Košarka

Video: Barcelona pobjednički prošla kroz Beograd, Radošević i Banić povukli Albu

Davor Kovačević • četvrtak, 19.03.2015.
Video: Barcelona pobjednički prošla kroz Beograd, Radošević i Banić povukli Albu
Foto: EPA

U samoj završnici Barcelona je ipak opravdala ulogu favorita i iz Beograda odnijela pobjedu. Maccabi je također za to trebao pričekati završne sekunde, a nakon visokog vodstva i Efes. Hrvati su imali nešto skromnije brojke izuzev Banića i Radoševića koji su bili najbolji pojedinci Albe.

Crvena zvezda – Barcelona 73:77

Prepuna Kombank arena tražila je i treću Zvezdinu pobjedu u nizu. S posljednje dvije Zvezda je vratila nadu u čudo i prolazak u četvrtfinale, ali novi, ukupno osmi poraz u Topu 16 ih je gurnuo u nemoguću misiju. Barcelona je i drugi puta u sezoni bila bolja od Beograđana koji su za razliku od prve utakmice bili u igri do samog kraja.

Prva se na značajniju prednost odvojila Barcelona i to polovicom druge četvrtine na 32:21, a onda se početkom poluvremena potpuno promijenila slika na parketu. Zvezda je zaigrala obranu na gornjoj granici mogućnosti, Katalonci nisu mogli gotovo ništa zabiti niti doći u priliku za šut i Zvezda je u 29. minuti imala 50:44. Barcelona se brzo vratila, u posljednjoj četvrtini okrenula rezultat na svoju stranu i četiri minute prije kraja povela sa 64:56. U posljednjih 70-ak sekundi domaćini su ušli sa samo poenom zaostatka (67:68), a onda dva puta u nizu ostali bez obrambenog skoka i prilike za iznenađenje, iako je Blažič s dvije lude trice zadržao neizvjesnost, ali gosti su bili nepromašivi na slobodnim bacanjima.

S druge strane, Zvezda je imala tek 50 % slobodnih bacanja (7/14), ali je i ostala nadskakana (32-44). Prednjačio je Marjanović i s 23 poena, 11 skokova i pet asistencija osigurao kandidaturu za MVP-ja kola. Dvoznamenkasti su još bili Kalinić i Blažič s po deset. Iako je do posljednjih minuta bio vrlo slab, Navarro se na koncu prometnuo u najefikasnijeg čovjeka Barcelone s 12 poena (trica 1/8), a Satoransky je upisao 11 poena i deset skokova. Hrvati ovog puta nisu briljirali, Ante Tomić je za 22 minute ostao u Marjanovićevoj sjeni i na osam poena, a Mario Hezonja za osam minuta je skupio dva skoka.

Anadolu Efes – Nižnji Novgorod 79:75

U različitim raspoloženjima u čak četvrti ovosezonski međusobni ogled ušli su Efes i Nižnji. Turski predstavnik s dva vezana poraza u nizu, uključujući i onaj posljednji na domaćem terenu od najlošije ekipe turskog prvenstva, a ruski s dvije vezane pobjede. i za jedne i druge od velike je važnosti bila ova utakmica, Efes je igrao za četvrto mjesto, Nižnji za ostanak u igri.

Posljednja utakmica ponudila je gotovo nestvarnu Nižnjijevu predstavu i 109 poena, ali u Istanbulu su ostali daleko od toga. Konačan rezultat još će pokazati i neizvjesnu utakmicu, a ona je samo plod Efesovog opuštanja koji je svega pet minuta prije kraja imao velikih +18 (75:57). Rusi su odgovorili velikom serijom i došli na samo 75:78, ali vrijeme nije bilo njihov saveznik . U preostalih pet sekundi Efes je realizirao jedno slobodno bacanje i otklonio mogući i nestvaran preokret.

Na tek tri napadačka skoka ostao je Nižnji i ukupno 15 manje od domaćina za kojeg su najbolju utakmicu odigrali Bjelica s 15 poena te Osman i Lasme koji su ubacili po 13. Dario Šarić je za 20 minuta upisao osam poena i tri skoka, a Dontaye Draper šest poena, tri skoka i tri asistencije. Goste je predvodio Parahuski s 22 poena i sedam skokova, Rochestie je dodao 18, a Mekel 13.

“Ovo je bila vrlo važna utakmica za nas. Dobro smo odgovorili energijom i ostali čvrsti u obrani većinu utakmice. Odradili smo dobar posao u napadu i realizirali napadačke skokove. To je bio ključ pobjede“, rekao je za službenu stranicu Eurolige Dontaye Draper.

