Nogomet

Oslabljena Rijeka dočekuje Dinamo, Modri doputovali bez Soudanija

Branimir Korać • petak, 11.08.2017.
Oslabljena Rijeka dočekuje Dinamo, Modri doputovali bez Soudanija
Foto: FaH

Petak donosi otvaranje petog kola HT Prve lige, a u prvom dvoboju igrat će se derbi na Rujevici u kojem Rijeka dočekuje Dinamo. U kasnije terminu Hajduk na Poljudu igra protiv Slaven Belupa...

Rijeka je u Osijeku upisala prvi ovosezonski poraz u susretu koji ju je skupo stajao. Osim gubitka bodova, izgubila je i nekoliko igrača, a prije tog dvoboja klub je napustio Stefan Ristovski koji je preselio u Sporting iz Lisabona. Dosta se pisalo o nervozi i lošijoj atmosferi, ali Matjaž Kek odbacuje takve tvrdnje i poručuje kako je sve u redu, a momčad spremna za Modre.

"Ovo je dvoboj dvaju klubova koji su posljednjih godina najveći rivali. Sigurno je da nas očekuje neizvjesna utakmica, ali to je ujedno i susret koji nosi izazov te suparnika kojega poštujemo i cijenimo. Dinamo je jedan od jačih suparnika koji je u posljednje vrijeme stigao na Rujevicu. Uvjeren sam da ćemo uspjeti naći 11 igrača koji će ići na glavu za ovaj klub jer jedino tako i možemo funkcionirati", kaže Kek.

Sigurno je da u tom dvoboju Kek neće moći računati na Marka Vešovića i Matu Maleša koji su isključeni u Osijeku te moraju pauzirati jednu utakmicu, a zbog ozljede neće igrati niti Mario Gavranović. Leonard Zuta, Filip Bradarić i Dario Župarić su pod upitnikom, a također osjećaju osječke posljedice.

Pobjeda protiv Hajduka u derbiju prošlog vikenda popravila je raspoloženje u Dinamu koji s većim optimizmom putuje na Rujevicu. Prošle sezone tamo je imao vrlo malo uspjeha, Rijeka ga je pregazila s 5:2, a nakon toga su se Modri spasili i odigrali 1:1 u drugom dvoboju iako igrom nisu zaslužili taj bod. No u Maksimiru se nadaju kako će ovaj dvoboj biti posve drugačija priča i da će Dinamo slaviti.

"Očekuje nas derbi i jako se veselimo utakmici. Pružit ćemo što bolju igru i svakako ići na pobjedu. Veselimo se punom stadionu, trebamo nastaviti gdje smo stali, ispraviti neke loše stvari i potencirati one dobre što smo napravili. Radimo, ali trebamo ostati čvrsto na zemlji u ovoj i u svakoj sljedećoj utakmici. Igramo protiv prvaka, ali želim pobjednički gard u svakom trenutku. Bez obzira na izostanke očekuje nas dobra Rijeka koja je pokazala da je šampion", tvrdi Mario Cvitanović.

Niti Dinamo neće biti u punom sastavu na Rujevici, naime dvoboj u Rijeci propustit će Soudani koji je otpao nakon posljednjeg treninga. Alžirac je osjetio bol u mišiću te je odlučeno kako neće niti putovati za Rijeku već će se čuvati za dvoboj protiv Skenderbeua. Pod upitnikom je nastup Ante Ćorića koji također ima problema s mišićem dok su ostali u konkurenciji za nastup.

Nakon četiri gostovanja na početku sezone, Hajduk napokon igra domaću utakmicu u hrvatskom prvenstvu. U prva četiri kola u gostima je uhvatio dvije pobjede te upisao remi i poraz, a sada na Poljudu očekuje Slaven Belupo. U Hajduku vjeruju u dobro ispunjene tribine jer je to ipak prva domaća utakmica u novom prvenstvu, a u goste dolazi neugodan protivnik koji može iznenaditi.

Joan Carrillo nije u dobroj situaciji, ozljede su mu itekako prorijedile kadar i protiv Koprivničanaca neće imati poveći broj igrača na raspolaganju. "Zbog ozljeda sigurno neće igrati Ante Erceg, Borja Lopez, ovaj dvoboj propušta i Dante Stipica dok su Toma Bašić i Ivan Pešić još uvijek u fazi oporavka. Za nastup nisu spremni niti Fran Tudor i Ivo Grbić dok znamo koliko dugo nećemo imati Marka Futacsa."

Neće Carrillu biti nimalo lako složiti sastav koji neće imati problema protiv Slaven Belupa, ali svaki izostanak ujedno je prilika nekim drugim igračima da se pokažu. Tako će na vratima priliku dobiti talentirani Karlo Letica koji će tako upisati svoje prve minute.

Željko Kopić može biti itekako zadovoljan ulaskom u sezonu, Slaven Belupo je u prva četiri kola upisao tri pobjede i poravnat je na drugom mjestu prvenstvene ljestvice s aktualnim prvakom Rijekom. Koprivničanci su dosad pokazali kako su čvrsta momčad koja teško prima pogotke, ali i ima problema s realizacijom svojih prilika. U poboljšanju toga mogao bi pomoći Pero Pejić koji je došao iz albanskog Kukesija.

Iako je svjestan da ga očekuje teško gostovanje, Kopić je optimist. "Hajduk ima kvalitetu koju je najbolje pokazao u dosadašnjim europskim nastupima i sigurno da će to za nas biti jedno od najtežih gostovanja. Zbog toga moramo biti mentalno jaki, predstaviti se organiziranom igrom i pokazati da možemo igrati s našim najboljim klubovima. Očekujem da dobrim posjedom lopte i kvalitetom koju imamo možemo do pozitivnog rezultata", ističe trener Slavena.

U ovom dvoboju moći će ponovno računati na Aleksandra Jovičića koji se oporavio od ozljede i ponovno je u trenažnom procesu. Mladi Bogojević ima problema s ozljedom mišića dok Goda i dalje radi prema posebnom programu.

Hrvatski Telekom Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Dinamo 3668:34+3473
2Rijeka 3675:32+4370
3Hajduk 3670:38+3266
4Osijek 3653:38+1556
5Lokomotiva 3647:48-151
6Slaven Belupo 3635:45-1043
7Inter-Zaprešić 3643:64-2143
8Rudeš 3641:62-2140
9Istra 1961 3628:60-3227
10Cibalia 3636:75-3926

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!