Nogomet

S Coutinhom ili bez njega - pitanje je sad

Sportnet • utorak, 16.01.2018.
S Coutinhom ili bez njega - pitanje je sad
Foto: EPA

Odlazak Phillipea Coutinha iz Liverpoola u Barcelonu završetak je priče koja traje već duže vrijeme. Tko je najbolje prošao u ovom velikom transferu? Barcelona, Coutinho ili Liverpool?

Može li Liverpool bez svog glavnog kreativca?

Pitanje koje si je vjerojatno svaki navijač Redsa postavio. Odlazak ponajboljeg igrača uvijek je težak udarac ambicijama svake momčadi. Pogotovo je to slučaj kada vam odlazi igrač koji je samo ove sezone odigrao 20 utakmica i postigao 12 pogodaka. U jednom od javnih nastupa, legenda Liverpoola Jamie Carragher otvoreno je rekao kako Liverpool ne smije dozvoliti prodaju svog najboljeg igrača na zimu. Ljetni prijelazni rok bio bi puno prihvatljiviji jer osim dužeg vremena za pronalazak rješenja, klubu dolazi i pojačanje u vidu Nabyja Keite.

Više je razloga zašto takav scenarij nije bio realan. Prvo, Barcelona je već duže vrijeme lovila Coutinha i svako sljedeće odgađanje kopnilo bi interes kluba. Drugo, Coutinho je jasno dao do znanja, već ovoga ljeta, da želi otići iz kluba. Kristalno je jasno kako bi prolongiranje transfera na ljeto unijelo dodatni nemir u svlačionicu, a nezadovoljnog igrača nitko ne želi imati u momčadi. Konačno, treće, Liverpool je ovime dobio ogromnu količinu novca. Realnost je takva da osvajanje Premierlige više nije ostvariv cilj, a naslov u Ligi prvaka, uz ostanak najboljeg i najspremnijeg Coutinha, bio bi teško dostižan. Liverpool sada ima dovoljno vremena, a i financijsku injekciju, da smireno i studiozno pronađe što bolje rješenje za veznu liniju.

Da se vratimo na samo pitanje kako će Liverpool izgledati bez Coutinha? Liverpool nije mogao bolje započeti "eru" bez Brazilca. Utakmicom protiv Manchester Cityja pokazao je svu raskoš talenta, kvalitete, energije i nogometne intuicije koju momčad posjeduje. Pobjedom protiv vjerojatno budućeg prvaka, Liverpool je na najbolji način odgovorio kritičarima i skepticima koji su sumnjali u momčad bez Coutinha. Još kada dodamo da je ta pobjeda ostvarena uz često osporavanog Dejana Lovrena kao kapetana momčadi, stječe se dojam da je Liverpool i dalje odlična napadačka momčad koju odlazak odličnog igrača nije nagrizao.

Ipak, jasno je kako će Klopp tražiti pojačanje u veznoj liniji. Izuzev činjenice kako Liverpoolu nasušno treba kvalitetni i solidni vratar jer Mignolet i Karius nažalost nisu na razini na kojoj mogu pomoći klubu. Na ljeto odlazi Emre Can, međutim njegovu poziciju sasvim će dobro, ako ne i bolje pokriti Keita. Pitanje je želi li Klopp ostati samo na Lallani kao kreativcu koji nažalost često muku muči s ozljedama. Već duže vrijeme se našeg Matea Kovačića povezivalo s Redsima što svakako ne bi bila loša ideja. Nije nepoznato niti da Klopp želi iz svog bivšeg kluba dovesti Christiana Pulišića, a u posljednje vrijeme sve su češće i glasine oko prijelaza Riyada Mahreza iz redova Leicestera.

S obzirom na to da su po vokaciji većina tih igrača krila, izuzev Kovačića, i da na tim pozicijama Liverpool već ima odličnog i nezamjenjivog Salaha, hitrog Manea i Oxlade-Chamberlaina, pitanje je ima li smisla kupovina još igrača sličnog tipa ili igračkih sposobnosti. Ostaje za vidjeti kakvu ideju Klopp ima u glavi i koja će točno pozicija biti za Keitu.

Barcelonina najveća investicija u povijesti

Kada postanete najskuplji igrač kluba s takvom tradicijom kakva je Barcelona, onda je jasno da za vas imaju ozbiljne planove. Ne treba uopće dvojiti da je za Coutinha rezervirano mjesto u prvoj postavi, kao i da je izgledno kako će u dogledno vrijeme mjesto Inieste zauzeti upravo Brazilac.

Barcelona sve snage upire da stvori momčad koja će i narednih desetak godina dominirati Europom. Upravo iz tog razloga ne štede nimalo što su i pokazali kupovinom Dembelea i Coutinha za više od 230 milijuna eura. Nažalost, Dembele je ponovno ozlijeđen, a Coutinho još nije dovoljno spreman pa još uvijek nismo mogli vidjeti zajedno potencijalni dvojac budućnosti u dresu Barcelone.

