Tenis

Apsolutna dominacija se nastavlja: Rafael Nadal do treće uzastopne titule

Mihaela Bradovski • nedjelja, 14.05.2017.
Apsolutna dominacija se nastavlja: Rafael Nadal do treće uzastopne titule
Foto: EPA

Rafael Nadal u ovom trenutku nedodirljiv je na zemljanoj podlozi. Što zbog svoje sjajne igre, ali i što zbog slabosti glavnih konkurenata, odjurio je i do treće uzastopne titule ...

Ne računajući predaju meča drugog kola Roland Garrosa prošle godine bez borbe Marcelu Granollersu, prošla je godina dana od posljednje poraza Rafaela Nadala na zemljanoj podlozi. Jedan od najvećih, a po mnogima i najveći ikada na ovoj podlozi, stigao je do trećeg uzastopnog turnirskog slavlja i u fantastičnom raspoloženju dočekuje Roland Garros.

Dominirao je u Monte Carlu gdje je samo u prvom meču izgubio set protiv Kylea Edmunda, dominirao je i u Barceloni gdje mu nitko nije uzeo niti set, a dominirao je i u Madridu gdje je izgubio tek jedan set i to u prvom meču protiv Fabija Fogninija. Sada ga čeka nastup u Rimu gdje je postavljen za četvrtog nositelja iako je po igri i formi apsolutni favorit za osvajanje turnira. Ne samo u Rimu, već i Roland Garrosa iza njega.

U finalu Madrida bolji je bio od Dominica Thiema u dramatičnom dvoboju sa 7:6, 6:4, Nadal je tako došao do broja jedan na Race ljestvici, pete titule u Madridu i 30. na Masters 1000 turnirima čime se izjednačio s Novakom Đokovićem.

Posljednji put u Madridu je slavio 2014. godine kada mu je Kei Nishikori predao meč u trećem setu. Prvi put u Madridu slavio je 2005. godine još u dvorani protiv Ivana Ljubičića kada se finale igralo na tri dobivena seta, Ljubo je imao 2-0 u setovima, ali Nadal je okrenuo meč. 2010. godine u finalu je svladao Rogera Federera, a 2013. Stana Wawrinku.

Thiem je u ovo finale ušao bolje iako je iza njega bio kasni subotnji dvoboj protiv Pabla Cuevasa. Poveo je s 3:1 da bi se Nadal uspio vratiti i onda kod 5:4 imati 0:40 i tri set lopte. Austrijanac se izvukao i set je otišao u tie-breaku gdje Nadal odnosi pobjedu s 10:8.

Odmah na početku drugog seta Nadal je napravio break pa u sljedećem gemu spasio break loptu. Poslije toga čvrsto je držao svoj servis te je do prvih meč lopti došao na servis Thiema kod 5:3 kada je imao 15:40. Tu se Thiem spasio, zatim on došao do 15:40 i ukupno četiri break lopte za povratak u meč, ali Nadal je imao odgovor i izvukao se iz problema te uspješno dovršio posao.

U konačnici je slavio sa 7:6, 6:4 i svladao Thiema godinu dana nakon što ga je nadigrao i u Monte Carlu.

Madrid, finale:
Rafael Nadal (Španjolska, 4) - Dominic Thiem (Austrija, 8) 7:6(8), 6:4

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • interreg15.05.2017. u 13:40
    Nadal bi lako mogao ubrzo postati broj jedan,... ako ostane zdrav. Novak i Andy su izgubili "ono nesto" a Roger previse pauzira da bi mogao skupiti toliko bodova...
    interreg
  • Obrisan korisnik14.05.2017. u 23:27
    Rafa je prestigao Federera na obje ljestvice: ATP i utrci za London. Favorit je naravno i u Rimu, te navjerojatnije uzima i četvrtu uzastopnu titulu. FENOMENALNO :))
    Obrisan korisnik