Košarka

Veliki preokreti Darušafake i Fenerbahčea, glatka pobjeda Perasovićevog Efesa

Petar Jenjić • petak, 14.04.2017.
Veliki preokreti Darušafake i Fenerbahčea, glatka pobjeda Perasovićevog Efesa
Foto: EPA

Odigrane su tri utakmice 26. kola turske košarkaške lige u kojima su pobjede ostvarila sva tri euroligaša, dva teže od očekivanog. Darušafaka je preokrenula 17 koševa zaostatka i pobijedila Pinar Karsiyaku, dok je Fenerbahče zaostajao 24 poena protiv Gaziantepa i u konačnici uspio doći do slavlja...

Anadolu Efes - Trabzonspor 100:77

Nakon dva iznenađujuća poraza Anadolu Efes napokon je došao do pobjede kojom i dalje čvrsto drži drugo mjesto. Kod kuće je bio bolji od Trabzonspora rezultatom 100:77 zahvaljujući odlično odigranom drugom poluvremenu.

Ne želeći ponoviti prethodne dvije utakmice košarkaši Efesa krenuli su jako dobro, tricom Cedija Osmana poveli su 11:3 u četvrtoj minuti. Ipak, gosti na krilima osam vezanih poena Caleba Greena dolaze do poravnanja koje je trajalo vrlo kratko pa je domaćin zaključio prvu četvrtinu sa šest poena prednosti (22:16).

Raspoloženi Green drži Trabzonspor u igri, u nekoliko ih navrata dovodi na minimalan zaostatak, međutim, Efes na sve ima spreman odgovor. Nakon što su prvo poluvrijeme zaključili s pet poena viška (42:37), domaćin u nastavak ulazi jako dobro, radi seriju 10:2 i prvi put dolazi do dvoznamenkaste prednosti. Šest vezanih poena Osmana donijelo im je 16 razlike (60:44) u 25. minuti što do kraja susreta nisu ispustili.

Do pobjede ih je predvodio Cedi Osman s 20 poena (4/7 za dva, 3/4 za tricu, slobodna bacanja 3/3), dok je Thomas Heurtel dodao 19 koševa (4/6 za dva, 3/5 za tricu, slobodna bacanja 2/2) i pet asistencija.

Trabzonspor je predvodio Caleb Green s 25 ubačaja (4/8 za dva, 4/6 za tricu, slobodna bacanja 5/5) i osam skokova, Dwight Hardy je dodao 24 poena (5/7 za dva, 2/5 za tricu, slobodna bacanja 8/9)

Pinar Karsiyaka - Darušafaka 90:94

Pinar Karsiyaka bila je blizu još jedne velike pobjede. Iako su još tijekom treće četvrtine imali 17 koševa prednosti, susret nisu uspjeli privesti kraju u svoju korist. Darušafaka je predvođena sjajnim Bradom Wanamakerom i Scottijem Wilbekinom preokrenula rezultat i u samoj završnici potvrdila pobjedu 94:90.

Gosti su se dobro držali tek šest i pol minuta, kada je Brad Wanamaker ubacio tricu za vodstvo svoje momčadi 18:15. Zasigurno se nisu nadali da će isti igrač ubaciti sljedeće poene Darušafake tek devet minuta kasnije kada je Karsiyaka već napravila seriju 20:0 (35:18).

Do kraja poluvremena uspjeli su malo ublažiti zaostatak, tricom Lukea Harangodyja smanjili su na 13 poena minusa (42:29). Scottie Wilbekin i Brad Wanamaker vukli su goste u nastavku susreta i tri i pol minute prije kraja ih doveli na četiri poena zaostatka (88:84).

Minutu i pol kasnije upravo je Wanamaker donio svojoj momčadi prvu prednost još od sredine prve četvrtine (89:90). Na njega se nadovezao Wilbekin, dok je pobjedu Darušafake potvrdio James Anderson s linije slobodnih bacanja.

Brad Wanamaker je zaključio susret s 28 poena (5/8 za dva, 2/6 za tricu, slobodna bacanja 12/13) i sedam asistencija, dok je Scottie Wilbekin dodao 27 koševa (8/9 za dva, 3/6 za tricu, slobodna bacanja 2/2). Ante Žižić nije briljirao, za 15 minuta provedenih na parketu ostvario je učinak od dva poena (1/5 za dva), četiri skoka i po jednu asistenciju i blokadu.

Domaćinima nije pomogao niti Michael Green s 33 poena (9/15 za dva, 2/3 za tricu, slobodna bacanja 9/11) i pet asistencija.

Fenerbahče - Gaziantep 97:92

Još veći preokret napravili su košarkaši Fenerbahčea, Obradovićeva je momčad na poluvremenu zaostajala 24 razlike protiv tricaški raspoloženog Gaziantepa, ali je u nastavku uspjela preokrenuti i doći do pobjede 97:92.

Nakon prilično izjednačene prve četvrtine u kojoj se nijedna momčad nije uspijevala značajnije odvojiti, nevjerojatnu dionicu je odigrao Gaziantep. Ubacili su čak sedam trica, predvođeni sjajnim Marcusom Haslipom i Marcusom Denmonom ubacili čak 36 poena. Fenerbahče je ostao kao ukopan i teško je mogao povjerovati da je ovako nadigran. Na poluvremenu je zaostajao 24 razlike (59:35).

Kao što se i moglo očekivati, kvaliteta domaće momčadi morala je prije ili kasnije izaći na vidjelo. Drugo su poluvrijeme otvorili serijom 15:0 i u cijeloj su trećoj četvrtini primili tek devet koševa. Ubačajem Luigija Datomea dvije minute prije kraja došli su do dva poena viška (86:84). Prednost su zadržali do kraja susreta, pobjedu je potvrdio Nikola Kalinić koji je ubacio dvicu za pet razlike (93:88).

Predvodio ih je Bogdan Bogdanović s 26 poena uz gotovo savršen šuterski učinak (5/6 za dva, 3/3 za tricu, slobodna bacanja 7/7), dok je Luigi Datome dodao 19 koševa (6/11 za dva, 2/5 za tricu, slobodna bacanja 1/1).

Najučinkovitiji je kod gostiju bio Davon Jefferson s 25 poena (11/15 za dva, 0/1 za tricu, slobodna bacanja 3/4) i devet skokova. Tomislav Ružić ostao je bez poena (0/2 za tricu) za četiri minute na terenu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!