Košarka

Skelin: "Nizozemci imaju Charlona Kloofa koji igra u ACB-u, a koga mi imamo u ACB-u?"

Branimir Korać • utorak, 27.02.2018.
Skelin: "Nizozemci imaju Charlona Kloofa koji igra u ACB-u, a koga mi imamo u ACB-u?"
Foto: FaH

Nakon teško izborene pobjede protiv Nizozemske, izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije Ivica Skelin još jednom je poručio kako njegova ostavka nije problem, ali smatra da pozicija izbornika niti nije problem hrvatske košarke...

Akcija koja je odnijela Hrvatskoj željenu razliku dogodila se u samoj završnici kada je 35 sekundi prije kraja Nizozemska stigla do pet poena tricom Kloofa i nakon toga skokom u napadu nakon promašenog slobodnog bacanja.

"Stavio sam Perića na Kloofa jer sam očekivao da će odigrati pick, ali na kraju je otišao na krilo i pogodio iz kuta. Nemamo si tu što prigovoriti, stavio sam najatletičnijeg i najvišeg igrača, pogodio je preko njega. Nakon toga slobodno bacanje, nismo dobro zagradili skok, njihov igrač je ušao, skupio skok i zabio zicer", priča Skelin.

"Ideja je bila obraniti se i preuzimati u obrani. Očekivali smo tu Kloofov pick čime bi Perić došao na centra, a Žorić ili Šakić na Kloofa. Nismo stigli tu napraviti faul kojim bi spriječili tricu."

"Nisam na kraju zvao time-out, mislio sam da nema potrebe. Imali smo deset razlike, oni su bili u krizi, nekada iz najbolje namjere pozovete minutu odmora i uništite ritam svoje momčadi ili pružite protivniku priliku da reagiraju i promijene obranu. U tom trenutku kada smo imali deset razlike, imali smo sasvim dobar ritam."

Skelin smatra kako Hrvatska tijekom susreta nije mogla uhvatiti pravi zamah i ritam jer nije igrala dobro.

"Nismo imali ritam jer smo puno gurali loptu unutra, imali smo malo pick igre, nismo ih širili, a oni su dosta čvrsta ekipa. Na niskom postu nismo radili nikakvu prednost, možda su zabili jednom Žorić i jednom Planinić. Tu smo u ove dvije utakmice za moj pojam napravili premalo kakve post-up igrače imamo."

Potegnulo se i pitanje ostanka Skelina na klupi reprezentacije, on tvrdi kako njegov odlazak nije nikakav problem.

"Meni je drago što sam kao izbornik uspio doći do pobjede, čestitam igračima jer zadnja tri dana nije bilo lako. Svjestan sam toga da je posao u ove četiri utakmice odrađen daleko od idealnog, moja ostavka je uvijek na stolu i s tim nemam nikakvih problema. Ako čelni ljudi Saveza misle da je potrebna smjena, moja ostavka je najmanji problem."

"Drago mi je što smo uspjeli pobijediti, iako ne sa željenom razlikom, ali ova pobjeda nam ostavlja šanse da s dvije pobjede u šestom mjesecu, ili možda čak s jednom, nastavi dalje."

Skelin ističe kako mu je drago zbog Uljarevića koji je pokazao da ima svijetlu budućnost.

"Smatram da nije glavno pitanje jesam li ja izbornik ili nisam, mislim da ima puno važnijih pitanja u Hrvatskoj od toga tko je izbornik, na kraju krajeva ne daju poene izbornici nego igrači. Drago mi je prije svega radi Uljarevića. Ako gledam svoj mandat i ove dvije utakmice, mislim da je njegov nastup pozitivna stvar jer imamo mladog dečka od 18-19 godina za kojim smo tako dugo vapili. Sada imamo playmakera koji već sada igra jako zrelo, ima pravi karakter da zabije u ključnim trenucima, igra racionalno. Mislim da je puno važnije pitanje u kojem će se dalje smjeru ići što se tiče igrača nego tko će biti izbornik."

Uljarević nije bio na njegovom popisu, a objasnio je i zašto.

"Popis od 24 igrača mora biti objavljen 14-15 dana prije okupljanja. Uljarevića sam pratio, ali tijekom siječnja igrao je s usponima i padovima. Dva puta sam igrao protiv njega, jednom u Kupu, jednom u prvenstvu, u Kupu je bio jako loš, a u prvenstvu solidan. U situaciji kada sam očekivao Marka Popovića, Roka Stipčevića, Tonija Katića, nisam Uljarevića stavljao na popis samo iz nagrade. Dva tjedna prije početka priprema je zablistao, a kruna njegove igre bila je utakmica protiv Zadra u Kupu gdje je okrenuo na sebe svjetla pozornice. Pratio sam ga, mislim da sam odgledao sve Cibonine utakmice jer smo igrali s njom dvaput u siječnju, tu je igrala i protiv MZT-a gdje je Mavra odlično odigrao i tu je na njegovu stranu otišla prevaga."

