Zimski sportovi

Švedska prekinula san Švicaraca i obranila titulu svjetskih prvaka

Branimir Korać • ponedjeljak, 21.05.2018.
Švedska prekinula san Švicaraca i obranila titulu svjetskih prvaka
Foto: EPA

Hokejaši Švedske obranili su titulu svjetskih prvaka nakon što su u finalu boljim izvođenjem kaznenih udaraca stigli do pobjede protiv sjajnih Švicaraca...

Švedska je napravila ono po što je i došla u Dansku, obranila je naslov svjetskih prvaka. Apsolutno zasluženo osvojena titula, jedina je reprezentacija koja nije nijednom poražena i samo dva puta nije slavila u 60 minuta. Drugi put to se dogodilo u finalu gdje je Švicarska pokazala da nije slučajno došla ovako daleko.

Šveđanima je ovo 11. titula u povijesti i druga u nizu, a zadnji put titulu su uspjeli obraniti još davne 1992. godine kada su na krilima Matsa Sundina u finalu slomili otpor Finske s 5:2.

Ovo finale sa Švicarcima nije bilo niti približno tako jednostavno, Švicarska je neočekivano otišla ovako daleko, ali je i potpuno zaslužila ovakav rezultat. U polufinalu svladala je Kanadu, prije toga Finsku te nije imala nimalo jednostavan put do Švedske.

I u finalnom dvoboju igrala je jako dobro, dva puta vodila, no Šveđani su se izvukli.

Prvi pogoci pali su u završnici prve trećine kada je prvo Nino Niederreiter doveo Švicarsku u vodstvo, ali odmah nakon toga Gustav Nyquist poravnao je na 1:1.

Odmah na startu druge dionice Timo Meier vratio je prednost na stranu Švicarske da bi Mika Zibanejad ipak vratio Švedsku u utakmicu.

Odluka je na kraju pala u kaznenim udarcima gdje je Andrighetto odmah u prvoj seriji donio prednost Švicarskoj, ali nakon toga nitko od Švicaraca nije zabio dok su na drugoj strani precizni bili Oliver Ekman Larsson i Filip Forsberg.

U susretu za treće mjesto SAD je svladao Kanadu s 4:1 uz tri gola u zadnjih šest i pol minuta.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • narada10821.05.2018. u 08:25
    fali bitna informacija ;-) Genoni,vratar Svicaraca, je bio strasno dobar. Svedani pogodili vratnicu negdje u zadnjim mminutama, a i Svicarci su imali nesto kao zicer kad je njihov igrac skroz u zadnjim minutama dobio pak a on je bio sam pred golom.
    narada108