Košarka

Trade Clippersa i Detroita mogao bi pokrenuti lavinu novih razmjena

Sportnet • subota, 03.02.2018.
Trade Clippersa i Detroita mogao bi pokrenuti lavinu novih razmjena
Foto: Getty

U noći s ponedjeljka na utorak košarkaški svijet zatresla je vijest kako su Los Angeles Clippersi poslali svoju najveću zvijezdu Blakea Griffina u Detroit u zamjenu za Tobiasa Harrisa, Averyja Bradleyja, srpskog centra Bobana Marjanovića te zaštićeni izbor prve runde i izbor druge runde na NBA draftu.

PIŠE: Stipe Dedić

Prva je ovo velika razmjena od početka nove NBA sezone i za očekivati je da bi trade Clippersa i Detroita mogao biti okidač i pokrenuti lavinu novih razmjena među momčadima najjače košarkaške lige na svijetu. Ipak, oni malo iskusniji pratitelji američke košarkaške lige puno su oprezniji, jer znamo nije baš uobičajena praksa da NBA momčadi rade neke značajnije promjene usred sezone, osim ako za to nemaju jako dobar razlog.

Od ove sezone liga je usvojila novu praksu i premjestila krajnji rok za razmjenu igrača (trade deadline) ispred All-Star utakmice, točnije deset dana prije revijalne utakmice najboljih košarkaša svijeta. Klubovi tako imaju rok do osmog veljače finalizirati kadar s kojim će nakon All-Star stanke pokušati izboriti nastup u doigravanju.

Detroit je, uz Griffina, od Los Angelesa dobio još dva igrača koja su u Clippersima imala nešto manje odigranih minuta. Centar Willie Reed i krilni centar Brice Johnson bit će tako Griffinovi najbolji prijatelji u Detroitu, barem dok se bolje ne upozna s postojećim kadrom Pistonsa.

Iako u Los Angelesu tvrde da ovaj njihov potez ne znači i odustajanje od ambicija u tekućoj sezoni, teško je za vjerovati kako će se Clippersi aktivnije uključiti u borbu za doigravanje kada im je ono i s Griffinom ionako već izmicalo. Ipak, valja reći da je momčad trenera Doca Riversa ove sezone muku mučila s ozljedama tako da je pravo malo čudo što drže relativno visoko deveto mjesto Zapadne konferencije.

Detroit je s druge strane jedva dočekao priliku da si ugrabi superzvijezdu i tako dodatno opravda visoke ambicije koje trener i glavni mastermind svih košarkaških operacija Pistonsa, Stan van Gundy ima za svoju momčad. Pomogla je i činjenica da je vlasnik Clippersa Steve Balmer izgubio strpljenje za mediokritet u koji je zapala njegova momčad i odlučio nešto u vezi toga poduzeti, odnosno pritisnuti one koji su zaduženi nešto učiniti. Ozljedama skloni Griffin neočekivano je „dobio nogu“, Detroit s njim odlučio riskirati, a vrijeme će pokazati koja je od ovih dviju momčadi bolje prošla u razmjeni.

Spomenuli smo da bi ova razmjena mogla pokrenuti stvari na NBA tržištu, ali isto tako smo istaknuli da momčadi zaziru od nekih ozbiljnijih promjena usred sezone stoga smo vam odlučili približiti neke od razmjena koje bi se u narednih šest dana ipak mogle realizirati.

Memphis igra sezonu za zaborav. Iako su Grizzliesi posljednjih nekoliko godina gotovo pa sigurna oklada za ulazak u doigravanje, brojne ozljede učinile su da trener J.B. Bickerstaff može već polagano spremati momčad za narednu sezonu. Iako u svojim redovima ima odanih „vojnika“ kao što su Marc Gasol i Mike Conley, ima i onih koji se ne zadovoljavaju pukim odigravanjem utakmica te žele što prije napustiti Memphis i priključiti se ekipi koja ima legitimne šanse za ulazak u doigravanje. Najglasniji među njima svakako je Tyreke Evans, bivši novak godine koji je posljednjih nekoliko sezona odigrao blago rečeno prosječno, no ove godine igra odlično i s 19,5 poena po susretu vodeći je strijelac momčadi.

