Košarka

VIDEO: AEK na krilima navijača do naslova u FIBA Ligi prvaka

Petar Jenjić • nedjelja, 06.05.2018.
VIDEO: AEK na krilima navijača do naslova u FIBA Ligi prvaka
Foto: EPA

Košarkaši AEK-a novi su pobjednici FIBA Lige prvaka. Na krilima 18 tisuća navijača u OAKA Areni svladali su Monaco rezultatom 100:94 i tako osvojili četvrti europski trofej u povijesti...

1968. godine AEK je slavio u finalu Kupa pobjednika kupova protiv praške Slavije, a točno 50. godina od tog događaja osvojili su još jednu europsku titulu. Pred 18 tisuća navijača u dupkom ispunjenoj OAKA areni svladali su Monaco rezultatom 100:94 i stigli do naslova u FIBA Ligi prvaka.

Treća je ovo europska titula za AEK koji je uz već spomenuti Kup osvojio i Saporta kup 2000. godine. Pobjedu najviše mogu zahvaliti sjajnom ulasku u posljednju četvrtinu.

U samoj završnici treće četvrtine Sergij Gladir ubacio je dvije uzastopne trice i vratio Monaco na samo tri koša zaostatka (73:70). Na drugoj strani uzvratio je AEK na krilima Dušana Šakote i Kevina Puntera te stigli na 12 poena prednosti pet minuta prije kraja (89:77).

U posljednjoj minuti Gladir je doveo francusku momčad na samo tri koša zaostatka (97:94). Monaco je imao i napad, ali izgubio je loptu, na drugoj strani poentirao je Delroy James i tu je utakmici bio kraj.

Mike Green s 19 poena i pet skokova predvodio je AEK do titule, uz što je osvojio i titulu najkorisnijeg igrača Final Foura. Kevin Punter dodao je 16 koševa, a Delroy James 13 poena.

Sergij Gladir s 18 poena i pet skokova bio je najbolji kod Monaca, Damjan Rudež osato je bez učinka za minutu i pol na parketu.

U utakmici za treće mjesto Murcia je svladala Ludwigsburg rezultatom 85:74. Španjolsku momčad do pobjede je predvodio Sadiel Rojas s 18 poena i devet skokova, dok je Ovie Soko dodao 15 koševa i deset skokova. Najbolji je kod Ludwigsburga bio Kerron Johnson sa 17 koševa i devet asistencija.

FIBA Liga prvaka, utakmica za 3. mjesto:
Murcia - Ludwigsburg 85:74

Finale:
AEK - Monaco 100:94

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • narada10807.05.2018. u 00:34
    vrlo dobra utakmica:peta ekipa Francuske protiv treceg grcke lige. Pitas se gdje bi trenutno bilo mjesto jednom nasem klubu. Moj odgovor....pa u stvari nigdje. Kad gledam grupe i usporedim kako je ove sezone igrala jedna Cedevita (o Ciboni necu ni da pomislim), mozda ne bi ni prosli grupnu fazu... [više na forumu]
    narada108