Košarka

Kvalifikacije za SP: Australija i Filipini očekivano, iznenađujući porazi Katara i Irana

Sportnet • petak, 24.11.2017.
Kvalifikacije za SP: Australija i Filipini očekivano, iznenađujući porazi Katara i Irana
Foto: EPA

Kompletirano je prvo kolo Azijskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo i možemo ustvrditi kako nas čekaju brojna uzbuđenja u narednim utakmicama. Na svom terenu Katar je iznenađujuće izgubio od Kazahstana 72:80 dok su Filipini dosta teško svladali Japan 77:71...

AUTOR: Jan Šneler

U skupini B, Filipini su teže stigli do pobjede nego što se očekivalo. Japan se pokazao vrlo uporan i kvalitetan protivnik te je sve do samog kraja utakmice rezultat bio neizvjestan. Iako su gosti vodili na poluvremenu 37:28 i držali koliku toliku kontrolu nad rezultatom, Japan je u posljednje dvije minute tricom došao na samo tri poena zaostatka. Ipak, Jayson William je šutem za tri poena odveo Filipine do važne pobjede u gostima 77:71.

Kod domaćih istaknimo Hiejimu koji je postigao 20 koševa te dodao pritom i po pet asistencija i skokova, dok je Filipince predvodio spomenuti William s odličnih 20 koševa, sedam skokova i šest asistencija. Bivši NBA igrač Andray Blatche ponovno se istaknuo brojnim skokovima, upisao ih je čak 12, ali zbog lošeg šuta 4/11 postigao samo 13 koševa.

U istoj skupini, Australci su imali puno lakši posao. U gostima kod Tajvana, Australija je već na poluvremenu imala velikih +21 i tu prednost nije ispuštala do kraja utakmice. U posljednjoj četvrtini još su povećali vodstvo i na kraju slavili sa 104:66.

Australce je predvodio Cadee sa 16 poena uz tri asistencije, dok je kod poraženog Tajvana najbolji bio naturalizirani Tajvanac Quincy Davis sa 17 poena, pet skokova i dvije asistencije.

U Dohi su prvu utakmicu skupine D odigrali Katar i Kazahstan. Vrlo izjednačeno je počela utakmica tako da je rezultat bio i poravnat nakon prve četvrtine, 20:20. Na poluvremenu je ipak Katar potvrdio status favorita iako su otišli na odmor s prednošću od svega tri poena.

U drugom pak poluvremenu dogodio se potpuni raspad domaće ekipe. Zabili su svega 24 koša, što je čak dva koša manje nego što su postigli u drugoj četvrtini. Kazahstan je za to vrijeme samo gomilao prednost da bi se konačno zaustavio na 82:70 i izborio vrlo važnu pobjedu u gostima. Gosti su solidno šutirali trice, 14/32.

Kod Kazahstana najbolji je bio Ponomarjev s 23 koša i šest skokova, dok je poraženi Katar predvodio Mohammed s 22 koša i sedam skokova.

Drugu utakmice te skupine odigrali su Irak, kao domaćin, i Iran u Ammanu, glavnom gradu Jordana. Veliki rivalitet vlada između ovih zemalja pa se mogao očekivati interesantan dvoboj. Iako su Iranci bili smatrani velikim favoritima prije samog početka utakmice to ničime nisu pokazali. Iako su dobili s 22:20 prvu četvrtinu, na poluvrijeme se otišlo s prednosti 41:39 za Irak.

U nastavku je igra bila identična te se niti jedna ekipa nije odvojila. Ipak, Irak je iskoristio pad u igri gostiju te je u posljednju četvrtinu ušao odlučnije i agresivnije. Iranci su u sedam minuta četvrte četvrtine postigli svega pet koševa. Nakon tako lošeg starta bilo je teško vratiti se te je Irak odnio pobjedu rezultatom 74:66.

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2019., Azija:
Skupina B
Japan - Filipini 71:77
Tajvan - Australija 66:104

Skupina D
Katar - Kazahstan 70:82
Irak - Iran 74:66

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!