Nogomet

Video: Island na vrhu skupine A, Wales pobjedom protiv Belgije predvodi skupinu B

Branimir Korać • petak, 12.06.2015.
Video: Island na vrhu skupine A, Wales pobjedom protiv Belgije predvodi skupinu B
Foto: EPA

Island i Wales neočekivani su lideri skupina A i B. Obje reprezentacije imale su važne utakmice na svom travnjaku i obje su na kraju upisale pobjede...

Skupina A

ISLAND - ČEŠKA 2:1

Nakon šest odigranih kola u skupini A na vrhu ljestvice nalaze se Islanđani. Upisali su i petu pobjedu svladavši Češku s 2:1 i to nakon što su se početkom drugog dijela našli u rezultatskom zaostatku.

Česi su poveli u 55. minuti lijepim golom Boreka Dočkala koji je sjajno pogodio gornji kut islandskog gola s ruba kaznenog prostora.

Međutim domaćin je uspio doći do preokreta. Ari Freyr Skulason izveo jer korner, a Aron Gunnarsson glavom je poslao loptu u mrežu, a u 76. minuti najopasniji Islanđanin Kolbeinn Sigthorsson postavio je konačnih 2:1.

LATVIJA - NIZOZEMSKA 0:2

Nizozemska je dugo lomila otpor Latvije i tek u drugom poluvremenu u tome je i uspjela. Na kraju je odnijela vrlo važnu pobjedu 2:0 i spriječila da se nađe u još neugodnijoj situaciji.

Od početka susreta predvođena raspoloženim Memphisom Depayom Nizozemska je nizala prilike i bila puno opasniji protivnik. Blizu pogotka došla je u 20. minuti kada je pucao Wesley Sneijder, ali lopta je pogodila vanjski dio vratnice.

Latvija se obranila u prvom poluvremenu unatoč tome što je Nizozemska imala čak 18 udaraca prema golu u čemu je prednjačio novi član Manchester Uniteda.

Ipak u 67. minuti probijena je obrana domaćina. Wijnaldum je dvije minute nakon ulaska u igru bio na pravom mjestu i odbijenu loptu nakon udarca Sneijdera spremio je u mrežu.

Pet minuta kasnije pobjednik je odlučen, Daley Blind proigrao je Luciana Narsingha koji umjesto proigravanja Depaya odlučuje ići na gol i to se pokazuje ispravnom odlukom.

U 81. minuti Sneijdera su ponovno centimetri dijelili od pogotka, ovaj put pogodio je gredu i ostalo je 2:0.

KAZAHSTAN - TURSKA 0:1

Pravo na kiks nije imala niti Turska koju je čekalo gostovanje kod Kazahstana. I Turcima je igrala samo pobjeda ako žele ostati u igri za Europsko prvenstvo i do nje su teškom mukom stigli.

Kada se već činilo da bi susret mogao završiti loše po Tursku, zvijezda madridskog Atletica Arda Turan u 83. minuti donosi pobjedu Turskoj i ostavlja je na životu.

Skupina B

WALES - BELGIJA 1:0

Wales je napravio veliki korak prema odlasku na Europsko prvenstvo pobjedom na Millenium Stadiumu protiv Belgije 1:0 čime je ostao sam na vrhu ljestvice.

U pet ranijih pokušaja Wales nije uspio svladati Belgiju nijednom, ali ovdje je bio bolji zahvaljujući velikom kiksu Nainggolana i pogotku Garetha Balea. Nainggolan je vraćao glavom loptu prema Courtoisu, ali savršeno pronašao Balea koji iz blizine zabija za vodstvo.

Belgija nije uspjela stvoriti konkretnije prijetnje u nastavku susreta i Wales je odnio tri boda vrijedna možda i prolaza na EP.

BiH - IZRAEL 3:1

BiH vraća se u igru za Europsko prvenstvo. U Zenici je uz veliku pomoć navijača svladala Izrael s 3:1 i na ljestvici mu se približila na samo bod zaostatka. Nije izabranike Mehmeda Baždarevića pokolebalo niti vodstvo Izraela, uspjeli su napraviti preokret i slaviti.

Iako je domaćin bio dosza bolji u prvom dijelu, Izraelci su bili ti koji su poveli i to u 40. minuti kada je mrežu Bosne i Hercegovine pogodio Tal Ben Haim.

Ipak, do odlaska na odmor domaćin je stigao do preokreta. Prvo je Edin Višća iskosa uspio poravnati na 1:1 da bi Edin Džeko iz kaznenog udarca donio prednost BiH.

U drugom dijelu Izrael je krenuo po poravnanje, ali umjesto da iskoristi neku od prilika, primio je pogodak koji je zaključio priču. U 75. minuti Džeko je glavom povisio na konačnih 3:1.

ANDORA - CIPAR 1:3

U derbiju začelja Andora je na svom travnjaku poražena 3:1 od Cipra. Junior je autogolom doveo Andoru u vodstvo već u trećoj minuti, ali Mitidis nakon toga postiže hat-trick i donosi gostima pobjedu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.06.2015. u 10:24
    Mogli bi Island i Wales vrlo lako na EP
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.06.2015. u 00:59
    Drago mi je da su malo spustili Belgijance, vec su se umislili u roku od godine i pol da su Njemacka ili Argentina.
    Obrisan korisnik