Tenis

Fognini, Gasquet i Kyrgios upisali neočekivane poraze na startu US Opena

Branimir Korać • četvrtak, 31.08.2017.
Fognini, Gasquet i Kyrgios upisali neočekivane poraze na startu US Opena
Foto: EPA

Nakon što je kiša uništila program u New Yorku u utorak, srijeda je donijela prebukirani raspored u kojem se nadoknađivao i utorak i odrađivao predviđeni program za srijedu...

U francuskom dvoboju u prvom kolu US Opena susreli su se Gael Monfils i Jeremy Chardy. Monfils je definitivno uglednije ime, ali ovogodišnje nestalne predstave nisu ga stavile u ulogu sigurnog putnika u drugo kolo. Ipak izborio ga je na terenu gdje je slavio u tri seta iako nije imao lagan posao. U prvom setu izvlačio se na kraju iz breaka zaostatka da bi ga to probudilo i tek tada preuzeo kontrolu nad susretom.

Dominic Thiem nije dozvolio iznenađenje u meču protiv 18-godišnjeg Australca Alexa De Minaura. Tek prvi set bio je ravnopravan i tu je De Minaur pokazao potencijal, međutim nakon toga na terenu je postojao samo Thiem koji je u nastavku meča održao lekciju mladom Australcu.

Embed from Getty Images

Ždrijeb je i treći put ove godine na Grand Slam turnirima spojio Tomaša Berdycha i Ryana Harrisona. Berdych je slavio i u trećem međusobnom dvoboju, kao i u Australiji s 3:0. U Wimbledonu je izgubio jedan set, ovdje je mogao izgubiti treći u kojem je spasio set loptu i nakon toga slavio u tie-breaku.

Leonardo Mayer ušao je u glavni ždrijeb kao lucky loser nakon što je u posljednjem kolu kvalifikacija poražen od Maximiliana Marterera, ali zato je u glavnom turniru krenuo pobjedom. Igrao je protiv Richarda Gasqueta i iznenadio Francuza koji vodi bitku s ozljedama već dugo vremena.

Embed from Getty Images

Pet setova za pobjedu trebao je Aleksandr Dolgopolov koji je protiv Jan-Lennarda Struffa slavio nakon što se Nijemac vratio iz zaostatka. Peti set ipak je otišao na stranu Ukrajinca koji slavi sa 6:3. Zanimljiva je bila pressica nakon meča na kojoj je Dolgopolov ušao u sukob s novinarima koje su više zanimale optužbe o namještanju meča protiv Thiaga Monteira prošlog tjedna u Winston Salemu nego ova pobjeda. Dolgopolov je sve negirao tvrdeći da je čist, a novinari će uvijek pisati bajke.

Deveti igrač svijeta, osvajač Cincinnatija Grigor Dimitrov, nije imao većih problema protiv Vaclava Šafraneka, češkog kvalifikanta. Dimitrov je slavio u tri seta, a posljednji set izgubio je još tamo u Montrealu kada ga je svladao Robin Haase.

Embed from Getty Images

Fabio Fognini odigrao je očajan meč i pokazao se u svom "najboljem" izdanju. Stefano Travaglia, Talijan koji je zadovoljan i svakom Challenger pobjedom, ovdje je prošao kroz kvalifikacije i onda slavio protiv Fogninija u četiri seta čak ostavivši Fogninija bez osvojenog gema u četvrtom setu.

Rutinski posao imao je Adrian Mannarino koji je igrao protiv Ričardasa Berankisa koji je pao u tri seta. Vrlo dobra forma Mannarina se nastavlja što pokazuje i glatka pobjeda u ovom meču protiv protivnika koji mu nije niti smio napraviti veće probleme.

Embed from Getty Images

Nick Kyrgios ima brojne probleme, muči ga ozljeda, ali i kako sam priznaje - motivacija. U svakom slučaju nije bio pravi na startu US Opena i to je na kraju dovelo do poraza od sunarodnjaka Johna Millmana koji je stigao do jedne od dražih pobjeda u karijeri. Čak 60 neprisiljenih pogrešaka Kyrgiosa i 33 winnera iz igre, bilo je premalo i za igrača protiv Millmana.

Nakon što je prošlog tjedna igrao sjajno u Winston Salemu i došao do svog prvog ATP finala, Damir Džumhur u istom ritmu nastavio je i u New Yorku. U prvom kolu nadigrao je Pabla Cuevasa koji je u potpuno drugačijoj formi i ovo mu je čak šesti poraz u nizu.

Pobjedu u tri seta upisao je Juan Martin del Potro iako nije imao nimalo lagan meč protiv Henrija Laaksonena. Švicarac je odveo Del Potra u drugom i trećem setu u tie-break, treći set je čak otvorio breakom, ali Argentinac je ipak u ključnim trenucima bio bolji.

