Rukomet

Skupina C: Hrvatska s dosta nepoznanica i Njemačka kao kandidat za naslov prvaka

Branimir Korać, Mihaela Bradovski • četvrtak, 12.01.2017.
Skupina C: Hrvatska s dosta nepoznanica i Njemačka kao kandidat za naslov prvaka
Foto: FaH

U skupini C nalazi se i hrvatska reprezentacija, a glavni konkurent u borbi za prvo mjesto u grupi bit će joj aktualni europski prvak Njemačka. Mađarska i Bjelorusija zatvaraju europski krug dok će im društvo praviti Čile i Saudijska Arabija koji će se boriti za izbjegavanje posljednjeg mjesta...

Hendikepirana Hrvatska s puno upitnika

Hrvatska na još jedno veliko natjecanje odlazi željna odličja, ali i s problemima. Željko Babić ne može računati na poveći broj igrača, a što i koliko može Hrvatska u Francuskoj, nitko ne zna. Dosta je tu mladih igrača koji imaju potencijal postati nositelji igre, međutim nije lako odmah uskočiti u prvi plan i na tako velikom natjecanju nositi takvu odgovornost.

No i preko toga se može prijeći kada odlaziš na natjecanju u optimalnoj formi i fizičkom izdanju što ovdje nije slučaj. I u Francusku putuju neki igrači koji vuku ozljede, prije svih tu se misli na Domagoja Duvnjaka, Stipu Mandalinića, Marka Mamića i Luku Stepančića što je veliki problem i ogroman hendikep. Koliko će oni biti spremni ujedno će ovisiti i rezultat Hrvatske u Francuskoj.

O važnosti Duvnjaka za igru reprezentacije uopće je bespredmetno govoriti, riječ je o jednom od najboljih rukometaša svijeta i njegov izostanak bio bi ogroman hendikep za bilo koju reprezentaciju. Luka Cindrić dobra je alternativa i igrač koji može odmoriti Duvnjaka bez da rezultat previše pati. Problem je pozicija lijevog vanjskog jer su oba prva izbora ozlijeđena te putuju s problemima, a njima treba dodati i Ivana Sliškovića i Domagoja Pavlovića koji zbog ranijih problema nisu niti bili u krugu kandidata za nastup.

Niti na desnom vanjskom nije briljantna situacija, Marko Kopljar otkazao je nastup zbog ozljede, a potpuno spreman nije niti Stepančić. Dosta toga u takvoj situaciji pada na Luku Šebetića. Uglavnom, kompletna vanjska linija prilično je hendikepirana i Željko Babić imat će dosta muka što i kako posložiti.

Na pivotu nedostaje Marino Marić koji je imao peh da se ozlijedio u posljednjoj utakmici njemačkog prvenstva uoči početka priprema za SP, tu je povratnik Željko Musa koji se preporodio u Magdeburgu, a od onih koji su bili stalni članovi reprezentacije dosad, nedostaje i Ivan Čupić te Zlatko Horvat odlazi na SP u statusu prvog desnog krila.

Dosta je tu izostanaka, ali ako se pogledaju ostale reprezentacije, Hrvatska nije jedina koja ima problema. Za neke igrače ovo će biti idealna prilika da pokažu koliko mogu i koliko se na njih može računati, a u konačnici svi tijekom sezone imaju teške utakmice u klubovima, igrali su već protiv velikih igrača i to neće biti nešto novo. Novi su ozračje, odgovornost i sva pompa koju nose velika natjecanja te će se vidjeti kako se nose s pritiskom. Zanimljivo, u više analiza stranih medija upravo glava i padanje pod pritiskom ističe se kao najveći hrvatski problem.

Hrvatsku će na ovom SP-u predstavljati: Ivan Stevanović, Filip Ivić, Ivan Pešić, Manuel Štrlek, Lovro Mihić, Zlatko Horvat, Josip Božić-Pavletić, Domagoj Duvnjak, Luka Cindrić, Lovro Jotić, Marko Mamić, Stipe Mandalinić, Jakov Gojun, Luka Šebetić, Luka Stepančić, Željko Musa, Tin Kontrec.

Njemačka i u Francuskoj s najvišim ambicijama

Njemačka i u Francusku odlazi s visokim ambicijama i to s potpunim pravom. Dagur Sigurdsson nakon ovog natjecanja napušta klupu reprezentacije i želi se oprostiti s velikim rezultatom. Već je napravio puno, osvojio je titulu prvaka Europe i s Njemačkom brončano odličje na Olimpijskim igrama u Riju.

U Poljskoj na Europskom prvenstvu Nijemci su oduševili, unatoč silnim problemima ozljedama, odigrali su sjajno i na kraju zasluženo odnijeli titulu prvaka Europe. Iskočila su neka imena, potvrdila kvalitetu i već u Riju drugačijim očima gledalo se prema ovoj reprezentaciji.

Niti u Francusku Njemačka ne dolazi kompletna, no široka baza igrača koji konstantno igraju u Bundesligi na visokoj razini, daje joj mogućnost da lakše prebrodi te otkaze.

