Nogomet

Dinamo ili Hajduk po prvu pobjedu ili treći ovosezonski remi u derbiju

Branimir Korać • subota, 05.12.2015.
Dinamo ili Hajduk po prvu pobjedu ili treći ovosezonski remi u derbiju
Foto: FaH

Najveći derbi hrvatskog nogometa ove sezone prolazio je bez pobjednika. U prva dva susreta Dinamo i Hajduk su remizirali, a sada i jedni i drugi traže sva tri boda kako bi se priključili Riječanima koji su na vrhu ljestvice...

Dosadašnji dvoboji Dinama i Hajduka ove sezone bili su ravnopravni, ali i bez pobjednika. Otvaranje sezone u Maksimiru Hajduk je dočekao u boljem raspoloženju i to se osjetilo na travnjaku, ali Splićani svejedno nisu uspjeli doći do pobjede, ostalo je 1:1. "Uzvrat" na Poljudu ponudio je dosta kontroverzi, završeno je 0:0 uz brojne repove.

Splićani su po tko zna koji put bili vrlo ljuti na suđenje i bili su potpuno u pravu. Nije im dosuđen čisti kazneni udarac nakon igranja rukom Benkovića koji je "izgorio" u poljudskom grotlu, a na kraju je Dinamu dosuđen penal u najmanju ruku - mekan. Sve je to dovelo do grubih riječi, napada na Brunu Marića, prijetnjama i svemu onom što uz povišene tenzije ide.

Hajdukov i Dinamov potpuno suprotni odnos s HNS-om dodatno dolijeva ulje na vatru u derbiju i dok ljudi iz Hajduka koriste svoj podređeni položaj u Savezu na opravdane i neopravdane opaske svakako treba pohvaliti trenera Splićana Damira Burića koji smiruje retoriku i želi razgovarati isključivo o nogometu.

Koji ishod očekujete?

ANKETA#691

Tako je bilo i sada, dok se dizala prašina oko odgode utakmice Intera i Dinama, Burić se nije previše htio osvrtati na to. Njegove misli usmjerene su prema protivniku, razmišlja o svojoj momčadi i nekako se ne uklapa u cijeli folklor kojem svjedočimo već godinama kada su u pitanju dvoboji Dinama i Hajduka.

Uoči ovog derbiju netko je i u Dinamu "izgubio živce" i popularnim priopćenjem odgovorio Hajduku i poručio mu da cijeloj Hrvatskoj ide na - živce.

Tako su stvoreni preduvjeti za derbi, atmosfera je podignuta za barem jednu stepenicu iako se u zraku ne osjeća miris derbija zbog svega onog što se događa i što se događalo oko hrvatskog nogometa. Nekada se danima razgovaralo o derbiju i tražila ulaznica više, a danas je upitno hoće li se pojaviti peteroznamenkasti broj posjetitelja u Maksimiru.

Što se tiče igračkog dijela, Dinamo je bez dvojbe individualno kvalitetniji, ima više pojedinaca koji su sposobni riješiti utakmicu, a što je za Zorana Mamića bitno, ovaj put imat će na raspolaganju kompletiraniju zadnju liniju što bi i momčadi trebalo dati više sigurnosti.

Izostanak Arijana Ademija je veliki hendikep, ali ne treba ga više niti spominjati, s obzirom na suspenziju jasno je da će Modri morati krenuti u neko drugo rješenje i tijekom zime pronaći igrača koji će pokušati nadomjestiti makedonskog reprezentativca. Uoči protekla dva susreta Modri su imali više problema s izostancima, no ovaj put napokon će imati širu momčad na okupu.

S druge strane Burić ima dosta problema. Puno je onih koji su pod upitnikom za nastup, koji nisu mogli trenirati punom snagom. Problemi su u obrani i napadu i do pred samu utakmicu neće biti sigurno s kojom postavom će Burić krenuti u derbi.

Ovaj dvoboj je od velikog značaja za obje momčadi. Nakon kiksa Riječana u Zaprešiću i čak devetog remija ove sezone, Dinamo pobjedom može potpuno uhvatiti priključak i poravnati se s Rijekom na vrhu ljestvice. S druge strane Hajduku pobjeda donosi skok ispred Dinama i dolazak na drugu poziciju što bi dodatno podgrijalo atmosferu uoči proljetnog dijela sezone.

MAXtv Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Dinamo 3667:19+4885
2Rijeka 3656:20+3677
3Hajduk 3646:28+1861
4Lokomotiva 3656:53+352
5Inter-Zaprešić 3639:48-947
6Split 3628:29-146
7Slaven Belupo 3641:42-142
8Osijek 3627:49-2234
9Istra 1961 3623:58-3524
10Zagreb 3627:64-3717

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!