Nogomet

Danska na pogon Christiana Eriksena računa na osminu finala

Jan Šneler • utorak, 05.06.2018.
Danska na pogon Christiana Eriksena računa na osminu finala
Foto: EPA

Primarni cilj Danske na ovom prvenstvu je prolazak grupne faze. U skupini C, u kojoj su Francuska, Peru i Australija, takav uspjeh nije nedohvatljiv. Ipak, puno toga ovisit će o Christianu Eriksenu od kojeg navijači očekuju da bude najjača karika momčadi.

Danska na dosadašnjim prvenstvima

Najveći uspjeh Danska je postigla na Svjetskom prvenstvu 1998. godine u Francuskoj. Bila je to dobra danska momčad, sljednica one šampionske generacije iz 1992. koja je osvojila europsku titulu. U grupnoj fazi, Danska je svladala Saudijsku Arabiju, igrala neriješeno s JAR-om i izgubila od Francuske (1:2).

Danska

Nadimak: De Rod-Hvide

FIFA ranking: 12. mjesto

Izbornik: Age Hareide

Kapetan: Simon Kjaer

Najviše nastupa: Peter Schmeichel 129 (1987.-2001.)

Najviše golova: Poul Nielsen 52 (1910.-1925.), Jon Dahl Tomasson 52 (1997.-2010.)

Najbolji nastup: SP 1998. - četvrtfinale

U osmini finala, Danska je lakoćom riješila Nigeriju, da bi u četvrtzavršnici izgubila od Brazila 3:2. Bila je to odlična utakmica, po mnogima jedna od najboljih na prvenstvu u kojoj je Danska došla nadomak polufinala na Svjetskom prvenstvu. Dosta je griješio jedan od najvećih svjetskih vratara Peter Schmeichel, a Brazil znalački iskoristio sve poklone.

Prije tog natjecanja, Danska se samo jednom plasirala i to 1986. godine u Meksiku, kada je u osmini finala ispala od Španjolske (1:5). Kasnije, Danska je ponovno u osmini finala ispala 2002. godine, ovaj puta od Engleske. Posljednje natjecanje na kojem je Danska nastupila, ono iz 2010., neće pamtiti po najboljem. Tada su ispali u skupini nakon prilično loše partije protiv Japana u kojem su izgubili sve izglede za plasman u nokaut fazu.

Put do Rusije

Danska je bila u dosta čudnoj kvalifikacijskoj skupini. Protivnici su bili Poljska, Crna Gora, Rumunjska, Armenija i Kazahstan. S jedne strane, niti jedna momčad nije bila one najjače klase, a s druge strane, nije bilo niti momčadi poput Andore ili San Marina u kojima bi već mogli upisati laganih šest bodova.

Danska je krenula vrlo skromno. Minimalna pobjeda protiv Armenije, poraz od Poljske i Crne Gore. Nakon tri kola svega tri bodova i prilično nezgodna pozicija na samom početku. Vodile su Poljska i Crna Gora sa sedam bodova, Rumunjska je imala pet i početak nije bio obećavajuć. Danska je bila u poziciji u kojoj više nema pravo na pogrešku.

Ipak, u narednom periodu Danska je pokazala da ima kvalitetu za prolazak skupine. Prva ključna utakmica bila je protiv Poljske gdje je pokazala svu raskoš i slavila s 4:0. Ostale momčadi su griješile, a Danska je u drugoj važnoj utakmici svladala Crnu Goru (0:1) na gostovanju i osigurala barem drugo mjesto u skupini.

Drugo mjesto nosilo je dodatne kvalifikacije u kojoj je izvukla Republiku Irsku. Nakon prve utakmice i remija na domaćem terenu (0:0), Danska je poništila rano vodstvo Iraca i s velikih 1:5 slavila te uspjela izboriti nastup u Rusiji. Apsolutno najvažniji danski igrač u kvalifikacijama bio je Christian Eriksen koji je postigao u kvalifikacijama i baražu ukupno 11 pogodaka.

Embed from Getty Images

Plusevi

Velika prednost Danske je iskustvo njihovih igrača. Iako se na konačnom popisu nalazi nekoliko mlađih igrača, većina reprezentativaca je vrlo iskusna i praktički u najboljim nogometnim godinama. U turnirskom natjecanju, to je vrlo važna prednost.

Nadalje, svakako je velika prednost posjedovanje igrača poput Eriksena ili Yussufa Poulsena koji mogu na sebe preuzeti teret nošenja reprezentacije. Svakako se to odnosi na Eriksena koji je apsolutno najvažniji igrač Danske i koji će morati biti na najvišoj razini, kako bi njegova selekcija mogla imati šanse u Rusiji.

Što se tiče obrane, Danska nije loša na tim pozicijama. Na golu je prilično dobar Kasper Schmeichel, nasljednik oca koji će morati pokazati na velikoj sceni da može biti stabilan faktor svoje vrste. Na stoperskim pozicijama Danska je solidno pokrivena. Uz neizostavnog kapetana Simona Kjaera, drugu poziciju će vjerojatno preuzeti Andreas Christensen jer inače standardnog Andreasa Bjellanda neće biti zbog ozljede.

