Rukomet

Hrvatska pod vodstvom novog izbornika Babića minimalno poražena na gostovanju u Norveškoj

Danijela Lemaić • srijeda, 29.04.2015.
Hrvatska pod vodstvom novog izbornika Babića minimalno poražena na gostovanju u Norveškoj
Foto: EPA

Hrvatska muška seniorska rukometna reprezentacija nastavila je s kvalifikacijama za Europsko prvenstvo u Poljskoj, a nakon sigurnih slavlja nad Turskom i Nizozemskom vrijeme je bilo za ogled s momčadi Norveške. U prvom susretu u Stavangeru izabranici Željka Babića nisu se najbolje snašli te su pod novim vodstvom upisali prvi poraz. Pred njima je sada uzvrat u Varaždinu koji je na rasporedu za četiri dana.

Norveška - Hrvatska 27:26 (17:13)

3. kolo kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2016. u Poljskoj
STAVANGER - DNB Arena
Suci: Lorente/Serradilla (Španjolska)

Norveška: Erevik, Christensen; Brevik, Hippe, Sagosen 5, Hykkerud 2, Överby 1, Kristensen, Tönnesen 1, Joendal 4, O'Sullivan 1, Björnsen 4, Gullerud 2, Sörheim, Reinkind 2, Hansen 5
Izbornik: Christian Berge

Hrvatska: Alilović, Pešić; Kovačević, Marić, Duvnjak 3, Stepančić 3, Kopljar 2, Vori, Gojun, Horvat 3, Vuković 2, Karačić 3, Štrlek 4, Čupić 5, Slišković 1, Brozović
Izbornik: Željko Babić

Sedmerci: Norveška 0/1; Hrvatska 5/6
Isključenja: Norveška: 8 min.; Hrvatska: 6 min.

Hrvatski reprezentativci u Norveškoj su ove srijede nastavili svoj rukometni put k Europskom prvenstvu 2016. godine u Poljskoj, naime, nakon domaćeg slavlja nad Nizozemskom te gostujućeg nad Turskom, u dalekom Stavangeru nisu uspjeli stići do novog slavlja. Hrvatski rukometaši nešto lošije su ušli u susret, ali u drugom dijelu utakmice pokazali su posloženiju igru te su se približili protivniku, no to nije bilo dovoljno za prvo slavlje pod izborničkom palicom Željka Babića.

Uoči puta u Norvešku novi izbornik Babić objavio je popis 16 putnika, ali zbog ozljede ramena uoči puta otpao je Filip Ivić kojeg je zamijenio Ivan Pešić. U trećem kvalifikacijskom susretu u prvoj postavi su se tako našli Ilija Brozović, Luka Stepančić, Ivan Čupić, Domagoj Duvnjak, Drago Vuković i Manuel Štrlek, dok se među vratnicama našao Mirko Alilović.

U susret dobro ulazi Norveška koja s dva uzastopna pogotka postavlja 2:0, a nakon početne nervoze u trećoj minuti Vuković zabija prvi hrvatski pogodak. Nastavila se potom dobra igra domaćina koji je vrlo dobro iskorištavao greške protivnika te je uz pomoć vratara Olea Erevika u osmoj minuti utakmice otišao na +3 (7:4) nakon što siguran biva Magnus Joendal. Hrvatska obrana nije funkcionirala kako bi trebala stoga su Norvežani bez problema održavali stečeno vodstvo sve do 17. minute susreta kada su izabranici Babića napokon posložili redove te su serijom 3-0 preko Igora Karačića, Marka Kopljara i Čupića poravnali na 10:10.

Nastavila se potom izjednačena igra što je natjeralo domaćeg izbornika da pozove minutu odmora koja je dobro došla norveškim reprezentativcima, naime, nakon time-outa Norveška je nanovo prebacila u višu brzinu te se pred kraj prvog poluvremena odvojila na +2 (14:12), a do isteka 30. minute to se vodstvo povećalo na četiri pogotka razlike (17:13), nakon što put do mreže ne uspijevaju pronaći Antonijo Kovačević i Čupić.

Drugo poluvrijeme nešto bolje otvara Norveška koja odlazi na +5 (18:13), no nakon dobro razrađenog napada, ali i razbuđivanja Alilovića na golu, do pogotka stižu Duvnjak i Karačić za 15:18. Osjetila se tada lagana nervoza u domaćim redovima koja je zaslužna za nekoliko promašenih napada što su, pak, hrvatski rukometaši iskoristili za smanjivanje zaostatka na 19:20, a potom Manuel Štrlek izjednačava na 20:20. Započela je tada velika borba na terenu u kojoj se po isteku 60. minute spretnijom pokazala Norveška koja je minimalno slavila 27:26.

U redovima Hrvatske najbolji je bio Ivan Čupić koji je zabio pet pogodaka, njih četiri upisao je Manuel Štrlek, dok su Domagoj Duvnjak, Luka Stepančić, Zlatko Horvat i Igor Karačić upisali svaki po tri zgoditka. Norvešku su, pak, do pobjede vodili Sander Sagosen i Espen Lie Hansen svaki s po pet zgoditaka, a Magnus Joendal i Kristian Björnsen hrvatsku mrežu tresli su po četiri puta.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik01.05.2015. u 18:28
    nismo se izgleda baš razumjeli - moja kritika je usmjerena na (zasad) neiskazanu stručnost babića da pripremi ekipu na adekvatan način (i psihološki i taktički), kao i na njegovo nepozivanje sulića (najboljeg pivota ove sezone) što se može objasniti jedino podilaženjem gopcu s kojime je ovaj u... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.05.2015. u 01:21
    Da ,odgovor mi je kao i Vaš,Vujinu klupsku karizmu i motivaciju imali smo priliku vidjeti u Barceloni prije par tjedana,tko će tu ljagu oprati? Uvjerljivo najveći poraz u povijesti kluba! Zaista motivirajuće.. A kad smo kod poslušnosti,zar nije taj isti trener Gobčev izbor ili ? Ma molim... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.04.2015. u 22:51
    nažalost, usporedba metličića i vujovića nije vam baš najsretniji odgovor na moju kritiku: niti sam rekao da bi vujo bio idealan motiovator za repku (radi se naravno o motiviranju mladih igrača koje vodi, na sreću još uvijek u PPDu), a niti je metličić svojom karizmom utjecao na rezultat - valjda... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • chule30.04.2015. u 21:34
    šta je tu je...
    chule
  • Obrisan korisnik30.04.2015. u 21:20
    Jednako kao što ćete Vi nas uvjeriti da je Vujo ???? Who the ....is Vujo? Crnogorac na klupi hrvatske reprezentacije veći motivator od izbornika te legendarnog kapetana ,velikog čovjeka i pravog sportaša Petra Metličića?
    Obrisan korisnik