Udvarača za Evansa ne nedostaje, premda je Memphis oko bacio na Boston. Zanimljiv im je pick Los Angeles Lakersa na kojeg bi Celticsi mogli položiti prava ukoliko bude jako visok, odnosno ako bude između drugog i petog mjesta. Druga opcija je da im Boston pošalje svog mladog playmakera Terryja Roziera. Niti jedna od ove dvije opcije trenutačno se ne dopada Celticsima, no to ne znači da u dogledno vrijeme neće doći do dogovora između ove dvije momčadi. Bila njegova destinacija Boston ili neka druga, gotovo je sigurno kako Evans Valentinovo neće slaviti u Memphisu.

Još jedan od onih koji bi lako mogao napustiti svoj trenutačni klub je playmaker Sacramento Kingsa George Hill. Interes za njegove usluge za sada je najotvorenije izrazio Cleveland. Oni Hilla vide kao pouzdanu zamjenu za svog prvog razigravača Isaiaha Thomasa, ali isto tako postoji još velik broj ekipa koje bi u svojim redovima rado vidjele igrača Sacramenta i bilo bi pravo malo čudo da Kingsi uspiju odoljeti baš svakoj ponudi za njega.

Bez nekog pretjeranog mudrovanja dalo bi se zaključiti da su Clippersi, pošto su već izgubili svoju najveću zvijezdu, otvoreni za sve opcije, odnosno da su svi njihovi igrači dostupni, za pravu cijenu naravno. Centar DeAndre Jordan jedan je od glavnih kandidata za razmjenu, odmah iza njega mogao bi biti sin trenera Clippersa Austin Rivers koji ionako trpi sve više kritika na račun svojih nastupa.

Ako je za vjerovati informacijama američkih medija, niti novopridošli Avery Bradley ne treba žuriti s kupovinom nekretnine u Los Angelesu, jer bi ga Clippersi vrlo lako mogli proslijediti u nekoj novoj razmjeni.

Cleveland Cavaliersi izgubili su Kevina Lovea na dva mjeseca zbog loma ruke, a to znači da bi njihova ionako nezavidna treća pozicija u Istočnoj konferenciji mogla doći u pitanje, s obzirom na to da su konkurenti jako blizu. Jedan adut kojeg Cavsi imaju jest pick Brooklyn Netsa na izboru 2018. godine kojeg su dobili od Bostona u razmjeni za Irvinga. Iako je taj izbor Netsa na prvi pogled izgledao kao pravi jackpot, Brooklyn je dobrim igrama ove sezone učinio da taj izbor sve više gubi na vrijednosti.

Ipak, mnoge bi se momčadi odrekle nekog od svojih glavnih igrača kako bi privoljeli Cleveland da im taj izbor ustupi u razmjeni. Cavaliersi bi tako mogli kroz neku razmjenu iskoristiti taj Brooklynov izbor te za uzvrat dovesti vrlo dobrog ili odličnog igrača koji im je u stanju pomoći da dođu do novog naslova prvaka, a to bi u konačnici značilo da njihova najveća zvijezda LeBron James neće na kraju sezone (opet) napustiti svoj rodni Cleveland.

Kenneth Faried, krilni centar Denver Nuggetsa, poznatiji pod nadimkom Manimal, sve teže dolazi do minuta u svom klubu i iako mu je cijena dionica znatno pala u odnosu na najbolje dane, mogla bi se naći momčad koja će mu dati novu priliku. Na pamet nam pada Brooklyn koji ovih dana kupuje što god je na prodaju, ali teško da će Faried završiti u nekoj momčadi koja konkurira za naslov.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!