Košarka

Tankiranje je završilo, sada treba početi i pobjeđivati

Petar Jenjić • četvrtak, 29.09.2016.
Tankiranje je završilo, sada treba početi i pobjeđivati
Foto: EPA

„Tko ne riskira, ne profitira“, poznata je izreka koju je tadašnji generalni direktor Philadelphije Sam Hinkie odlučio prenijeti na svoj klub. Godine poraza i sakupljanja najviših pickova na draftu su gotove, a sljedećih će nekoliko sezona dati odgovor da li je ova taktika bila dobra.

Nakon posljednjeg plasmana u doigravanje 2012. godine, za njih, i razočaravajuće sljedeće sezone koju su okončali na devetom mjestu, uslijedio je već svima poznati zaokret. Plan Sama Hinkieja sa sakupljanjem najviših pickova, i uz tankiranje, proveden je i više nego „uspješno“.

Posljednje tri sezone 76ersi nisu pobijedili više od 20 utakmica u regularnoj sezoni. Proces koji je završen biranjem Bena Simmonsa na posljednjem draftu sada treba pretočiti na teren.

Predviđanja autora:

Omjer na kraju sezone: 26-56
Najbolji igrač: Jahlil Okafor
Najpozitivnije iznenađenje: Dario Šarić
Plasman: 13. mjesto Istočne konferencije

Navijači Philadelphije prošli su jako teške i mukotrpne sezone, ali sada već mogu vidjeti bolje dane. Zapravo će se dobar dio navijača, kada bi ih pitali, složiti da je „Proces“ bila dobra stvar. Hinkieja je u međuvremenu zamijenio Bryan Colangelo.

U slučaju da Simmons ostvari sav svoj potencijal, Embiid potpuno riješi svoje zdravstvene poteškoće te ako je Šarić spreman za najjaču ligu na svijetu čak će i oni koji su ih proklinjali proteklih godina morati pregristi jezik.

Klubu su se ove sezone priključili izbori s ovogodišnjeg drafta Ben Simmons i Timothe Luwawu, Jerryd Bayless, Gerald Henderson i Brandon Paul, kao i Dario Šarić nakon dvije sezone u Efesu te Sergio Rodriguez iz Real Madrida.

Philadelphiju su napustili Ish Smith, koji je potpisao za Detroit Pistonse i Isaiah Canaan, novi igrač Chicago Bullsa.

Mnogi analitičari smatraju kako će upravo Embiid biti najpraćeniji novak u ovogodišnjoj Philadelphiji, upravo zbog ozljede stopala posljednje dvije sezone i znatiželje koliko može doprinijeti momčadi. Čak i ako ne pokaže ono zbog čega je izabran, visokih je igrača na pretek.

Slatke će brige pratiti trenera Bretta Browna što se tiče izbora visokih igrača. Zanimljivo je ljeto u Philadelphiji začinio dolazak Darija Šarića, koji je ispunio rečeno obećanje da će za dvije sezone doći u NBA ligu. Obzirom na gužvu na visokim pozicijama pitanje je hoće li svi nabrojani igrači ostati u momčadi ili će se nekoga „riješiti“ preko tradea.

Već će se u trening kampu moći vidjeti koliko tko može i stvari će se lakše definirati. Bryan Colangelo će imati pune ruke posla voditi Sixerse u novu eru. Pobjedničku ili gubitničku to još ostaje za vidjeti.

Nije žurio u velike i bombastične razmjene te je ovo ljeto doveo još tri nova igrača: Geralda Hendersona, Jerryda Baylessa i Sergija Rodrigueza koji mogu donijeti potrebno iskustvo među mlade igrače. Dovoljno se sjetiti brojki Isha Smitha prošle sezone, a spomenuta su trojica sigurno bolja od njega. Uz to došli za „sitniš“.

Ožiljci proteklih gubitničkih sezona, kako među igračima, tako i među navijačima se još osjećaju. Osjećat će se i ove sezone jer je zaista teško očekivati od puno mladih i novih igrača da već ove sezone donesu toliko željeno doigravanje. Međutim, barem bi do 20 pobjeda svakako trebali doći, uz Darija Šarića koji će svakako donijeti puno energije i pobjednički duh i još koju više.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!