Steffen Weinhold i Christian Dissinger predvode listu onih koji propuštaju Svjetsko prvenstvo, a neće biti niti Hendrika Pekelera, važnog igrača u obrambenoj fazi. No u odnosu na Poljsku, neki igrači ponovno su u kadru i daju Njemačkoj dodatnu kvalitetu.

Predvodit će je Uwe Gensheimer koji ove sezone u PSG-u igra sjajno, prvi je strijelac kluba i svakako će biti najopasniji Nijemac na SP-u. Tu je i briljantni Andreas Wolff koji je i u Kielu potvrdio status jednog od najboljih vratara Europe. Imao je utakmica i s više od 20 obrana, a sjećamo se njegovih sjajnih nastupa na posljednjim velikim natjecanjima.

Na svim pozicijama Nijemci su sjajno pokriveni puni su samopouzdanja, jako dobro se poznaju i definitivno su jedni od najvećih kandidata za titulu svjetskih prvaka.

"Nije ništa novo da imamo problema s izostancima, ali dovoljno smo dobri da odemo daleko", poručio je Sigurdsson uoči puta na SP..

Tamo vodi sljedeće igrače: Silvio Heinevetter, Andreas Wolff, Uwe Gensheimer, Rune Dahmke, Finn Lemke, Paul Drux, Steffen Fäth, Philipp Weber, Julius Kühn, Simon Ernst, Niclas Pieczkowski, Kai Häfner, Jens Schöngarth, Tobias Reichmann, Patrick Groetzki, Patrick Wiencek, Erik Schmidt, Jannik Kohlbacher.

Mađari predvode ostatak društva

Glavni i najveći izostanak kod Bjelorusa je onaj Siarheja Rutenke. Neigranje Rutenke može se usporediti kao da na primjer Makedoniji ne igra Kiril Lazarov i bez njega će Bjelorusija svakako biti slabija. Vidjelo se to već tijekom pripremnog razdoblja gdje je bilježila poraze i upisala samo jednu tijesnu pobjedu protiv Egipta.

Iako Meškov Brest raste na europskoj klupskoj karti, okosnicu njegove momčadi čine stranci i taj uspjeh nije uspjeh bjeloruskog rukometa već isključivo Meškova. Čak većina reprezentativaca ne dolazi iz Meškova već iz SKA Minska koji ih daje gotovo dvostruko više.

Dosta toga u izostanku Rutenke ovisit će o drugom najboljem bjeloruskom igraču Barisu Puhouskom od kojeg se očekuje da predvodi ovu momčad. Puhouski i u Motoru igra sjajno, a morat će to prenijeti i na reprezentaciju.

Posljednja dva nastupa na svjetskim prvenstvima nisu donijela neki veliki uspjeh, u Španjolskoj su završili na 15., a u Kataru na 18. mjestu. Nešto slično moglo bi im se dogoditi i u Francuskoj.

Na ovom prvenstvu za Bjelorusiju nastupat će: Uladzislau Kuleš, Aliaksei Šinkel, Aleh Astrašapkin, Baris Puhouski, Ivan Mackevič, Dzianis Rutenka, Viačaslau Saldacenka, Viačaslau Šumak, Andrei Jurinok, Anton Prakapenia, Mikita Vailupau, Aliaksandr Padšivalau, Arciom Karalek, Aliaksandr Citou, Viačaslau Bohan, Artur Karvacki, Siarhei Šilovič, Vadim Gajdučenko.

Čile nema reputaciju rukometne velesile, ali zato ima trenera koji je bio veliki igrač. Mateo Garralda sjedi na klupi Čileanaca i preuzeo je na sebe zadatak podizanja kvalitete ne samo u reprezentaciji već u čileanskom rukometu uopće.

Za ovu reprezentaciju dosad nije bilo previše uspjeha na svjetskoj sceni. Ispadanje u skupini nešto je uobičajeno iako je na SP-u u Kataru Čile imao petog strijelca Prvenstva u Rodrigu Salinasu. Desni vanjski koji nastupa u francuskom Chartresu i na ovom natjecanju bit će prva zvijezda Čilea, posebno nakon otkaza Marca Oneta zbog ozljede.

Tijekom priprema Švedska im je nanijela težak poraz 38:21, a nastup na Panameričkim igrama završili su na drugom mjestu porazom u finalu od Brazila.

Mateo Garralda još u prosincu odredio je 16 putnika za Francusku, a na popisu su: Felipe Barrientos, Felipe Garcia, René Oliva, Pablo Baeza, Erik Caniu, Rodrigo Salinas Munoz, Emil Feuchtmann, Cristián Moll Ramírez, Victor Donoso, Erwin Feuchtmann, Diego Reyes, Sebastián Ceballos, Harald Feuchtmann, Javier Frelijj, José Luis López, Esteban Salinas.

Vrlo opasan protivnik bit će Mađarska za koju je kao i obično dosta teško procijeniti koliko može napraviti. U teoriji puno, ima niz dobrih igrača, sastavljena je uglavnom od igrača Veszprema i Szegeda koji se dobro međusobno poznaju i već su neko vrijeme na okupu.

