sandra Obranovića, kao i iskusnog Tončija Valčića kojeg je uhvatila viroza, Zagrebaši bi sigurno trebali krenuti po slavlje nad La Riojom, posebice pred domaćim navijačima. I dalje sjajan i raspoložen Filip Ivić među vratnicama bi samo trebao nastaviti pokazivati svoje mogućnosti, dok bi čvrsta obrana, unatoč izostanku važnog starijeg brata Valčića trebala izvući dodatan napor kako bi zamijenila svog važnog člana te kako bi nastavila zadavati probleme suparniku. Uz uvijek raspoložena krila predvođena sigurnim kapetanom Zlatkom Horvatom, dobro raspoložene šutere izvana od kojih se na dobar način vraća i Stipe Mandalinić, kao i sigurna rješenja razigravača, La Rioja bi se kući trebala vratiti praznih ruku.

Uoči samog susreta trener Vujović je kazao: "Dat ćemo sve od sebe da pobijedimo te da osiguramo treće mjesto u skupini. Igramo protiv ekipe s kojom smo dobro odigrali u Španjolskoj, bili smo cijelo vrijeme u egalu i na kraju smo minimalno poraženi, a upravo to je razlog da budemo optimisti. Moja ekipa je prije svega dobro raspoložena, u dobrom smo momentu forme iako nismo bili previše zajedno. Imamo veliki motiv i želimo pokazati što možemo. Ostavit ćemo srce i život na terenu da dobijemo tu utakmicu."

"Prvu utakmicu protiv La Rioje izgubili smo u posljednjih deset minuta jer nismo imali pravu rotaciju, naime, i tamo smo imali par ozlijeđenih igrača. Nedostajalo nam je dinamike, nismo dobro branili njihove visoke kružne napadače. Za svaki naš jači faul publika je pritiskala suce pa je možda i bilo par nepotrebnih isključenja. Mi smo imali pad koncentracije u napadu i završilo je kako je završilo", nadodao je Zagrebov strateg.

Španjolsko rukometno prvenstvo, točnije, Liga Asobal ovoga je tjedna donijela 17. kolo koje je ekipi iz Logrona u goste dovelo momčad Guadalajare protiv koje je La Rioja pokazala svoju nadmoć te je slavila 40:30 te se tako i dalje nalazi na drugom mjestu ljestvice s 30 osvojenih bodova, četiri manje od vodeće Barcelone koja je ekipu iz Logrona prije nešto više od tjedan dana uvjerljivo porazila i u četvrtini finala Kupa kralja (28:39). U Ligi prvaka, pak, španjolski viceprvak broji sedam europskih bodova nakon tri pobjede, jednog neriješenog rezultata te četiri pretrpljena poraza stoga ove subote i Španjolci žarko žele slavlje kako bi im se osmjehnula osmina finala Lige prvaka.

Rocas pohvalio Zagreb i hrvatsku školu rukometa

Španjolsko krilo te jedna od legendi španjolskog rukometa, Albert Rocas, nakon godine provedene u KIF Koldingu stigao je u redove La Rioje kako bi s momčadi pokušao ostvariti povijesni uspjeh u Ligi prvaka: "Porazi Meškova u narednim susretima mogu nam osigurati četvrto mjesto u skupini, no isto tako znamo da bi nas pobjeda u Zagrebu približila trećoj poziciji. Također, svjesni smo činjenice koliko će nam teško biti, posebice s nekolicinom naših igrača koji se muče s ozljedama."

"Zagreb je mlada ekipa s mnogo kvaliteta, uvijek uspijeva pronaći neke nove i dobre igrače koje uspijeva uklopiti u momčad. Hrvatska škola rukometa je sjajna, ne propušta talente i uvijek ima odlične igrače na svakoj poziciji", nastavio je Rocas za službene stranice EHF-a.

Španjolski brz i moderan rukomet koji La Rioja donosi ponovno će dobro namučiti Zagrebaše, posebice uz sigurnu i čvrstu obranu, kao i brze kontre predvođene jednako brzim krilima. Unatoč izostanku Thiagusa Petrusa koji je ozlijedio desni gležanj u susretu četvrtfinala Kupa kralja s Barcelonom te će nakon provedenog operativnog zahvata s terena izbivati osam do deset tjedana, La Rioja bi se svakako mogla uzdati Juanina Garciju, Rubena Garabayu te Javiera Garciju iako i oni sami lagano muku muče s ozljedama. No, tu su još i uvijek siguran Albert Rocas, kao i vrijedni vratari Jorge Gomez i Gurutz Aguinagalde te također njihovi suigrači Pablo Cacheda, Victor Vigo, Philip Stenmalm i ostatak ekipe.

O ključnom mjesecu za prolaz dalje u osminu finala Lige prvaka trener La Rioje Jota Gonzalez kazao je: "Veljača je ključan mjesec i veoma uzbudljiv. To je mjesec Lige prvaka budući da nas očekuju posljednje dvije utakmice natjecanja po skupinama u kojima se borimo za daljnju fazu natjecanja."

Momčadi PPD Zagreba i La Rioje susrele su se ove sezone u sklopu četvrtog kola Lige prvaka, a listopad je u Palači sportova, kako je Španjolci rado nazivaju, donio veliku borbu u kojoj se u posljednjim minutama boljom pokazala domaća momčad te je tako osigurala minimalno slavlje 22:21. Sada će se Zagrebaši na svom terenu željeti prikazati u najboljem izdanju i svjetlu kako bi nakon velikih slavlja ove sezone zagrebačka Arena i dalje ostala neosvojiva te kako bi upravo u njoj sa svojim navijačima mogli proslaviti osigurano mjesto u osmini finala najelitnijeg europskog klupskog natjecanja.

Susret devetog kola Lige prvaka između PPD Zagreba i Naturhouse La Rioje u zagrebačkoj Areni počinje u 18 sati.

Foto: Matija Hećimović

Liga prvaka - Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

9. kolo

RK Zagreb31:30La Rioja
Paris Saint-Germain36:25Meškov Brest
Kiel35:16Metalurg Skoplje
1Kiel 10322:259+6318
2Paris Saint-Germain 10297:266+3112
3RK Zagreb 10241:248-712
4La Rioja 10305:30509
5Meškov Brest 10267:293-266
6Metalurg Skoplje 10233:294-613

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • serieA14.02.2015. u 16:18
    ajmoooo.....ovo je klučna utakmica koja se nesije izgubiti kako bi senzacije protiv kiela i psg imale svoju težinu
    serieA