Dolazak Coutinha u Barceloninu pomalo natrpani vezni red ponukao je mnoge da analiziraju koja pozicija bi najbolje odgovarala Brazilcu i gdje će ga staviti trener Valverde. Iako to još nitko sa sigurnošću ne može reći jer Coutinho tek treba odigrati utakmicu za Barcelonu, jedna pozicija se ističe kao najlogičnijom.

Iako Barceloni nije strana 4-4-2 formacija u kojoj bi vezni red činila dva korektora poput Rakitića, Paulinha ili Busquetsa uz dva ofenzivnija vezna igrača poput Inieste ili Dembelea, vjerojatnije je da bi se pozicija Coutinha mogla najbolje izraziti u 4-3-3 formaciji. Tu bi Coutinho bio istureniji vezni igrač, ofenzivnog karaktera, dok bi iza leđa imao sigurnost dvojicu iz lepeze Busquetsa, Rakitića, Inieste, Paulinha ili Gomesa.

Nevjerojatno je i zamisliti taj napadački potencijal. U napadu odlični trojac Suarez, Messi i Dembele, malo povučeniji Coutinho, a ulogu korektora imaju primjerice Busquets i Rakitić. To je faktički skup od šest igrača koji mogu zabiti gol, biti izrazito ofenzivni ali i pokriti defenzivne zadaće.

U svakom slučaju, Barcelona će puno dobiti ovim transferom. Istina jest da im nije bio prijeko potreban jer već imaju niz odličnih igrača, ali kupovina 25-godišnjeg Coutinha koji ima niz odličnih kvaliteta višestruko je isplativa. Uopće ne treba ulaziti u priče oko visine transfera i koliko je to dobro ili loše za nogomet. To naprosto nije dio ove analize, ali ne treba sumnjati da bi u slučaju dobrih rezultata, 120 milijuna eura ili više obzirom na bonuse, bio sitniš za ono što bi Barcelona zaradila.

Mogu li sve tri strane slaviti?

Za sada imamo tri uključene strane i tri pobjednika. Liverpool se riješio igrača koji je želio otići i pritom zaradio zasad više od 120 milijuna eura. Barcelona je dobila igrača kojeg je silno htjela, a Coutinho je konačno dosanjao taj san da igra u Barceloni. Nitko ne bi smio biti previše tužan i svi mogu zaključiti kako su sretni razvojem događaja.

Pitanje je može li to dugoročno trajati? Liverpool je na najtežem testu pokazao da može bez Coutinha, no što ukoliko sezonu završi na četvrtom mjestu, ispadne u Ligi prvaka već u sljedećoj fazi i ne ostvari nikakav zapaženiji uspjeh. Realno je da će se javiti ponovno oni koji su prije tjedan dana isticali da se bez Coutinha ne može. Barcelonin način igre vrlo je blizak Coutinhu te period prilagodbe sigurno neće biti predug. Ipak, ogromna uložena sredstva ove sezone moraju se što prije isplatiti. Nogomet više nije sport kao nekad, odnosno nogometni navijači više nisu kao nekad da mogu razumjeti i shvatiti proces stvaranje momčadi kroz duži period. Vrlo brzo će se pokazati koliko je veliko ulaganje Barcelone bio dobar potez.

PIŠE: Jan Šneler

La Liga

1Real Madrid 3371:22+4984
2Barcelona 3368:39+2973
3Girona 3369:40+2971
4Atlético Madrid 3362:39+2364
5Athletic Bilbao 3353:33+2058
6Real Sociedad 3347:35+1251
7Real Betis 3340:39+149
8Valencia 3337:36+147
9Villarreal 3354:55-145
10Getafe 3341:45-443
11Osasuna 3337:49-1239
12Sevilla 3342:47-538
13Deportivo Alaves 3331:38-738
14Las Palmas 3330:41-1137
15Rayo Vallecano 3327:42-1534
16Mallorca 3327:39-1232
17Celta Vigo 3337:50-1331
18Cadiz 3323:46-2326
19Granada 3336:61-2521
20Almería 3331:67-3614

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • django 917.01.2018. u 15:42
    Kloppov Liverpool u zadnje dvije sezone uglavnom je uspješno prolazio u okršajima s top 5 klubovima lige. Coutinhov izostanak najviše će se osjetiti u utakmicama sa slabijim protivnicima koji imaju običaj igrati povučenije, zbijeni u dvije linije na 30-40 metara od svoga gola. U takvim situacijama... [više na forumu]
    django 9
  • Cou16.01.2018. u 18:03
    Zanimljiv clanak. U vezi Liverpoola, Kovacic se nije spominjao kao potencijano rjesenje jos od Rodgersa (a i tada su bili kvazi izvori), tako da on sigurno ne dolazi. Jedno vrhunsko krilo sigurno stize na ljeto i iznimno je potrebno, jer Mane i Salah prakticki nemaju zamjenu. Da, Ox moze pokriti... [više na forumu]
    Cou