Europsko prvenstvo 2016., nokaut faza, Polufinale, 06.07.2016, 21:00 h, Stade de Lyon - Lyon
Suci: Jonas Eriksson, Mathias Klasenius, Daniel Wärnmark (Švedska)
Portugal
Portugal
Cristiano Ronaldo 50'
Nani 54'
2:0(0:0) Wales
Wales

VIDEO: Portugal u razmaku od četiri minute srušio Wales i plasirao se u svoje drugo finale

Niko Rukavina • srijeda, 06.07.2016.
VIDEO: Portugal u razmaku od četiri minute srušio Wales i plasirao se u svoje drugo finale
Foto: EPA

Nogometaši Portugala prvi su finalisti 15. izdanja Eura. Pogocima u drugom dijelu došli su do zaslužene pobjede nad Walesom i nakon 2004. ponovno će igrati u finalu najvećeg kontinentalnog natjecanja. C. Ronaldo je pogotkom izjednačio rekord Michela Platinija.

Portugal
Wales
Portugal
Wales
1
Rui Patricio
 
Cedric Soares
2
Bruno Alves
6
Jose Fonte
5
Raphael Guerreiro
 
Joao Mario
 
Adrien Silva
(do 79')
16
Renato Sanches
(do 74')
17
Nani
(do 86')
7
Cristiano Ronaldo
Pričuvni igrači
15
Andre Gomes
74'
8
Joao Moutinho
79'
 
Ricardo Quaresma
86'
 
Trener
Fernando Santos
1
Wayne Hennessey
2
Chris Gunter
5
James Chester
19
James Collins
(do 66')
6
Ashley Williams
3
Neil Taylor
7
Joe Allen
16
Joe Ledley
(do 58')
8
Andy King
9
Hal Robson-Kanu
(do 63')
11
Gareth Bale
Pričuvni igrači
18
Sam Vokes
58'
23
Simon Church
63'
18
Jonathan Williams
66'
Trener
Chris Coleman

Nakon prilično nesadržajnog prvog dijela, u kojem nije bilo izrazite prigode, Portugal je riješio pitanje putnika u finale dvama pogocima u razdoblju od 50. do 54. minute. Prvom pobjedom u regularnom dijelu na turniru, Portugal je došao do svojeg drugog finala Europskog prvenstva u povijesti.

Prvi pogodak za Portugal zabio je Cristiano Ronaldo, svoj deveti na europskim prvenstvima čime se izjednačio s Michelom Platinijem na vrhu ljestvice najboljih strijelaca Eura svih vremena s devet pogodaka.

Prvi dio prošao je bez velike prigode. S obzirom na veliki ulog, ali i nagomilani umor, igralo se vrlo oprezno, bez pretjeranog rizika. Najčešće se prijetilo preko centaršuteva. Kod Walesa dva puta je zaprijetio Gareth Bale i jednom Andy King, a kod Portugala Cristiano Ronaldo glavom te Joao Mario udarcem kraj gola.

No, u prvih 10 minuta nastavka, Portugal je došao na korak do plasmana u veliko finale. U 50. Raphael Guerreiro je centrirao, a Ronaldo bio najviši u skoku i pogodio za vodstvo Portugala i svoj treći pogodak na turniru i deveti na europskim prvenstvima.

Portugal je za novi pogodak trebao čekati svega tri minute. Ronaldo je s 20 metara pucao prilično slabo, što je pomoglo snalažljivom Naniju koji mijenja smjer lopte i vara Waynea Hennesseyja za svoj također treći pogodak na turniru.

Chris Coleman je ubrzo napravio tri izmijene, između ostalih, uveo je i dva napadača Sama Vokesa i Simona Churcha, a Portugalci su umalo iskoristili otvorenu igru Velšana. Probao je Ronaldo iz slobodnog udarca, a stopostotnu šansu propustio je Joao Mario nakon što je Hennessey odbio udarac Nanija.

Još jednu veliku šansu Portugal je pripustio u 78. Danilo je prošao kroz velšku obranu ali je Hennessey krajnjim naporom uspio ukrotiti udarac.

Kod Walesa najviše je pokušavao Bale. Bilo ga je po cijelom terenu, pokušavao je udarcima iz daljine i proigravanjem suigrača, međutim, Velšani nisu uspjeli probiti čvrstu portugalsku obranu i Portugal se zasluženo plasirao finale.

Svojeg suparnika, s kojim će 10. srpnja igrati na Stade de Franceu, Portugal će znati sutra nakon drugog polufinala između domaćina Francuske i aktualnog prvaka svijeta Njemačke.

Europsko prvenstvo 2016., nokaut faza

polufinale

Portugal2:0Wales
Francuska2:0Njemačka

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Veni vidi vici07.07.2016. u 13:15
    Kako bi Ronaldo pobjedom u finalu EP dokazao da je veći od Messija? Tako što Messi nikad neće osvojiti EP? jako mudro, nema šta... po toj tvojoj logici svi igrači Čilea koji su nedavno osvojili Copu su bolji od Cristiana Ronalda? isto tako svi igrači Australije koji su 2015. osvojili Asian Cup su... [više na forumu]
    Veni vidi vici
  • qvestor07.07.2016. u 08:28
    evo sad će krenut priča kako smo ispali od finaliste eura pa smo napravili još bolji rezultat od očekivanog, Portugal je do utakmice s Walesom imao dosta sreće ali to je tako ne kaže se uzalud bolje se rodit bez k.... nego sreće.
    qvestor
  • Novi lik07.07.2016. u 08:12
    bravo za Portugal.Ronaldo supermen
    Novi lik
  • Obrisan korisnik06.07.2016. u 23:14
    Čestitke Walesu ali bilo je to - Gareth Bale & 10 pieces of wood----Utakmica karijere za sve Portugalce, posebno Ronalda koji pobjedom u finalu može dokazati da je veči od Messija
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.07.2016. u 23:05
    eto ga ..već je drugi strijelac turnira i još jednom utakmicom u kojoj će vrebati iz kontri..Došli su u finale kroz obranu i bljeskove ronalda..e da je nama igrao pjaca, kalinić ili kramarić veći dio utakmice..kroz kratki pas bi zabili gol.. a manđi je dodati u prostor i prodriblati protivika... [više na forumu]
    Obrisan korisnik