Međutim Mađari su dosta nepredvidljiva reprezentacija, često sklona podbacivanju i nastupu ispod očekivane razine. "Nismo imali puno vremena za uigravanje, ali mislim da imamo dobru podlogu, miks mladosti i iskustva. Prve dvije utakmice bit će vrlo teške, igramo protiv Nijemaca i Hrvata i u tim susretima nismo favoriti. S druge strane to ne mora biti loše, možemo igrati opušteno i iznenaditi", kaže trener Javier Sabate.

Najveći doseg na svjetskim prvenstvima za Mađare je šesto mjesto i to će pokušati popraviti u Francuskoj. Ukoliko budu u pravom izdanju i ako im se poklopi da većina igrača dosegne dobru formu na Prvenstvu, mogli bi to i napraviti.

Tijekom priprema upisali su samo jedan poraz i to protiv Danske 24:21 dok je u ostalim susretima slavila. Pobjeđivala je Slovačku, Češku, Island i Egipat i to bez većih problema.

U kadru su uglavnom svi oni koje je Sabate i očekivao na Prvenstvu, reprezentacija je vrlo iskusna s igračima poput Laszla Nagyja, Nandora Fazekasa, Gabora Csaszara, Gergöa Ivancsika koji iza sebe imaju već niz velikih natjecanja, a i ostalu su već iskusili nastupe na najvišoj razini.

Raspored im nije najpovoljniji, odmah idu "u vatru" protiv Njemačke i prve dvije utakmice dosta će reći koliko ova Mađarska može.

Sabate računa na sljedeće igrače: Zsolt Balogh, Szabolcs Szöllösi, Timuzsin Schuch, Gábor Császár, Gergő Iváncsik, Gergely Harsányi, Patrik Ligetvári, Nándor Fazekas, Roland Mikler, László Nagy, Péter Gulyás, Iman Jamali, Szabolcs Zubai, Bence Bánhidi, Ádám Juhász, Gábor Ancsin, Richárd Bodó, Máté Lékai.

Reprezentacija kojoj će svaki bod biti veliki uspjeh je Saudijska Arabija. Neno Kljajić vodit će ovu reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu, ali nekih velikih ambicija nema jer je ipak ogromna razlika u kvaliteti u odnosu na ostale protivnike u skupini.

Saudijska Arabija mora se osloniti na igrače koji igraju isključivo u tamošnjem prvenstvu, nema igrača koji su u nekim drugim ligama, a saudijsko prvenstvo ne može se pohvaliti nekom visokom kvalitetom. Hrvatska je već igrala s njom na Svjetskom prvenstvu u Portugalu 2003. godine kada je uzela zlato. Bila je to prekretnica, nakon očajnog starta i poraza od Argentine, mučila se i cijelo prvo poluvrijeme sa Saudijcima i onda krenula te na kraju otišla do zlata.

Saudijska Arabija na kraju je u skupini svladala Argentinu, a na kraju je završila na desetom mjestu što joj je daleko najbolji rezultat u povijesti.

Tijekom priprema upisala je visok poraz od Slovenije i dva puta svladala Bosnu i Hercegovinu, a od igrača na koje treba obratiti pozornost tu su Mohammad Alnassfan, Abdullah Alabass, Mohammed Alzaer, Mohammed Alabass, Motjaba Alsalem, Ahmad Alabdulali, Hassan Al-Janabi...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Dario_SNet12.01.2017. u 14:53
    Ubij me ako ti znam točno objasniti, znam da smo konzultirali jezikoslovce, poanta je da se piše kako se u njihovom jeziku piše na ćirilici, a svaki od tih jezika ima svoje posebnosti, recimo Ukrajinci su tu dosta drugačiji.
    Dario_SNet
  • Obrisan korisnik12.01.2017. u 13:02
    Jasno da je po pravilima, ali zašto je onda sa Rusima drukčije?
    Obrisan korisnik
  • Dario_SNet12.01.2017. u 13:02
    Pa nije da to radimo da vam otežamo, jednostavno pišemo po pravilima hrvatskog jezika, iako su svi nekoć davno bili jedna velika sovjetska obitelj postoje razlike u pisanju i izgovaranju, a mi se trudimo pridržavati pravila
    Dario_SNet
  • Obrisan korisnik12.01.2017. u 12:47
    Zašto bjeloruske igrače potpisujete pod imenima kako ih oni izgovaraju? Prosječan čitatelj koji nije upoznat sa načinom na koji Bjelorusi izgovaraju svoja imena, polomi jezik pri čitanju. Dok istovremeno Ruse potpisujete sa "Šiškaljev, Kovaljev, Čipurin" itd. Nije velika zamjerka, ali... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • interreg12.01.2017. u 10:51
    Uspjeli su hrvatsku reprezentaciju dovesti do toga da je kao neredovni pratitelj te igre znam vise francuskih nego hrvatskih igraca sto je jos prije par godina nebimogao ni zamisliti da je moguce.
    interreg