Košarka

Hrvatska uz puno muke svladala Crnogorce i ostala neporažena

Petar Jenjić • ponedjeljak, 04.09.2017.
Hrvatska uz puno muke svladala Crnogorce i ostala neporažena
Foto: EPA

Hrvatska košarkaška reprezentacija upisala je i treću pobjedu na ovom Eurobasketu. Crnogorci su ostali kratki za četiri poena, Hrvatska je slavila rezultatom 76:72, u dvoboju u kojem je vodila od prve do posljednje minute i pokazala kako može dobro odigrati, ali i vratiti protivnika u utakmicu...

Crna Gora - Hrvatska 72:76 (17:25, 14:18, 21:19, 20:14)

CRNA GORA: Rice 22, Vučević 12, Šehović, Pavličević 5, Radončić, Todorović 4, Dubljević 17, Barović 4, Mihailović 2, Ivanović 3, Vranješ, Đurišić 3

HRVATSKA: Krušlin, Popović 3, Simon 2, Šarić 14, Ukić 9, Žorić 5, Planinić 6, Bender 5, Buva, Ramljak, Tomas 9, Bogdanović 23

Treća utakmica, treća pobjeda hrvatske košarkaške reprezentacije na Eurobasketu i osiguravanje prolaska u osminu finala. Nakon dviju uvodnih pobjeda protiv nešto lakših protivnika stigao je i prvi ozbiljniji ispit, dvoboj s Crnom Gorom. Iako u ranijim utakmicama Hrvatska nije izgledala dobro, danas je pokazala puno više, vodila je od prve do posljednje minute i upisala pobjedu 76:72.

Ipak, nije moglo bez drame. Tyrese Rice se potpuno razigrao od izlaska Marka Tomasa iz igre, ubacio osam poena u nizu i spustio na samo poen zaostatka minutu prije kraja. Ipak, Hrvatska se u ostatku utakmice uspjela sabrati i privesti utakmicu prema kraju u svoju korist.

Kao što je Rumunjska rezultatski krenula protiv Hrvatske tako su Petrovićevi izabranici započeli današnji dvoboj. Vrlo smireno i koncentrirano u obrani te učinkovito u napadu. Bojan Bogdanović je ubacio dvije trice i donio vodstvo 10:0, a Crnogorci su već nakon dvije i pol minute ušli u bonus. Iako je dojam da je moglo i više, promjenom petorke malo je pao i rezultat, kao i kontrola obrambenog skoka, ali je prednost i dalje bila sasvim solidna.

Kada je stao hrvatski šut serijom 8:0 Crnogorci su se približili na samo tri koša minusa (25:22). Samo tri puta hrvatski košarkaši poentirali su za dva u prvom poluvremenu, ali i bez toga bez prevelikih problema držala je stečeno vodstvo. U 19. minuti odlično Bogdanović je donio novu dvoznamenkastu prednost nakon dugo vremena (41:31).

Puno problema stvarao je razigrani Nikola Vučević u reketu, ubacivši osam poena u vrlo malo vremena. Na drugoj strani se malo probudio i Dario Šarić te držao hrvatsku razliku. Igra se smirila u narednom periodu, igralo se koš za košem i bez prevelikih promjena u razlici.

U četiri minute igre u posljednjoj četvrtini Hrvatska je ostala na samo dva poena, a Crna Gora došla na sedam koševa minusa (64:57). Tyrese Rice ubacio je osam koševa u nizu i spustio zaostatak na samo poen zaostatka (73:72) 58 sekundi prije kraja utakmice.

Hrvatski košarkaši potrošili su cijeli napad koji je poentirao Šarić za povratak na tri razlike. Na drugoj strani nije bio precizan Ivanovićev šut za tricu, da bi ponovno na drugoj strani isti hrvatski igrač ubacio jedno slobodno bacanje i donio prednost od dva posjeda što je bilo dovoljno za potvrdu pobjede.

Bojan Bogdanović zaključio je susret s 23 poena (2/3 za dva, 4/7 za tricu, slobodna bacanja 7/9), od čega 19 koševa u prvom poluvremenu, i šest skokova, dok je Dario Šarić dodao 14 koševa (4/7 za dva, 1/3 za tricu, slobodna bacanja 3/4).

Najbolji je kod Crnogoraca bio Tyrese Rice s 22 poena (4/7 za dva, 3/6 za tricu, slobodna bacanja 5/7), a Bojan Dubljević je ostvario double-double učinak sa 17 koševa (3/5 za dva, 2/4 za tricu, slobodna bacanja 5/6) i 11 skokova.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • pikepiletina04.09.2017. u 22:45
    plasman na prvenstva?! o čemu ti?
    pikepiletina
  • Obrisan korisnik04.09.2017. u 18:56
    Molit Boga da se Bogdanović i Šarić ne ozljede, jer u protivnom ćemo muku mučit i s plasmanom na prvenstva. Čudo jedno koliko nam oni znače, mislim da niti u jednom sportu nemamo toliki disbalans između pojedinca i ostatka ekipe. Nekad mi djeluju kao da bi sami mogli uzet Eurobasket, ali vidjet... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.09.2017. u 18:46
    Nevjerojatno koliko nemamo igru, sve se svodi na individualnu kvalitetu pojedinaca ne znam kako cemo kad naletimo na ekipu poput Španjolske razvalit će nas svi.
    Obrisan korisnik