"Dečko ima 19 godina, stalno plačemo da nemamo playmakera, neće biti lako jer će imati i loših utakmica i bit će uspona i padova, ali smatram da ga treba podržati i pratiti. Imamo u hrvatskoj ligi još nekoliko mladića njegovog godišta koji bi mogli u bliskoj budućnosti doći u seniorsku reprezentaciju. Njegov primjer mora biti putokaz ostalima."

Još uvijek aktualni izbornik dodaje kako je svjestan da je i on griješio, ali opet ističe i okolnosti zbog kojih je došlo do ovakvih rezultata.

"Apsolutno mislim da sam i ja griješio. Znate kako je kada utakmica traje, morate donositi odluke, a nitko nije Nostradamus da može znati hoće li taj potez koji povučete biti pravi. I zadnju utakmicu imao sam grešaka, točnije drugačiju viziju kako će se utakmica odvijati. Okolnosti u kojima sam radio bile su izuzetno teške. Uoči prve dvije utakmice imali smo dosta problema s otkazima, a u odnosu na sada jedini igrač koji tada nije pozvan je Luka Žorić. Svi su bili pozvani, ali susretao sam se s nizom otkaza, zatim smo imali problema s ozljedama. Teško je slagati momčad na takav način. Imate Babića koji izlazi iz ozljede, zatim Ramljak koji je imao dvije teške ozljede i puno je pauzirao, jednostavno nemate onaj kostur momčadi na koji bi se oslonili."

"Ne odlučujem o politici Saveza, ja je samo provodim, ali odluke što se tiče igrača, tko će biti u sastavu, a tko ne, to su isključivo moje odluke."

Nakon Europskog prvenstva objavljeno je kako se četvorica igrača opraštaju od reprezentacije, a Skelin je s njima razgovarao još u Istanbulu.

"Jedini koji je bio spreman igrati bio je Luka Žorić. Roko Ukić je sam rekao da je fizički potrošen i da ne može, pričao sam s Markom Tomasom, no nije izrazio neku želju. Popović je u Istanbulu nakon zadnje utakmice rekao da uzima dres i oprašta se od reprezentacije. Nitko tada nije mogao predvidjeti da ćemo imati ovakav hod po trnju, da će nam faliti igrači poput Stipčevića, da će nam nedostajati iskustva. Možda trebamo biti realni i reći da smo precijenili kvalitetu igrača koje smo imali u tom trenutku. Možda smo mislili da su igrači koji su bili podrška najboljima spremniji nositi reprezentaciju nego što su se kasnije pokazali."

Za kraj, izbornik tvrdi kako smo svi zajedno precijenili hrvatske igrače.

"Nije bilo nikakvog podcjenjivanja, mislim da je veći problem u precjenjivanju. Mislim da smo ipak malo precijenili neke naše kvalitete. Kada gledate Nizozemce, to je momčad koja igra od Europskog prvenstva u Zagrebu zajedno, gro momčadi je od tada. To nisu igrači najviše europske razine, ali igraju zajedno, imaju sustav, s istim su izbornikom dugi niz godina i imaju kvalitetu bez obzira što ne igraju u tako razvikanim ligama. Oni imaju Charlona Kloofa koji igra u ACB-u, a koga mi imamo u ACB-u?"

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik27.02.2018. u 21:30
    Pokraj ovog lika Repeša djeluje kao Phil Jackson
    Obrisan korisnik
  • pikepiletina27.02.2018. u 21:10
    pa šta onda Skelin nije pozvao Sutona? on igra u ACB ligi i ima bolju statistiku od Kloofa
    pikepiletina
  • narada10827.02.2018. u 20:24
    šteta, nemamo igrače u ACB...... Ne možemo tako na SP. (PS ne možemo ni sa takvim izbornikom koji tako dobro zna gdje mu igrači igraju)
    narada108
  • qvestor27.02.2018. u 13:07
    ne može se odredit klubovima da će 15 minuta igrat jedan igrač a 5 minuta drugi, kad sam rekao da treba zabranit strance mislio sam samo na domaću ligu, a aba liga i eurocup su i više nego dovoljni za strance koji su došli sa svojim mangerima samo uzeti novac.
    qvestor
  • 53njac27.02.2018. u 12:41
    Ne treba zabraniti strance u ligi nego već uvesti pravilo o mladim igracima, npr. da svaka momčad ima mlađeg igrača barem 15-ak min po utakmici, pa bi nesto izaslo iz toga. Ovako nase najbolje momcadi uzimaju polovne amere koji nisu toliko kvalitetniji od domacih deckiju da im uzimaju sve minute... [više na forumu]
    53njac