Embed from Getty Images

Minusi

Ako bi neko individualno iskustvo moglo biti danska prednost u Rusiji, onda je svakako timsko neiskustvo igranja na velikim natjecanjima problematično. Danska mora igrati brzi i učinkoviti nogomet. Ona niti nema igrače u kojoj bi mogla posjedom i traženjem prilika lomiti protivnika.

Njihov adut mora biti Eriksen i njegova sposobnost brzog prijenosa lopte i finiširanja akcije, bilo udarcem ili sjajnim dodavanjem. Ipak, to je lako reći, ali teško izvesti. Nije tajna kako će većina danskih protivnika najveću pažnju davati Eriksenu, koji će sigurno dobiti svog čuvara. U toj koncepciji, Danska mora imati plan B u kojem može i bez svog najboljeg igrača biti opasna.

Koliko je to izvedivo, teško je reći. Poulsen je odličan igrač, međutim njegova pozicija nije ekvivalentna Eriksonovoj. S druge strane, izostanak Nicklasa Bendtnera, koji je nominalno najbolji napadač Danske, bit će itekako vidljiva. Danska nije slaba momčad, međutim dosta je dvojbi i teško je predvidjeti na koji način će momčad reagirati u Rusiji.

Embed from Getty Images

Prva zvijezda - Christian Eriksen

Kada ste jedan od ključnih igrača Tottenhama, onda je jasno da u svakoj momčadi možete pronaći svoje mjesto. U Danskoj, Christian Eriksen s time nema problema. On je vođa ove momčadi, definitivno najvažniji igrač koji ima višestruku ulogu.

Ne samo što je njegova zadaća spajanje linija i brzo iznošenje lopte, već Eriksen često i sam završava akcije. Izrazito brz, čvrst i fantastičnog pregleda za igru, Eriksen nevjerojatno puno donosi Danskoj. Već smo spomenuli kako je bio najbolji strijelac Danske u kvalifikacijama, a od njega navijači očekuju i sličan angažman u Rusiji.

Natjecanje u Rusiji bit će isto tako veliki izazov za Eriksena. Od njega se očekuje da vodi svoju momčad te će se svaki rezultat Danske gledati kroz prizmu njegove izvedbe. To je vrlo teško breme na koje Eriksen nije naviknuo. U Tottenhamu, on je važan igrač, možemo reći i jedan od trojice najvažnijih, međutim pritisak je podijeljen. U Danskoj, Eriksen nema igrača koji može ponijeti taj teret.

Oko Eriksena se posljednjih dana veže puno vijesti, većinom obiteljskih. Naime, Eriksen bi ubrzo trebao postati prvi put otac te je sigurno kako bi taj nemjerljiv osjećaj bilo kojeg čovjeka bio dodatni poticaj u borbi s nacionalnom vrstom. Također, danski navijači s nestrpljenje iščekuju vijesti iz Londona.

Eriksen je vrlo blizu potpisa novog ugovora s Tottenhamom, čime bi definitivno na sve napise o transferu ovog ljeta. Sigurno je kako bi mirna obiteljska i klupska situacija bila dodatan poticaj danskom nogometašu, a pozitivnim ishodom u potpunosti bi se mogao posvetiti teškom poslu koji ga čeka u Rusiji.

Embed from Getty Images

Izbornik

Norveški trener, Age Hareide, klupu Danske preuzeo je u ožujku 2016. godine. Njegovim angažmanom Danci već sada mogu biti zadovoljni jer je uspio dovesti nacionalnu vrstu na svjetsku smotru. Hareide nije neiskusan, ima 54 godine i do sada je vodio niz klubova te pet godina Norvešku.

Iskustva ima i s danskim klubovima jer je u sezoni 2001/02 vodio Brondby te ga doveo do naslova prvaka. Iako Danci ne mogu previše mana pronaći svom izborniku, prilično su nevoljko prihvatili vijest kako mjesta u reprezentaciji nije bilo za Pierrea-Emilea Hojbjerga, veznjaka Southamptona.

Ipak, momčad koju je Hareide izabrao ne izgleda nimalo loše i svakako ima šanse proći u nokaut fazu. Hareide, bez obzira na iskustvo i godine provedene na trenerskoj klupi, još nikada nije vodio reprezentaciju na velikim natjecanjima tako da će i cjelokupni ambijent u Rusiji biti nov za njega. Danci se nadaju kako neće pokleknuti pritisku te će uz pametno korištenje Eriksena dovesti momčad do završnice.

Embed from Getty Images

Prognoza

Ždrijeb je bio izrazito povoljan za Dansku. Iako se nalaze u skupini s iznimno jakom Francuskom, ostala dva protivnika prilično su prolazna. S jedne strane tu je Australija, koja se s pravom smatra najslabijom momčadi u skupini. S druge strane, Peru je protivnik protiv kojeg bi Danska trebala pružiti maksimum i izboriti prolaz dalje.

Raspored također nije loš. Prva utakmica odmah protiv Perua gdje bi Danska trebala znati na čemu je. Ako u toj utakmici uspiju svladati Peru, šanse su im ogromne. Naša procjena je da će uspjeti proći skupinu, kao drugoplasirani, međutim s obzirom na to da se križaju sa skupinom D (Argentina, Hrvatska, Island, Nigerija), tu bi trebao biti kraj njihovom natjecanju.

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!