Nogomet

Snažna Belgija razmišlja samo o Panami koja se nada da na premijeri može iznenaditi

Jan Šneler • ponedjeljak, 18.06.2018.
Snažna Belgija razmišlja samo o Panami koja se nada da na premijeri može iznenaditi
Foto: EPA

Iako je Svjetsko prvenstvo tek počelo prije par dana, iznenađenja se nižu iz utakmice u utakmice. Svjesni su toga u belgijskoj reprezentaciji te najavljuju snažan početak, bez kalkulacija i opuštanja...

Belgija je jedna od momčadi koja ima kvalitetu i potrebno iskustvo da dođe do samoga kraja. Iako joj je u dosadašnjim natjecanjima uvijek nedostajao jedan kotačić, jedan adut više da dođu konačno do povijesnog rezultata, u Rusiji se Belgija čini kao momčad spremna i motivirana da odradi odličan turnir. Sa sjajnom generacijom, to je ujedno i realnost.

"Već smo govorili o tome, privilegirani smo da imamo ovakvu skupinu igrača, ne samo kvalitetnih i talentiranih, već ljudi koji svojim ponašanjem promiču Belgiju i belgijski nogomet. Belgija ima svega 11 milijuna stanovnika i proizvodnja ovakvih sjajnih igrača nije puka sreća ili slučajnost, već kontinuirani i težak rad. Želim vidjeti igrače kako uživaju na travnjaku, kako upijaju svaku sekundu jer tada mogu bilo što, tada su sposobni odraditi sve što im je zadano", započeo je izbornik Belgije Roberto Martinez na konferenciji za novinare.

Jasno je kako Belgija mora proći grupnu fazu. Skupina u kojoj se nalaze Engleska, Panama i Tunis prolazna je i sve osim minimalno sedam bodova bilo bi veliko iznenađenja. Utakmica s Engleskom ionako dolazi na kraju te bi tada Belgija već morala imati osiguran prolaz u osminu finala. Upravo zato, važan je dobar start. U ovom slučaju susret protiv Paname kojoj će ovo biti prvi nastup na velikom natjecanju.

"Panama je jedna od najljepših priča Svjetskog prvenstva u Rusiji. Iz tog razloga volim format natjecanja. On dozvoljava da male nacije ili autsajderi dođu po prvi puta i nastupe na velikoj smotri. Bit će teško za svaku momčad igrati protiv njih. Izrazito su kompetitivni i vjeruju u sebe da mogu ostvariti san i polučiti dobar rezultat u Rusiji. Uostalom, to je i bit Svjetskog prvenstva, da svi daju sve od sebe da ostvare dobar rezultat", dodao je izbornik Belgije.

Ako je Panama prvi puta na Svjetskom prvenstvu, onda se to ne može reći za njihovog izbornika. Hernan Dario Gomez već je dva puta nastupao na svjetskoj smotri. S Kolumbijom se kvalificirao 1998. godine, a s Ekvadorom 2002. godine. Uostalom, njega se vjerojatno sjećaju i mnogi hrvatski navijači zbog te 2002. godine kada je s reprezentacijom Ekvadora porazio Hrvatsku.

Iako mu iskustva ne nedostaje, to se ne može reći za njegovu momčad kojoj će sve oko Svjetskog prvenstva biti novo. Mnogi, ako ne i većina igrača, nije navikla na takvo ozračje, pa čak i pritisak i tu postoji velika opasnost od grča u ključnim trenucima. Ipak, Gomez svakako vjeruje da njegova momčad može ostaviti dobar dojam.

"Sigurno je da nismo favoriti, ali sve je moguće ako ćemo imati dobar dan. Belgija ima neke od najboljih igrača na svijetu i svakako su jedan od favorita za naslov svjetskog prvaka. Iako imamo svoje snove i očekivanja, najvažnije je da se vratimo u svoju domovinu s ponosom, da smo dali sve od sebe i pružili svoj maksimum. Imamo poštovanja prema svim protivnicima, ali to ne znači da osjećamo strah. Želimo predstaviti Panamu na najbolji mogući način", rekao je Gomez.

Susret Belgije i Paname na rasporedu je od 17 sati po hrvatskom vremenu. Turnir će ove reprezentacije otvoriti na Olimpijskom stadionu u Sočiju, a glavni sudac je Janny Sikazwe iz Zambije. U gradu na obali Crnog mora imali smo prilike gledati sjajnu utakmicu između Portugala i Španjolske pa se svi nadaju kako će i danas dvoboj Belgije i Paname biti jednako dobar i zanimljiv.

SP 2018., skupina G

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Belgija3:0Panama
Tunis1:2Engleska
1Belgija 39:2+79
2Engleska 38:3+56
3Tunis 35:8-33
4Panama 32:11-90

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!