Košarka

Žan Tabak novi trener telavivskog Maccabija: "Nisam mogao odbiti ovu ponudu"

HINA • ponedjeljak, 16.11.2015.
Žan Tabak novi trener telavivskog Maccabija: "Nisam mogao odbiti ovu ponudu"
Foto: EPA

Hrvatski košarkaški trener Žan Tabak preuzeo je izraelski Maccabi, čiji je direktor bivši hrvatski reprezentativac Nikola Vujčić, potvrdio je u ponedjeljak klub, a objavljeno je na službenim stranicama Eurolige.

Tabak (45), koji je osvojio tri naslova pobjednika Eurolige kao igrač i prošle sezone jedan kao pomoćni trener, ima ugovor s Maccabijem, na čijoj je klupi zamijenio Guya Goodesa, do 2017. godine. U Maccabiju ga čeka mlada hrvatska košarkaška nada Dragan Bender. Prije Maccabija je vodio španjolski klub Fuenlabradu kojoj će Maccabi platiti 100.000 eura odštete zbog raskida ugovora.

Trenersku karijeru počeo je 2006. kao pomoćnik Joanu Plazi u Real Madridu. Poslije su zajedno otišli u Cajasol koji su vodili dvije sezone. Nakon toga je kratko trenirao poljski Trefl Sopot, a u sezoni 2012./13. vodi španjolski Laboral Kutxa Vitoria Gasteiz. Prošlu sezonu se vratio u Real Madrid gdje je pomoćnik Pablu Lasu, nakon čega je preuzeo Fuenlabradu.

Tabak dolazi u Maccabi u trenutku kada momčad ima omjer pobjeda i poraza 1-4 u skupini D Eurolige na polovici regularnog dijela sezone, što je najgori početak sezone za klub u zadnjih 15 godina.

„Svjestan sam što ova nagla promjena znači za Fuenlabradu Montakit, nakon jedva šest odigranih prvenstvenih kola i zaista mi je žao“, rekao je Tabak. „Ali u isto vrijeme nadam se da su svi svjesni kakva mi se profesionalna prilika pružila, prilika koju nisam mogao propustiti. Maccabi je jedan od najvažnijih klubova Europe“, napomenuo je.

Krajem prošlog tjedna španjolske novine Mundo Deportivo pisale su kako je upravo Tabak prvi izbor kluba čiji je direktor bivši hrvatski reprezentativac Nikola Vujčić.

„Nemam što drugo reći nego zahvaliti upravi Fuenlabrade na povjerenju. Tu sam zatekao ambijent pogodan za rad, jako predane ljude i klub profesionalno organiziran“, rekao je Tabak. „Naravno, posebno sam zahvalan igračima i trenerskom osoblju na zajedničkom naporu i radu. Nadam se da će sada biti još uspješniji. Također hvala i navijačima koji su me od prvog dana lijepo primili“, dodao je.

U Fuenlabradi ostaju hrvatski igrači Marko Popović (33) i Josip Sobin (25) koje je doveo ljetos.

Fuenlabrada je poželjela sreću hrvatskom treneru te napomenula da će u idućim satima objaviti ime novog trenera.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • pikepiletina16.11.2015. u 17:59
    ovo je velika stvar prvenstveno za Bendera
    pikepiletina
  • valderrama16.11.2015. u 14:42
    Sritno Jozo
    valderrama