Košarka

Slovenija pokorila Europu!

Petar Jenjić • nedjelja, 17.09.2017.
Slovenija pokorila Europu!
Foto: EPA

Sjajno finale vidjeli smo u Istanbulu, dvije odlične momčadi borile su se za naslov prvaka Europe, ali bolja je ipak bila Slovenija koja je pobijedila Srbiju rezultatom 93:85. Možemo reći potpuno zasluženo, s obzirom na to da cijeli turnir igraju najljepšu košarku i natjecanje su zaključili bez poraza...

Teško je bilo što reći nakon ovakve sjajne utakmice. Slovenija je iznenadila sve, odigrala sjajno prvenstvo i uzela naslov prvaka Europe. Devet utakmica, devet pobjeda, sjajna momčadska igra predvođena Goranom Dragićem napravila je jedan od najvećih uspjeha slovenskog sporta.

Odlično finale odigrali su protiv Srbije i upisali pobjedu 93:85. Vodili su gotovo cijelu utakmicu, Srbija se držala u priključku, nije se predavala, ali ipak je na kraju morala čestitati boljem.

Sjajni Dragić igrao je odlične tri četvrtine, no u posljednjoj se ispuhao. Luka Dončić se ozlijedio polovicom treće četvrtine i Slovenija je odigrala dramatične posljednje minute bez dvojice najboljih igrača, ali je ponovno pokazala sjajnu timsku igru i zasluženo pobijedila.

Očekivano je krenulo vrlo efikasno s obje strane, a nešto lakše do poena dolazila je Srbija koja je igrala na centra pa je Ognjen Kuzmić "profitirao" s prvih šest poena svoje momčadi. Vanjski šut nije služio Slovence pa su se našli u konstantnom zaostatku tijekom prve četvrtine.

Visokim presingom na početku druge dionice Slovenija je u kratkom periodu okrenula zaostatak u prednost. Proradio je vanjski šut i Slovenija je došla do deset koševa prednosti u 15. minuti (38:28) ukupnom serijom 11:0. Sjajni Dragić izluđivao je srpsku obranu i iskusno iznuđivao slobodna bacanja, a slovenska prednost je rasla.

Odmah po izlasku razigravača Miami Heata Srbija se vraća na samo minus pet (43:38). Dragić je nastavio trpati protivnički koš, ubacio je dvije trice i vratio Slovence na dvoznamenkastu prednost. Ubacio je čak 20 poena u drugoj četvrtini.

U visokom intenzitetu nastavljeno je i u drugom poluvremenu. Srbija nije dopuštala Slovencima da se odvoje i držala je minimalan mogući zaostatak. U 26. minuti ozlijedio se Dončić i morao napustiti igru. Naredno razdoblje Slovenija je igrala bez dvojice najboljih igrača na parketu pa je Srbija napravila seriju 8:0 i došla na samo dva koša minusa (63:61).

Slovenija dugo nije ispuštala prednost, iako su im Srbi stalno puhali za vratom, a ubačajem Milana Mačvana prešli u vodstvo (78:77) u 35. minuti. Ipak, sama završnica potpuno je pripala Sloveniji koja je igrala bez Dončića i Dragića. Potegnuli su Randolph i Prepelič, Vidmar je blokirao Bogdanovića i tu je utakmici bio kraj.

Goran Dragić zaključio je susret s 35 poena (9/15 za dva, 3/7 za tricu, slobodna bacanja 8/9) i sedam skokova te je dobio nagradu za najkorisnijeg igrača natjecanja. Klemen Prepelič je pridodao 21 koš (2/4 za dva, 4/8 za tricu, slobodna bacanja 5/6).

Bogdan Bogdanović s 22 poena (7/10 za dva, 2/11 za tricu, slobodna bacanja 2/2) i Milan Mačvan s 18 koševa (5/8 za dva, 2/5 za tricu, slobodna bacanja 2/2) predvodili su Srbiju koja će se morati zadovoljiti srebrom.

Eurobasket, finale:
Slovenija - Srbija 93:85 (20:22, 36:25, 15:20, 22:18)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.09.2017. u 14:23
    Uspjeh Slovenaca na ovom prvenstvu je za svaku pohvalu, zaslužili su svojim igrama zlato i zbilja im svi trebamo čestitati. Složili su odličnu momčad, doveli odličnog trenera, "kupili" odličnog Amerikanca (ako je to i dalje nešto pozitivno) i iskoristili pojavljivanje oslabljenih reprezentacija na... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.09.2017. u 03:25
    Slovenija je igrala bolje celo prvenstvo, ali danas ni po cemu nisu bili bolji. Ljudi gledaju kako je Slovenija pobedila Spaniju i na osnovu toga donese zakljucke, ali utakmica sa Spanijom nema nikakve veze sa danasnjom utakmicom. Ja ne kazem da bi smo mi pobedili da je sudjenje bilo fer - mozda... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.09.2017. u 02:56
    Teško je biti navijač poražene ekipe.Previše nervoze kod igrača i klupe i to većinom bez razloga i da je to bila neka druga ekipa,izuzev uz Srbiju još i Španjolska,bilo bi minimalno dva do tri isključenja.Treba pogledati usporeno svaku spornu situaciju i ocijeniti je ali realno ili to ulaze... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.09.2017. u 01:04
    Znaci pobednik treba biti onaj ko igra najlepsu kosarku i ko pobedi Spaniju?Sta je bilo pre 20+ godina je nebitno u ovoj prici. Tema je finale EU prvenstva 2017, ne 1995. I sta je i Slovenija i Srbija uradila do finala je nebitno - u finalu oba krecu od nule. Zalosno je sto su danas sudije odlucile... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.09.2017. u 00:29
    Glupo je uopce spomijati sudenje,netko tko je igrao najbolju i najljepsu kosarku na prvenstvui uzeo naslov sa skorom 9-0,i deklasirao jednu Spanjolsku sa 20 razlike,tu se ema sto dodati samo kapa do poda,a kad smo vec kod sudenja sjetimo se samo u proslosti koliko su suci isli na ruku Srbima sjetmo... [više na forumu]
    Obrisan korisnik