Košarka

PRVACI!

Dario Dodić • utorak, 13.06.2017.
PRVACI!
Foto: EPA

Golden State Warriorsi novi su NBA prvaci! U petoj su utakmici finala protiv Cleveland Cavaliersa na svom parketu došli do četvrte pobjede...

Golden State Warriors - Cleveland Cavaliers 129:120 (4-1)

Deset godina sanjao je ovaj dan i napokon je došao. Deset godina prošlo je od dana kada je izabran na draftu Kevin Durant do trenutka kada je napokon osvojio svoj prvi prsten. S Thunderom nije išlo, ali u prvoj godini s megamomčadi Warriorsa Durant je dohvatio taj prsten. I svojim predstavama u finalnoj seriji ga je zaslužio.

Prošlogodišnje čudo i preokret nisu se dogodili. Nisu se Cleveland Cavaliersi vratili s 3-1 do velikog preokreta, i dalje nitko nikad nije okrenuo 3-0, Cavsi sinoć nisu bili na razini koja je potrebna protiv superstarovima nakrcanog Golden Statea. Šansu su imali i sami je prokockali.

Možda će prigovarati sucima navijači Cavsa, nitko im neće moći zamjeriti, jer uništio ih je Durant u drugoj četvrtini, predvodio Warriorse u seriji 27:4 koja je gurnula domaćine u prednost. Neposredno prije toga Durant je napravio očiti prekršaj na LeBronu Jamesu, da su se suci oglasili bio bi mu treći i sigurno bi išao na klupu.

To će ostati u domeni "što bi bilo kad bi bilo", Cavsi su imali previše neprisiljenih pogrešaka da bi u Oaklandu došli do pobjede, premalo je igrača Clevelanda bilo raspoloženo, Warriorsi su sa 129:120 došli do druge NBA titule u tri godine.

Durantova majka Wanda iz prvog je reda gledala povijest, kad je utakmica završila novopečeni MVP finala i vlasnik prvog prstena pao joj je u zagrljaj, bio je škrt na riječima: "Ovo je sjajna skupina momaka, sjajna zajednica, sjajna arena, sjajni navijači. Jednostavno sam presretan što sam dio ovoga."

Unatoč silnim zdravstvenim problemima trener Warriorsa Steve Kerr na parketu je dočekao trofej, ali nije zaboravio na one koji su bili tu za njega dok je šest tjedana doigravanja proveo na liječenju: "Posebno se želim zahvaliti Mikeu Brownu i čitavom trenerskom timu", rekao je Kerr na dodijeli trofeja.

S druge strane, LeBron je ostao prekratak, iako je igrao sjajno finale, okončavši ga na triple-double prosjeku: "Sve sam ostavio na parketu u svakoj utakmici", rekao je LeBron, a zatim prokomentirao Durantov prvi prsten nakon deset godina čekanja: "Nisam sretan što je osvojio prvi prsten, nisam nimalo sretan. Kad sam osvojio to prvo prvenstvo, bilo je to kao kad mi se rodio prvi sin."

Prsten je tu, pritiska više nema. Sad je pritisak na svima drugima. Cavsi imaju previše slabih karika da bi se mogli mjeriti s Golden Stateom, brzo ćemo saznati hoće li i druge franšize krenuti u stvaranje megamomčadi ili će Warriorsi nastaviti vladavinu.

Durant je na MVP-evski način završio finalnu seriju, u 40 minuta na parketu ubacio je 39 koševa uz sedam skokova i pet asistencija. Sjajan je bio i Steph Curry, koji je svjesno u prvi plan ove sezone pustio Duranta, u četvrtu finalnu pobjedu ugradio je 34 koša, šest skokova i deset asistencija. Andre Iguodala dodao je 20 poena, Klay Thompson 11, Draymond Green deset uz 12 skokova.

LeBron je igrao 46 minuta i za to vrijeme ubacio 41 koš i dodao 13 skokova i osam asistencija. Kyrie Irving večer je okončao s 26 koševa, ali je za to ispucao 22 lopte. J.R Smith bio je puno štedljiviji, 25 je koševa prikupio uz šut iz igre 9/11. Tristan Thompson odigrao je bolje nego prošlih nekoliko utakmica, ubacio je 15 koševa uz osam skokova. Nedostajao je Kevin Love, ubacio je samo šest koševa uz deset skokova.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!