Vodeni sportovi

Hrvatska nadigrala Italiju i izborila polufinale sa Srbijom

Dario Dodić • utorak, 25.07.2017.
Hrvatska nadigrala Italiju i izborila polufinale sa Srbijom
Foto: FaH

Hrvatski vaterpolisti odigrali su najbolju partiju dosad i u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Budimpešti posve nadigrali reprezentaciju Italije. Na krilima Sandra Sukna i Xavija Garcije Hrvatska je slavila s 12:9 i izborila polufinale protiv Srbije...

Hrvatska - Italija 12:9 (3:2, 2:3, 3:1, 4:3)

HRVATSKA: Bijač (5 obrana), Macan, Fatović, Lončar, Joković, Buljubašić, Vukičević (1), Bušlje (1), Sukno (4), Krapić, Šetka (2), Garcia (4), Marcelić (5 obrana)

ITALIJA: Tempesti (7 obrana), Di Fulvio (1), Gitto, Figlioli (2), Presciutti, Mirarchi, Nora, Fondelli, Renzuto Iodice (3), Bodegas (1), Aicardi (2), Bertoli, Volarević

Hrvatska vaterpolska reprezentacija igrat će polufinale Svjetskog prvenstva u Mađarskoj nakon što je posve nadigrala Italiju i s više nego zasluženih 12:9 apsolvirala četvrtfinalni ogled. Od prve je minute bilo jasno da je Hrvatska kvalitetnija, ali dugo su Talijani bili u igri, tek ih je u posljednjoj četvrtini slomila Hrvatska.

Sjajno je u dvoboj ušla Hrvatska, brzi i relativno lagani golovi Šetke i Sukna vode Barakude do 2:0, ali Talijani se brzo vraćaju. Renzuto Iodice i Aicardi dvaput matiraju Bijača za 2:2. Da četvrtina ipak ode na stranu Hrvatske pobrinuo se Sukno, zabivši s dva igrača više.

Iako je Hrvatska izgledala bolje, Talijani su stalno bili u egalu, drugu su četvrtinu dobili, na poluvrijeme se otišlo s 5:5, za Hrvatsku su zabili Sukno i Xavi Garcia. Očito je i izborniku Tucku upala u oko činjenica kako Hrvatska igra puno bolje, a to se na rezultatu ne osjeti pa je na vrata stavio Marcelića umjesto indisponiranog Bijača - i pogodio. Iako su Talijani u trećoj četvrtini došli do prvog vodstva u susretu, zabio je Figlioli, Marcelić je odigrao dvije sjajne četvrtine, uz nekoliko bitnih obrana.

Dugo se Hrvatska mučila u napadu, čak šest i pol minuta nije postigla gol, a onda je prokletstvo, možda i ključnim pogotkom, prekinuo maestralni Xavi Garcija, dalekometnim golom za 6:6.

Sukno sjajnim pogotkom iz kontre ponovno vraća Hrvatsku u vodstvo, obrana dobro funkcionira i nemoćni Talijani polako zaostaju. Tucak je sjajno u trenucima kad je Italija dobila isključenje minutu prije kraja treće dionice prepoznao da je vrijeme za minutu odmora, Šetka zabija i vodi Hrvatsku na dva razlike, u posljednju četvrtinu Barakude su ušle s 8:6.

Kada je Vukičević zabio krasan gol izvana za 9:6 činilo se da je priči kraj, ali uporni Talijani ne odustaju, igraju vrlo agresivno, uz visoki presing u obrani. Renzuto smanjuje na 9:7, ali nevjerojatni Xavi Garcia šalje još jedan dalekometni projektil i pogađa iz nemoguće situacije rašlje za 10:7.

Par pogrešaka Hrvatske i nekoliko dvojbenih sudačkih odluka vraća Talijane u igru, zabija Aicardi, zatim i Renzuto Iodice i Talijani dolaze na 10:9 manje od tri minute prije kraja. Da stresa ne bude pobrinuo se Andro Bušlje pogotkom za 11:9, zatim sjajno brani Marcelić, funkcionira i obrambeni blok, a u napadu Xavi novim sjajnim pogotkom potvrđuje pobjedu i sa Suknom zaslužuje epitet igrača utakmice.

Nakon tog pogotka suci su vidjeli ili čuli nešto na centru, Luka Lončar je nažalost zaradio crveni karton u trenucima kad je pobjeda Hrvatske bila sigurna, pitanje je hoće li mu biti dopušteno igrati u polufinalu protiv Srbije, u reprizi finala Olimpijskih igara u Riju, nadajmo se ovog puta s drugačijim završetkom.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • 53njac26.07.2017. u 07:49
    Bijac je primio par "glupih" golova, ali bio je dobar, sukno nas drzao u prdnosti a garcia maestralno zavrsio talijane
    53njac
  • Balthazar26.07.2017. u 07:17
    Nije Bijač bio toliko indisponiran, imao je nekoliko dobrih obrana. Tucku svaka čast, nije lako mijenjati prvog golmana u ovakvoj utakmici.
    Balthazar
  • narada10826.07.2017. u 00:46
    sta je to Loncaru trebalo, utakmica rijesena, i on dobije crveni karton u zadnjem napadu.
    narada108
  • Tko Gdje26.07.2017. u 00:20
    Vrijeme je da ih dobijemo.
    Tko Gdje
  • vjesu25.07.2017. u 23:37
    Mislim da smo gledali jednu vrlo dobru vaterpolsku utakmicu. Pravi rat u bazenu. Nasi su ipak zasluzeno pobjedili, skoro cijelu utakmicu vodili i sve u svemu imali bolja rjesenja u napadu. Sad smo debeli autsajderi u polufinalu ali nikad se ne zna...ako Sukno bude vukao kao danas mozda iznenadimo... [više na forumu]
    vjesu