Nogomet

Neporažena Belgija protiv Japana traži drugo uzastopno četvrtfinale

Petar Jenjić • ponedjeljak, 02.07.2018.
Neporažena Belgija protiv Japana traži drugo uzastopno četvrtfinale
Foto: EPA

Dvoboj Belgije i Japana igrat će se na Rostov Areni gdje će Belgijci tražiti drugo uzastopno četvrtfinale, a Japanci prvo u povijesti...

Osmina finala nastavlja se utakmicom između Belgije i Japana. Dok je s jedne strane Belgija osvojila skupinu s maksimalnih devet bodova, Japan je strepio do posljednjih sekundi i među 16 najboljih prošao zbog fair-playa.

Posljednju međusobnu utakmicu ove su dvije reprezentacije odigrale prije sedam mjeseci, tada je u prijateljskom dvoboju minimalno slavila Belgija pogotkom Romelu Lukakua.

Belgija će tražiti svoje treće četvrtfinale na Svjetskim prvenstvima, nakon Meksika 1986. i Brazila 2014. godine čime bi izjednačili svoj niz od četiri pobjede.

Izbornik Roberto Martinez ostavio je većinu udarnih snaga na klupi u dvoboju s Englezima, ali čak i sa "slabijim" sastavom Belgija je stigla do pobjede.

U belgijskim redovima svi su igrači osim Adnana Januzaja potpuno spremni za utakmicu, a to je potvrdio i izbornik.

"Većina igrača je na vrhuncu svojih karijera. Imamo jako puno iskustva i to može stvoriti razliku u ovakvoj utakmici. Svi su u momčadi spremni za utakmicu osim Adnana Januzaja koji ima malih problema s koljenom."

"Nisam zabrinut što bi nam Japan mogao uzeti loptu. Ono što je bitno jest neutralizirati njihove jače strane i to smatram najvažnijom stvari. Nećemo se fokusirati toliko na posjed lopte", zaključio je Martinez.

Na posljednjih pet Svjetskih prvenstava Japan je dva puta prošao skupinu, ali dalje od osmine finala nije išlo. 2002. godine s 1:0 slavila je Turska, da bi osam godina kasnije u Južnoafričkoj Republici nakon boljeg izvođenja penala bolji bio Paragvaj. Ovdje će tražiti svoje prvo četvrtfinale.

Nakon posljednjeg treninga uoči utakmice s novinarima FIFA-e razgovarao je Takashi Inui koji je kazao kako trebaju igrati na što veći posjed lopte.

"Želimo igrati utakmicu s dosta dodavanja i velikim posjedom, dominirati terenom. Imam čistu sliku o Belgiji i mislim kako bi trebalo biti prostora za nas u suparničkoj polovici."

Mogućnost eventualnih penala nije želio komentirati japanski izbornik Akira Nishino.

"U svojem dosadašnjem trenerskom iskustvu u klubovima i reprezentaciji nikada se penalima nismo bavili na treningu jer se tu ne mogu stvoriti tenzije kao na utakmici. Sutra bih volio odlučiti utakmicu prije penala."

U posljednjem susretu skupine protiv Poljske Japanci su se prebacili u formaciju 4-4-2, ali čini se kako bi se ipak trebali vratiti u 4-3-2-1 koji im je donio pobjedu protiv Kolumbije i remi sa Senegalom.

Utakmica između Belgije i Japana igra se s početkom u 20 sati na Rostov Areni, a glavni sudac susreta bit će Malang Diedhiou iz Senegala.

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!