Embed from Getty Images

Iako je izgubio jedan set, David Goffin obećavajući je krenuo u turnir. Ove godine Goffin je igrao sjajno do ozljede, a nakon toga i povratka u Umagu, još uvijek se traži i nije u pravoj formi. Svaka pobjeda sigurno mu puno znači, posebno protiv ovako neugodnog igrača kao što je iskusni Benneteau.

Nakon poraza u Wimbledonu protiv Marina Čilića, Philipp Kohlschreiber ubilježio je samo jedan poraz i to u polufinalu Hamburga. Nakon toga osvojio je turnir u Kitzbühelu, a u New Yorku krenuo je rutinskom i uvjerljivom pobjedom protiv domaćeg kvalifikanta Tima Smyczeka.

US Open, prvo kolo:
Yuichi Sugita (Japan) - Geoffrey Blancaneaux (Francuska, WC) 6:2, 6:2, 6:0
Gael Monfils (Francuska, 18) - Jeremy Chardy (Francuska) 7:6(6), 6:3, 6:4
Taro Daniel (Japan) - Tommy Paul (SAD, WC) 6:1, 4:6, 4:6, 6:2, 6:2
Dominic Thiem (Austrija, 6) - Alex De Minaur (Australija, WC) 6:4, 6:1, 6:1
Tomaš Berdych (Češka, 15) - Ryan Harrison (SAD) 6:4, 6:2, 7:6(4)
Mihail Južnji (Rusija) - Blaž Kavčič (Slovenija) 6:3, 5:7, 6:4, 6:3
Adrian Menendez (Španjolska, Q) - Patrick Kypson (SAD, WC) 6:4, 7:6(9), 6:1
Donald Young (SAD) - Maximilian Marterer (Njemačka, Q) 6:3, 1:6, 6:1, 6:4
Leonardo Mayer (Argentina, LL) - Richard Gasquet (Francuska, 26) 3:6, 6:2, 6:4, 6:2
Aleksandr Dolgopolov (Ukrajina) - Jan-Lennard Struff (Njemačka) 3:6, 6:3, 6:2, 1:6, 6:3
Grigor Dimitrov (Bugarska, 7) - Vaclav Šafranek (Češka, Q) 6:1, 6:4, 6:2
Guido Pella (Argentina) - Steve Darcis (Belgija) 6:1, 6:2, 6:0
Stefano Travaglia (Italija, Q) - Fabio Fognini (Italija, 22) 6:4, 7:6(8), 3:6, 6:0
Adrian Mannarino (Francuska, 30) - Ričardas Berankis (Litva) 6:2, 6:4, 6:2
Viktor Troicki (Srbija) - Norbert Gomboš (Slovačka) 3:6, 6:3, 3:6, 6:4, 6:3
John Millman (Australija) - Nick Kyrgios (Australija, 14) 6:3, 1:6, 6:4, 6:1
Damir Džumhur (BiH) - Pablo Cuevas (Urugvaj, 27) 7:5, 7:6(3), 6:1
Taylor Fritz (SAD, WC) - Marcos Baghdatis (Cipar) 6:4, 6:4, 6:3
Malek Jaziri (Tunis) - Thiago Monteiro (Brazil) 7:6(5), 4:6, 6:3, 5:7, 6:4
Juan Martin del Potro (Argentina, 24) - Henri Laaksonen (Švicarska) 6:4, 7:6(3), 7:6(5)
David Goffin (Belgija, 9) - Julien Benneteau (Francuska) 6:4, 2:6, 6:4, 6:2
Philipp Kohlschreiber (Njemačka, 33) - Tim Smyczek (SAD, Q) 6:1, 6:4, 6:4
Roberto Bautista Agut (Španjolska, 11) - Andreas Seppi (Italija) 6:2, 4:6, 6:2, 7:6(1)
Feliciano Lopez (Španjolska, 31) - Andrej Kuznjecov (Rusija) 6:4, 7:6(4), 6:7(5), 6:2
Cedrik-Marcel Stebe (Njemačka, Q) - Nicolas Kicker (Argentina) 5:7, 6:3, 6:1, 6:1
Andrej Rubljev (Rusija) - Aljaž Bedene (Velika Britanija) 6:1, 6:4, 6:4
Dustin Brown (Njemačka) - Thomaz Bellucci (Brazil) 6:4, 6:3, 6:2
Fernando Verdasco (Španjolska) - Vasek Pospisil (Kanada) 6:2 predaja Pospisila
John Isner (SAD, 10) - Hyeon Chung (Južna Koreja) 6:3, 6:4, 7:5

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!