SP 2018., skupina F, 1. kolo, 18.06.2018, 14:00 h, Stadion Nižnji Novgorod
Suci: AGUILAR Joel (SLV), ZUMBA Juan (SLV), MORA ARAYA Juan Carlos (CRC), HAUATA Norbert (TAH)
Švedska
Švedska
Andreas Granqvist 65' (11m)
1:0(0:0) Južna Koreja
Južna Koreja

VIDEO: Švedska uz puno muke slomila Južnu Koreju, kapetan Granqvist junak Šveđana

Dario Dodić • ponedjeljak, 18.06.2018.
VIDEO: Švedska uz puno muke slomila Južnu Koreju, kapetan Granqvist junak Šveđana
Foto: EPA

U drugoj utakmici skupine F reprezentacija Švedske stigla je do važne pobjede. Bolji su bili Šveđani od Južne Koreje, a do minimalne pobjede su stigli s bijele točke nakon što je sudac Aguilar uz pomoć VAR-a promijenio svoju inicijalnu odluku...

Švedska
Južna Koreja
Švedska
Južna Koreja
1
Robin Olsen
2
Mikael Lustig
4
Andreas Granqvist
6
Ludwig Augustinsson
7
Sebastian Larsson
(do 81')
8
Albin Ekdal
(do 71')
9
Marcus Berg
10
Emil Forsberg
17
Viktor Claesson
18
Pontus Jansson
20
Ola Toivonen
(do 77')
Pričuvni igrači
15
Oscar Hiljemark
71'
22
Isaac Kiese Thelin
77'
13
Gustav Svensson
81'
Trener
Janne Andersson
23
Hyun-Woo Cho
2
Yong Lee
6
Joo-Ho Park
(do 28')
7
Heung-Min Son
9
Shin-Wook Kim
(do 66')
11
Hee-Chan Hwang
13
Ja-Cheol Koo
(do 73')
16
Sung-Yueng Ki
17
Jae-Sung Lee
19
Young-Gwon Kim
20
Hyun-Soo Jang
Pričuvni igrači
12
Min-Woo Kim
28'
15
Woo-Young Jung
66'
 
Seung-Woo Lee
73'
Trener
Tae-Yong Shin

Kad si u skupini sa svjetskim prvakom Njemačkom i Meksikom, koji tog istog svjetskog prvaka nadigra i porazi, jasno je da te čeka težak posao. Jer Meksiko je očito sjajno postavljena momčad, a Elf ranjeni lav. Nakon prve utakmice u skupini F bilo je jasno da će se momčad koja u dvoboju Švedske i Južne Koreje doživi poraz vrlo vjerojatno oprostiti od natjecanja.

Sudeći po prikazanom u Nižnji Novgorodu, Južna Koreja nema što tražiti u ovoj skupini. Protiv Šveđana, koji nisu impresionirali, nisu u 90 minuta nijednom opalili u okvir gola, prvi put u 30 nastupa na svjetskim prvenstvima. U posljednjih sedam utakmica na SP-u nisu ubilježili pobjedu, teško je očekivati neko čudesno otvaranje serije protiv Meksika i Njemačke.

Neće ni Šveđanima biti lako, ali barem su ostvarili onaj minimum koji se od njih očekivao. Jasno je kako i dalje muku muče s realizacijom, i taj pobjednički gol stigao je s bijele točke.

Imali su Šveđani više od igre, ali Južna Koreja je na vratima imala Hyun-Woo Choa. Nominalno treći vratar završio je u početnom sastavu i posve opravdao povjerenje izbornika Shina. Upravo je Cho, uz jalove švedske napadače, bio ključan u čuvanju korejske nule.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Tako je nakon 20-ak minuta igre zaustavio prvu veliku priliku Šveđana. Toivonen je krasno u prostor gurnuo loptu za Berga, mogao je birati kako zabiti za vodstvo, no napadač Švedske izabrao je krivo, Cho mu dobro zatvara kut i izlazi kao pobjednik. Bio je to ujedno prvi udarac na gol u utakmici.

Još su bolje Šveđani otvorili drugo poluvrijeme, krenuli su ozbiljnije po gol. Najbolju priliku imao je upravo Toivonen u 56. minuti - dobro je tukao glavom, još bolje obranio Cho.

Ni Cho nije svemoguć, pogotovo kad je u pitanju udarac s bijele točke. Dvije trećine susreta su protekle, Min-Woo Kim u kaznenom prostoru ruši Claessona - sudac Aguilar nije se oglasio, Južna Koreja kreće u protunapad, no onda su mu suci iz VAR kabine dojavili kako bi trebao ponovno pregledati spornu situaciju. Bilo je jasno kako je riječ o prekršaju, Aguilar pokazuje na bijelu točku.

Slika 2 od 2.
Foto: EPA

Siguran je s 11 metara bio kapetan Granqvist, koji je danas odradio ogroman posao za Švedsku, kako u obrani, tako i prema naprijed. U posljednjih devet nastupa za Švedsku četiri je puta tresao mrežu. Bio je to prvi gol iz penala za Švedsku na SP-u nakon 2002. godine kada je legendarni Henrik Larsson zabio Nigeriji.

Niti nakon primljenog pogotka Južna Koreja nije konkretnije priprijetila Olsenu, jalova inicijativa završila je tako što Južnokorejci nisu uputili nijedan udarac u okvir protivničkog gola, Šveđani slave prvu pobjedu na otvaranju nakon daleke 1958. godine i s dosta optimizma čekaju dva ogleda s Meksikom i Njemačkom.

SP 2018., skupina F

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Njemačka0:1Meksiko
Švedska1:0Južna Koreja
1Švedska 35:2+36
2Meksiko 33:4-16
3Južna Koreja 33:303
4Njemačka 32:4-23

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!