Zimski sportovi

Švicarci šokirali i Kanadu, Švedska pregazila Amerikance

Branimir Korać • nedjelja, 20.05.2018.
Švicarci šokirali i Kanadu, Švedska pregazila Amerikance
Foto: EPA

U finalu Svjetskog prvenstva u hokeju na ledu igrat će Švedska i Švicarska. Dok su Šveđani očekivani sudionik finala, Švicarska je veliko iznenađenje...

Branitelji naslova svjetskih prvaka, Šveđani, pomeli su u polufinalu Amerikance sa 6:0 i odjurili u finale. Odigrala je Švedska fantastičnu, gotovo savršenu utakmicu i na kraju potpuno zasluženo otišla je u finale.

Izvrsno je branio Anders Nilsson koji u Canucksima ove sezone nije imao previše razloga za zadovoljstvo, ali zato je ovdje potpuno uništio Amerikance s čak 41 obranom bez primljenog gola.

S druge strane Švedska je uputila samo 20 udaraca prema golu Keitha Kinkaida i čak šest puta zabila.

Prvi pogodak stigao je u 15. minuti, a strijelac je bio izvrsni Viktor Arvisson da bi pitanje pobjednika bilo riješeno u razmaku od tri minute druge dionice. U osmoj minuti Magnus Paajarvi povisio je na 2:0 da bi u 11. Patrick Hornqvist zabio i treći gol. Samo 11 sekundi kasnije potpuno grogirani Amerikanci opet su kapitulirali, ovaj put zabio je Mattias Janmark.

Embed from Getty Images

U trećoj dionici bilo je samo pitanje s kojim rezultatom će susret završiti, a prvo je Arvidsson zabio peti da bi Adrian Kempe šestim golom zaključio priču.

Očekivalo se da će Šveđani u finalu ići na Kanadu, ali Švicarska je priredila malu senzaciju i slavila s 3:2. Omjer udaraca na gol bio je čak 45:17 na stranu Kanade, ali omjer pogodaka bio je na strani Švicarske s 3:2. Švicarska još nikada nije osvojila titulu svjetskih prvaka, a samo dva puta dosad je bila u finalu. Posljednji put 2013. godine upravo protiv Švedske koja je slavila s 5:1.

Protiv Kanade je povela golom Tristana Scherweya u završnici prve trećine da bi u 28. minuti Bo Horvat poravnao na 1:1. Samo dvije minute kasnije Švicarska je vratila prednost na svoju stranu pogotkom Gregoryja Hofmanna, a kada je Gaetan Haas u 45. minuti povisio na 3:1, ozbiljnije je zamirisalo na iznenađenje.

Do kraja susreta Kanada je uspjela smanjiti golom Coltona Parayka, ali više od toga nije napravila.

SP, polufinale:
Švedska - SAD 6:0
Kanada - Švicarska 2:3

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Jura Zeleni20.05.2018. u 09:17
    Švicarci ulaze u elitu...generacija se potrefila. Ugodno mi je vidjeti finale Kanade i Amerikanaca
    Jura Zeleni
  • narada10820.05.2018. u 00:30
    nije Svicarcima to prvi put, vec na SP-u prije 5 godina su ih tukli, cak su pobjedili Svedane (u grupnoj fazi)
    narada108