Nogomet

Dvoboj koji nitko nije predviđao: Švedska i Švicarska u borbi za četvrtfinale

Jan Šneler • utorak, 03.07.2018.
Dvoboj koji nitko nije predviđao: Švedska i Švicarska u borbi za četvrtfinale
Foto: EPA

Iako je Švicarska blagi favorit u današnjem dvoboju, ovaj susret iznimno je neizvjestan i teško je predvidjeti kakav nas točno dvoboj očekuje...

Švedska je jedna od momčadi koja je iznenadila na ovom Svjetskom prvenstvu vrlo dobrom igrom u grupnoj fazi. Prvo je došla minimalna pobjeda protiv Južne Koreje iz jedanaesterca, zatim poraz u posljednjim minutama od Njemačke i fantastična izvedba protiv Meksika koja im je na kraju i donijela prvo mjesto.

Šveđani su pokazali da znaju igrati izrazito defenzivno, čvrsto, u dva bloka kao protiv Njemačke s nevjerojatno pokretljivim linijama, ali jednako tako pokazali su i da su često jako opasni prema naprijed. Važnu ulogu u izvedbi Švedske ima izbornik Janne Andersson koji je sjajno pripremio momčad za ovo natjecanje. Švedska ima više načina igre i čini se kao da im svaki odlično odgovara.

"Naša snaga tijekom cijelog natjecanja, nevezano za protivnika, bilo je poštovanje prema suparniku. Jednako protiv Južne Koreje kao i u kvalifikacijama. Isključivo se fokusiramo na naš cilj i ništa nam drugo nije na pameti. Želimo odraditi dobru utakmicu i biti što bolje pripremljeni. Uvjeren sam da smo fokusirani do kraja i nalazimo se u situaciji u kojoj moramo dosegnuti najvišu razinu naše izvedbe. Ako to uspijemo, možemo pobijediti Švicarsku", rekao je švedski izbornik.

Šveđani su izrazito skromni, njihov izbornik gotovo nikad neće prijeći granicu dobrog ukusa i reći nešto što bi odudaralo od tog imidža. To je jedan od razloga zašto je bio izrazito ljut na ponašanje njemačke klupe nakon pogotka u posljednjoj minuti. Švedska njeguje taj skromni pristup, premda im je igra sve samo ne skromna. Toga su jako dobro svjesni u švicarskom stožeru i uvjereni su kako današnji ogled neće biti nimalo lagan.

Švedska obrana izgleda jako dobro i bit će potrebno puno strpljenja i kvalitetnih rješenja kako bi se probio njihov blok. Ovo će biti taktička borba, nešto slično utakmici Hrvatske i Danske u kojoj su Skandinavci organizirani i vrlo disciplinirani u obrambenim zadaćama.

"Najvažnija stvar je pobijediti Švedsku, to je naš cilj. Morat ćemo se dobro braniti, ali jednako tako i napadati vrlo aktivno kako bi došli u poziciju za postizanje pogodaka. Mislim da neće imati previše prostora te ćemo morati pronalaziti pukotine u obrani kako bi došli do gola. Neće nam biti nimalo lagano", rekao je Vladimir Petković, izbornik Švicarske.

Švicarci ulaze u susret kao blagi favoriti, njihovi igrači jesu individualno jači od švedskih, ali ovakav susret bit će potpuno drugačiji od onih iz grupne faze. Ne samo što je ulog drugačiji, stres veći, nego Švedska doista neće ostavljati prostora kao Srbija ili Brazil u kojem bi Švicarci mogli koristiti svoje brze i eksplozivne igrače.

Švicarci će sigurno imati veći posjed lopte u nogama, dok će Šveđani strpljivo čekati i vidjeti kako protivnik diše. Obje momčadi već dugo nisu bile u četvrtfinalu. Švedskoj je to posljednji put pošlo za rukom 1994. godine kada su završili na trećem mjestu, dok je Švicarska četvrtfinale dosegnula daleke 1954. godine kada su bili i domaćini.

Ovaj dvoboj možda ne zvuči na prvu loptu kao susret u kojem ćemo umirati od ljepote, ali nemojte podcjenjivati kvalitete ovih momčadi. Priliku koju su dobili nitko nije očekivao. Švedsku je malo tko vidio u osmini finala, dok su svi bili uvjereni da Švicarci, ako i prođu skupinu, idu na Njemačku. No, ulaznicu za osam najboljih i korak do borbe za medalje dobit će jedna od ove dvije momčadi. Susret je na rasporedu od 16 sati, na prekrasnom stadionu u St. Petersburgu. Pravdu dijeli Slovenac Damir Skomina.

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!