Maccabi – Žalgiris 79:72

Čak deveta uzastopna euroligaška utakmica Maccabija i Žalgirisa otišla je na stranu Izrealaca. S Maccabijeve strane itekako ugodna tradicija za povratak poljuljanog samopouzdanja koje se smanjilo s tri poraza u posljednje četiri utakmice čime će drugo mjesto i prednost domaćeg parketa ostati samo san.

Svoju posljednju pobjedu nad Maccabijem Žalgiris je ostvario još 2008. godine, a Maccabijevom domu ne zna za pobjedu više od deset godina. Osim vodstva u uvodnim minutama, Litavci prednost više nisu imali. Izraelci su prvi otišli na dvoznamenkastu razliku i to pred kraj poluvremena (42:31), zadržali to i do ulaska u posljednjh deset minuta. Tada je nastala blokada u domaćem napadu, Litavci su punih šest minuta ostavili Maccabi bez koša, ali ni sami nisu previše pogađali. U posljednjih 20 sekundi ušli su s -4 (71:75), no pobjeda je ostala u Izraelu.

Na svojim leđima Maccabi je vukao Pargo koji je ubacio 26 poena, dobru je podršku imao u Smithu i njegovih 19 poena, a treći dvocifreni bio je Tyus s deset poena. Milaknis je bio prvo ime Žalgirisa s 19 poena, Lekavičius je ubacio 13 uz šest asistencija, Anderson 12 i šest asistencija.

Unicaja – CSKA 77:95

Uoči gostovanja moskovskog stroja Unicaju su osakatile ozljede bitnih igrača. Izostanci Grangera, Toolsona, Stefanssona i Vasileaidisa primorale su domaćeg trenera na improvizacije, a kada se tomu pridoda i da Unicaja nema šanse za četvrtfinale, onda se inače neugodno gostovanje u Malagi za CSKA pretvorilo u jedno od lakših u Topu 16 za korak bliže jedinici u skupini F.

No nije bila šetnja za CSKA u prvom poluvremenu. Unicaja je izgurala koliko je mogla, a to je bilo prve 22-23 minute kada se držala unutar jedoznamenkastog zaostatka (46:51). Tada je uslijedio veliki pad domaće momčadi, a uzlet ruske koja je u trećoj četvrtini riješila sve nedoumice, odvojila se na +16 i uvjerljivo dovršila priču.

Odličnu je utakmicu za CSKA odigrao Teodosić i skupio 25 poena i osam asistencija, 15 poena i šest asistencija upisao je De Colo, a Kaun je bio izrazito racionalan za svojih 16 poena (7/7 za dva). Vasquez je predvodio Španjolce s 14 poena i sedam skokova, Kuzminskas je ubacio 13, a Suarez 12 poena.

Alba – Galatasaray 75:68

Navijači su se pobrinuli da utakmica Albe i Galatasaraya krene sa sat vremena zakašnjenja. Iz turskog ugla ni od kakve važnosti, iz njemačkog od jako velike, a gotovo da su košarkaši Albe u završnici susreta pukli pod pritiskom pobjede nad otpisanim Galatasarayem.

Imala je gotovo pa i kompletna Alba komotnu situaciju već nakon 17 minuta igre s istim brojem koševa prednosti (34:17). Kontrolirali su stečenu prednost i kroz treću četvrtinu, a onda je Galatasaray serijom 14-0 u poslljednjoj četvrtini stigao na samo -3 (56:59), kasnije i na 61:62. Ipak, Alba je do kraja zadržala prednost i upisala važnu pobjedu.

Hrvatski košarkaši odigrali su najznačajniju ulogu u njemačkoj momčadi. Prije svih Marko Banić s 15 poena, a odmah do njega bio je Leon Radošević s 11 poena, dok je Redding ostvario deset poena i deset asistencija. Erceg i Arslan predvodili su goste s po 16 poena, a 12 je dodao Micov.

Top 16, skupina E

  • Rezultati
  • Ljestvica

11. kolo

Crvena zvezda73:77Barcelona
Maccabi Tel Aviv79:72Žalgiris
Alba Berlin75:68Galatasaray
Panathinaikos85:69Real Madrid
1Real Madrid 103+176
2Barcelona 103+64
3Maccabi Tel Aviv 85-10
4Panathinaikos 76+27
5Alba Berlin 76-46
6Žalgiris 58-55
7Crvena zvezda 310-35
8Galatasaray 211-121

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!