Košarka

Cibona obranila domaći parket: Zagrepčani već u Višnjiku traže finale

Davor Kovačević • nedjelja, 24.05.2015.
Cibona obranila domaći parket: Zagrepčani već u Višnjiku traže finale
Foto: FaH

Zadrani su u posljednjoj četvrtini ostali bez ideje u napadu, Cibona je kažnjavala na drugoj strani i tako stigla na pobjedu do finala Prvenstva Hrvatske.

KK Cibona – KK Zadar 82:74 (18:17, 45:39, 62:62)

Prva utakmica polufinala Prvenstva Hrvatske
ZAGREB – Dom Dražena Petrovića, Gledatelja: 1000
Suci: Srđan Dožai (Zagreb), Siniša Herceg (Zabok), Tomislav Vovk (Slavonski Brod)

KK Cibona: Žižić 20, Jagodić Kuridža 13, Krušlin 11, Ilievski 6, Siriščević 12, Rozić 17, Kus, Skokna, Gabrić, Popić, Zubac 1, Slavica 2
Trener: Slaven Rimac

KK Zadar: Bašić 12, Kraljević 8, Barać 13, Šango, Ramljak 12, Širko 1, Ivanov 11, Sobin 17, Vraneš, Špaleta, Jurica
Trener: Ante Nazor

Šut za dva: Cibona 25/46, Zadar 21/41
Šut za tri: Cibona 5/15, Zadar 7/18
Slobodna bacanja: Cibona 17/25, Zadar 11/19
Skokovi: Cibona 27+19, Zadar 29+10
Asistencije: Cibona 16, Zadar 23
Izgubljene lopte: Cibona 10, Zadar 12
Blokade: Cibona 5, Zadar 3

Minimalan prostor za krivi korak ostavlja polufinale košarkaškog Prvenstva Hrvatske. Njega su u Domu Dražena Petrovića napravili Zadrani te će tako za pet dana, u petak, Cibona u Višnjiku tražiti potvrdu prolaska u finale doigravanja za hrvatskog prvaka.

Ovosezonska tradicija utakmica Cibone i Zadra nije izostala ni u šestoj međusobnoj utakmici. Jedni su od drugih kroz sezonu branili domaći parket (u Kupu bolji Zadar) iako su svim silama Zadrani napadali Ciboninu utvrdu, kao što su i pokušavali uoči utakmice maknuti pritisak iz svojih redova. Ako u Zagrebu on nije postojao, onda će u Višnjku, koliko god ga odbacivali, biti izrazit jer bi poraz značio i kraj sezone. To se ipak ne može prikriti floskulama o ostvarenju cilja i plasmana u regionalnog društvo. I sa zagrebačke i sa zadarske strane.

Bogdanović čestitao junorima

Lijepu je uvertiru imala utakmica Cibone i Zadra. Hrvatski reprezentativac Bojan Bogdanović je u društvu Aleksandra Petrovića Ciboninim juniorima čestitao na naslovu prvaka Hrvatske podijelivši im prigodne poklone i ovjekovječivši trenutak zajedničkom fotografijom.

Čovjek s bradom, Ante Nazor, otvorio je s postavom koju je tesao u posljednjim utakmicama Lige za prvaka. S Ivanovim na trojci, a Sobinom i Kraljevićem ispod koša. Zadarski kapetan je od te trojke bio najveća engima za Ciboninu obranu, pa su Rimac i Golemac vrlo rano morali povesti raspravu na temu kako zaustaviti Ivanova.

Ivanov se nakon sedam poena u isto toliko minuta pritajio, ali Cibonin koš krenuli puniti Sobin i Barać i Zadrani su za tek nešto više od dvije minute druge četvrtine otplovili na najvećih 27:18. Zagrepčani su nužno trebali nekakvu injekciju, a ona je stigla Rozićevom tricom, prvom nakon pet uzastopno promašenih.

Tu su se pokrenule stvari za Cibonu. Odgovor na zadaraskih 10-0 bio je još bolji, još snažniji. U nepune tri minute Cibona je napravila 15-0, a upravo je Rozić, začetnik te serije, u njoj sudjelovao s deset poena.

Žižić i Ramljak najatraktivniji

Iako košarkaški klasik Cibone i Zadra zaslužuje puno bolju kulisu no što je to 1000 gledatelja, najznatiželjnijima nije nedostajalo materijala za pljesak. Njega su izazivali Žižićeva i Ramljakova zakucavanja i blokade, od kojih je posebno bila atraktivna ona Ramljakova, Sobinove udice, a na kraju i nemogući Rozićev fade-away sa sirenom u NBA stilu.

Rotacija i jedne i druge momčadi bila je maksimalno skraćena. Kod Cibone su Gabrić, pogotovo Krušlin dali minute, odnosno doprinos, dok su Širko i Šango na drugoj strani bili tek epizodisti. Zato je za Zadrane vrlo važno bilo što se Sobin uspio suzdržati novih prekršaja nakon što je u prve četiri minute skupio dva.

Gosti su uhvatili novi priključak s Cibonom (39:40), no svejedno su na odmor otišli s -6, ali i s pet asistencija više (13-8). Bašić je ostao na četiri u prvoj četvrtini, a Ilievski je kod Cibone sam imao šest. Taj je dio statistike naizgled varao kada se pogleda ukupan rezultat, pa su stvari dijelom na svoje mjesto sjele kada su Zadrani preko Bašića, Ramljaka i Baraća zajašili val koji ih je vinuo do 60:52 u 27. minuti.

Taj se val vrlo brzo kao i početkom druge četvrtine razbio o Cibonin nasrtaj. Na vrijeme su cibosi pustili nogu s kočnice i s po tri koša Rozića, Jagodića Kuridže te četiri Žižića ponovno pozitivu vratili na svoju stranu (62:60).

Iako su većim dijelom utakmice dobro držali uzde, suci su se u završnici pogubili. Od čiste Ramljakove blokade na Zupcu pa još čišće krađe Ilievskog su vidjeli sasvim suprotno i unijeli nemir u jednu i drugu ekipu. Nešto više u zadarsku koja je u devet minuta posljednje četvrtine ostala bez rješenja u napadu, s besciljnim prekooceanskim dodavanjima i s tek sedam poena od kojih je pet posljednjih bilo Sobinovih. Cibona je u posljednju minutu ušla sa 76:69, a Kuridža je krađom 30 sekundi prije kraja potvrdio pobjedu domaće momčadi u kojoj još jedno posebno isticanje zaslužuje Žižić koji je uz 20 koševa podijelio i pet blokada.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!