Rukomet

Bez većih iznenađenja u kvalifikacijama za Euro, Norveška pomogla Hrvatskoj

Jan Šneler • srijeda, 30.05.2018.
Bez većih iznenađenja u kvalifikacijama za Euro, Norveška pomogla Hrvatskoj
Foto: EPA

U petom kolu kvalifikacija za Europsko prvenstvo koje se igra krajem godine u Francuskoj, većih iznenađenja nije bilo te su favoriti kolo prije kraja potvrdili plasman na tu smotru...

Norveška je napravila uslugu Hrvatskoj i pobjedom u Ukrajini dovela hrvatsku žensku reprezentaciju na korak do plasmana na Europsko prvenstvo. Hrvatska sada odlučuje sama o sebi i u slučaju da slavi protiv Ukrajine u subotu, plasirat će se na europsku smotru.

Ukrajina je pružila solidni otpor jednoj od najboljih reprezentacija na svijetu, koja ipak nije došla u najjačem sastavu. Prvo poluvrijeme, Ukrajinke su većinom bile bolje, no na odmor je Norveška otišla s dva gola prednosti (8:10). U nastavku, Norvežanke su sve bolje i s lakoćom održavaju dovoljnu prednost.

Bilo je vidljivo da ne igraju na maksimumu mogućnosti ali i to je bilo dovoljno da slave s 21:26. Najbolje su bile Marit Jacobsen i Veronica Kristiansen s pet pogodaka, dok je kod Ukrajine Irina Glibko postigla sedam golova.

Direktan plasman na Europsko prvenstvo osigurale su i reprezentacije Švedske i Srbije. Srbija je s lakoćom slavila u gostima kod Farskih Otoka rezultatom 17:33. Srpkinje su predvodile Katarina Krpež Slezak i Slađana Pop-Lazić sa šest pogodaka, dok se kod Farskih Otoka Suna Hansen četiri puta upisala u listu strijelaca.

Većih problema nisu imale niti Šveđanke koje su rutinski slavile u gostima kod Makedonije. Na poluvremenu je Švedska vodila sa 7:16, da bi na kraju pobijedila s uvjerljivih 20:32. Izvrsna je bila Jamina Roberts koja je postigla sedam pogodaka, dok su kod Makedonki, Monika Janeska i Sara Ristovska postigle pet golova.

Slovenija si je porazom protiv Danske (23:25) zakomplicirala situaciju u skupini 5. S obzirom na to kako je Češka slavila protiv Islanda, Slovenkama je potrebna pobjeda u posljednjem kolu kod Čehinja kako bi se plasirale direktno. Protiv Danske, Slovenija je dugo držala priključak, bila blizu iznenađenja i važne pobjede, no na kraju je Danska slavila s 23:25.

Sjajna je bila Ana Gros koja je postigla čak 12 pogodaka, no niti njena sjajna predstava nije pomogla Sloveniji. U redovima Danske, po pet pogodaka zabile su Anne Mette Hansen i Fie Woller. Što se tiče susreta Islanda i Češke, Čehinje su, kao što smo naglasili, slavile s 26:24 i tako došle u poziciju da na svom terenu odlučuju protiv Slovenije o prolazu dalje.

U skupini 6, Španjolska je pobjedom protiv Turske 17:22, osigurala prolazak na Europsko prvenstvo, dok je Mađarska slavljem protiv Kosova (15:37), došla vrlo blizu plasmana. Mađarska će proći direktno ako sutra Nizozemske pobijede ili odigraju neriješeno protiv Bjelorusije, dok bi u slučaju pobjede Bjeloruskinja, Mađarskoj bio potreban barem remi u posljednjem kolu protiv tih istih Bjeloruskinja.

Europsko prvenstvo (ž), kvalifikacije, 5. kolo:
Turska - Španjolska 17:22
Kosovo - Mađarska 17:35
Slovenija - Danska 23:25
Ukrajina - Norveška 21:26
Makedonija - Švedska 20:32
Farski Otoci - Srbija 17:33
Island - Češka 24:26

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!