Nogomet

Mađari žele poremetiti planove AEK-u, Ajax favorit protiv kijevskog Dinama

Jan Šneler • srijeda, 22.08.2018.
Mađari žele poremetiti planove AEK-u, Ajax favorit protiv kijevskog Dinama
Foto: EPA

Ajax u novu sezonu ulazi iznimno ambiciozan i želi ulazak u Ligu prvaka, dok se AEK nada da će protiv manje atraktivnog protivnika ući u elitno natjecanje nakon više od deset godina...

Posljednja pretkola europskih natjecanja, posebno Lige prvaka gotovo uvijek donose zanimljive i napete susrete. Dvoboj Ajaxa i Dinama iz Kijeva gotovo sigurno će zadovoljiti apetite nogometnih navijača. Nizozemski klub u novu sezonu ulazi u nešto izmijenjenom, ali i dalje jakom sastavu.

Najveći odlazak svakako je onaj Justina Kluiverta koji je otišao u Romu, no u amsterdamskom klubu dobro su ga nadomjestili s Dušanom Tadićem koji je došao iz Southamptona. U Ajaxu nisu stali samo na srpskom napadaču, već su iz Manchester Uniteda doveli bivšeg igrača Daleya Blinda. To su svakako dva najveća pojačanja ove sezone i nizozemski klub trebao bi izgledati jako dobro.

Nakon finala Europske lige iz 2017. godine, prošla sezona bila je razočaravajuća za nizozemskog velikana. U prvenstvu su završili na drugom mjesto, u Kupu Nizozemske ispali u ranoj fazi, dok su ispali od Rosenborga u play-off rundi Europske lige. Upravo zato, u klubu su željni novih izazova i boljih igara čemu svakako svjedoče pojačanja i ambicije za novu sezonu.

Današnji protivnik bit će im kijevski Dinamo, klub koji je domaće prvenstvo počeo na vrlo zanimljiv način. Kijevljani su stopostotni, upisali su četiri pobjede iz četiri susreta, no postigli su nevjerojatna četiri pogotka. U kvalifikacijama za Ligu prvaka, rutinski su slavili protiv Slavije iz Praga.

Ipak, Dinamo ne djeluje kao momčad koja bi mogla biti kompetitivna u Ligi prvaka, a jednako tako predstavljati značajniju opasnost Ajaxu. Radi se svakako o solidnoj momčadi, vrlo iskusnoj i kompaktnoj, no kao što je vidljivo iz domaćeg natjecanja, napadačka aktivnost i realizacija im nije jača strana. Protiv Ajaxa, koji gaji napadački nogomet mogli bi imati velikih problema. Posebno će na udaru biti Josip Pivarić koji će imati puno posla s opasnim i brzim Ajaxovim krilima te će biti posebno zanimljivo vidjeti koliko će Nizozemci blokirati Pivarićeve napadačke akcije koje su, kao što smo vidjeli na netom završnom Svjetskom prvenstvu, vrlo kvalitetne.

Prva utakmica mogla bi biti ključ ovog dvoboja. Ajax bi već u prvom susretu mogao doći do prednosti koju Kijevljani ne bi mogli nadoknaditi u uzvratu. Dinamo ne djeluje kao momčad koja bi mogla postići nekoliko pogodaka i tako ugroziti Nizozemce. Gotovo je izvjesno kako će prepustiti posjed i napade Ajaxu i strpljivo čekati priliku. Smatramo kako veće šanse za prolaz ima Ajax što bi trebao prikazati već u prvom susretu. Otegotna okolnost Nizozemcima mogli bi biti problemi s brojnim ozljedama i upitnim nastupima.

Što se tiče drugog ogleda između MOL Vidija i AEK-a, grčki klub sigurno je bio zadovoljan ždrijebom. Mađari nisu bezazlen protivnik što su dokazali izbacivanjem Ludogoreca i Malma u ranijim pretkolima, no AEK je ipak kvaliteta više i grčki klub ne bi smio imati većih problema. Mađari igraju dosta pragmatično. Mogli bismo to nazvati nogometom kontroliranog rizika.

Oni neće bezglavno napadati i golemim posjedom i pritiskom dolaziti do prilika. To je jedna organizirana, kompaktna momčad koja strpljivo čeka šansu u potpunosti uzimajući u obzir sve kvalitete i mane koje posjeduju. Od četiri jake utakmice protiv Ludogoreca i Malma, teško bismo mogli reći da je u jednoj od tih mađarski klub bio aktivniji i kvalitetniji od protivnika. Ipak, rezultat je prisutan, barem šest utakmica osigurano do zime i to je nešto na što ne smiju zaboraviti u redovima grčkog prvaka.

AEK je u trećem pretkolu eliminirao Celtic. Nije to bila predstava koja je oduševila sve navijače, ali slično kao i Vidi, bila je to prezentacija vrlo sigurnog i kontroliranog nogometa. Škoti su napadali, promašivali, a AEK strpljivo čekao i poentirao. Statistički gledano, Celtic je imao 37 udaraca prema golu, a AEK svega 15, no konačni rezultat bio je 3:2 u korist grčkog kluba.

Grci su napravili dobar posao otkupljujući ugovor Marka Livaje koji se odlično snašao u redovima AEK-a i već protiv Celtica pokazao da je u napadačkoj formi. Sigurno je kako u današnjem ogledu nećemo umirati u ljepoti. Obje momčadi htjet će prvenstveno sačuvati praznu mrežu i odvesti dvoboj u što veću neizvjesnost. Ipak, nekako bi logično bilo da grčki klub preuzme inicijativu i pokuša riješiti stvari već u prvom ogledu. Prilično teško bilo bi očekivati da bi mađarski prvak mogao na gostovanju u Ateni polučiti neko iznenađenje i šokirati AEK.

Liga prvaka, play-off, 21 sat:
Ajax - Dinamo Kijev
MOL Vidi - AEK

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!