Tenis

Senzacija u Dubaiju: Maestralni Borna Ćorić trećeg igrača svijeta ostavio na četiri gema

Davor Kovačević • četvrtak, 26.02.2015.
Senzacija u Dubaiju: Maestralni Borna Ćorić trećeg igrača svijeta ostavio na četiri gema
Foto: EPA

Novo tenisko čudo iskreirao je Borna Ćorić. 18-godišnji hrvatski tenisač u četvrtfinalu Dubaija je sa 6:1, 6:3 deklasirao Andyja Murrayja, trećeg igrača svijeta.

Još u nedjelju nakon poraza od 350. igrača svijeta u kvalifikacijama Dubaija Borna Ćorić već je uredno spakirao kufere i objavio kako se vraća u Zagreb daljnjim treninzima. Kao da je nakon odustajanja Phillipa Kohlschreibera fortuna pri izboru lucky losera imala njuh za što je sposoban mladi Zagrepčanin i četiri dana kasnije taj isti igrač priredio je novu tenisku senzaciju.

Prije godinu i pol dana Andy Murray je uveo Bornu Ćorića u svijet velikih dečkiju i odškolovao ga na umaškoj zemlji. Sada je uloga mentora prešla na Ćorićevu stranu. Hrvatski tenisač je višestrukog Grand Slam pobjednika ostavio na četiri gema nadigravši ga upravo na njegov, „marijevski“ način – dugačkim izmjenama i iznuđivanjem grešaka.

Trosatni maraton protiv Baghdatisa nije ostavio većeg traga na Ćoriću. Za što je spreman pokazao je već u prvom gemu kada su gledatelji neočekivano brzo morali pojačati decibele. Briljantna izmjena od 41 udarca i sigurni pobjednik u izboru za poen turnir na neviđeno sretan način otišla je na Britančevu stranu. Murray vjerojatno ni u ludilu nije očekivao da će to biti njegov jedini gem u setu.

Očito da Murray nije previše iskautirao Ćorića od posljednjeg meča. Da jest, onda mu vjerojatno ne bi slao gotovo sve loptice na backhand koji je Ćorić već kao tinejdžer „doktorirao“. Ćorić je imao potpunu inicijativu u izmjenama i u jednom trenutku bio na nestvarnih 15 osvojenih poena naspram jednog jedinog izgubljenog.

Nije Murray još uvijek iskazivao nervozu. Kao da je očekivao da Ćorić mora kad-tad pasti i sam se pobijediti. Za tinejdžera ništa čudno. No Ćorićevo samopouzdanje daleko je od samopuzdanja jednog tinejdžera. Visoku razinu tenisa koju je držao u prvom setu, Ćorić je prenio i u drugi. Škot je bio nemoćan na returnu i krenuo je s tipičnom drekom na samog sebe. Za Ćorića jasan znak da je vrijeme za break.

Nije to Ćoriću uspjelo u četvrtom gemu, ali jest na sljedećem Murrayjevu servisu s nekoliko novih fantastičnih poena i potvrda neviđenog talenta. Nije mu ruka zadrhtala ni na servisu za meč, iako je kreno s 0-30. Murray je zapucao zicer na mreži i svoju kartu povratka u meč.

Facinantan podatak osim četiri izgubljena gema protiv trećeg igrača svijeta jest da je Ćorić ponajboljeg svjetskog returnera ostavio bez break lopte. I ne samo bez break lopte, već mu Škot na servisu nije došao ni do izjednačenja.

Rafael Nadal pao je u listopadu, Andy Murray u veljači. Vjerojatno više ne bi bilo nikakvo čudo da u subotu padne i veliki Roger Federer.

ATP 500, Dubai:
Borna Ćorić (Hrvatska, LL) – Andy Murray (Velika Britanija, 3) 6:1, 6:3

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik26.02.2015. u 16:52
    sere govna ovaj josippo, ozljeda je njemu u glavi... murray je dan prije sa zemljom sastavio Souzu koji igra u životnoj formi, kaj onda nije imao problema s leđima? Ili kad je dobio Mullera u prvom kolu? zašto uopće raspravljamo.. i ja sam gledao meč, Murray se kretao normalno, nije igrao na svom... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • interreg26.02.2015. u 16:18
    Nisam neki bogom dani ekspert ali evo pogledao sam sto se moze naci na youtubu. Pazljivo sam pratio kako se Murray krece i nisam primjetio nikakvu ozljedu. Po meni potpuno zasluzena i velika pobjeda Borne.
    interreg
  • valderrama26.02.2015. u 15:38
    Bravo momčino
    valderrama
  • Obrisan korisnik26.02.2015. u 15:24
    Mali je sila.Već 2 igrača iz top 10 skinuo a tek mu je 18.Ne treba imat prevelika očekivanja.Samo nek grabi prema gore.
    Obrisan korisnik
  • Krokodil26.02.2015. u 15:23
    Ahahahahahaaaaa... i to jos Murray-a, gušt.
    Krokodil