Zimski sportovi

Napeto u bobu dvosjedu: Kanada i Njemačka podijelile zlato, Latviji bronca, Silić i Nikpalj 30.

Sportnet • ponedjeljak, 19.02.2018.
Napeto u bobu dvosjedu: Kanada i Njemačka podijelile zlato, Latviji bronca, Silić i Nikpalj 30.
Foto: EPA

Do samog kraja četvrte utrke boba dvosjeda nije se moglo sa sigurnosti reći tko će osvojiti zlatnu olimpijsku medalju. Posljednji su nastupali Kanađani Kripps i Kopacz koji su se izjednačili s njemačkim parom i tako podijelili zlatnu medalju...

PIŠE: Jan Šneler

Veoma uzbudljivu utrku boba dvosjeda dodatno je začinila činjenica da su po prvi puta od 1998. u bobu dvosjedu proglašena dva pobjednika. Tada su u Naganu također Kanađani bili prvi zajedno s Talijanima.

Njemački par Friedrich i Margis nije bio u planovima za osvajanje medalje nakon dvije utrke, no fantastičnom trećom vožnjom i postavljanjem rekorda staze došli su na mapu kandidata za odličja. U posljednju, četvrtu vožnju, Nijemci su ušli sa šest stotinki zaostatka za vodećim Kanađanima, no uspjeli su to nadoknaditi dobrom posljednjom vožnjom.

Kanadski par Kripps i Kopacz, interesantno, nije pobijedio niti u jednoj od četiri vožnji, no uspjeli su na kraju uzeti zlato. Uvijek su bili među prve tri ekipe, jednom drugi, tri puta treći. U posljednjoj vožnji mogli su možda i bolje odraditi, naročito prvi dio staze, međutim mislimo da neće biti razočarani, iako dijele prvo mjesto.

Najviše razloga za tugu imaju Latvijci. Melbardis i Strenga jedini su par koji je imao dvije pobjede, no jako loša druga vožnja donijela im je 10. mjesto i tako ih eliminirala iz borbe za nešto više. Svega pet stotinki zaostajali su za pobjednicima i njihov nastup na ovim Igrama zaslužio je više od brončane medalje.

Latvijci dobro pamte Zimske olimpijske igre iz Sočija, u kojima su upravo njih dvojica sudjelovali u bobu četverosjedu te osvojili srebro s devet stotinki zaostatka. U svemu tome problema ne bi bilo da se ne zna kako su Rusi zbog dopinga bili suspendirani te su im rezultati poništeni. Očito je kako Melbandisu i Strengi zlato baš na Olimpijskim igrama nije suđeno.

Hrvatski predstavnici Dražen Silić i Benedikt Nikpalj u prve tri vožnje bili su posljednjeplasirani 30. te stoga nisu niti vozili posljednju vožnju. U prvoj vožnji zaostatak za vodećima bio je sekundu i 68 stotinki, u drugoj sekundu i 64 stotinki te u trećoj najlošijih dvije sekunde i tri stotinke.

Bob dvosjed(m):
1. Njemačka (Friedrich/Margis) 3:16.86
1. Kanada (Kripps/Kopacz) 3:16.86
3. Latvija (Melbardis/Strenga) +0.05
4. Njemačka (Walther/Poser) +0.20
5. Njemačka (Lochner/Weber) +0.28
...
30. Hrvatska (Silić/Nikpalj) 2:32.66

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!