Košarka

Hrvatska razočarala u Gdansku, Poljska zasluženo slavila

Petar Jenjić • ponedjeljak, 17.09.2018.
Hrvatska razočarala u Gdansku, Poljska zasluženo slavila
Foto: EPA

Hrvatska košarkaška reprezentacija upisala je poraz u novoj kvalifikacijskoj utakmici za odlazak na Svjetsko prvenstvo. Na gostovanju u Gdansku kod Poljske poražena je rezultatom 79:74 čime je plasman u Kinu sve dalje i dalje...

Nakon slabog nastupa protiv Litve, ništa se nije promijenilo niti na gostovanju u Poljskoj. Hrvatska košarkaška reprezentacija upisala je poraz u Gdansku rezultatom 79:74 i dodatno se udaljila od plasmana na Svjetsko prvenstvo.

U preostale četiri utakmice Hrvatskoj će vrlo vjerojatno trebati četiri pobjede, međutim, bez znatnog poboljšanja u igri, o eventualnim bodovima i kalkulacijama, ne bi se trebalo uopće raspravljati.

Mučila se Hrvatska na otvaranju utakmice u obrambenom segmentu, Adam Waczynski stvarao je najviše problema. Poljski igrač ubacio je polovicu koševa svoje momčadi u prvih pet minuta. Do prvog vodstva Hrvatska je stigla zakucavanjem Žižića za 14:13, a prva je četvrtina završila neriješenim rezultatom (21:21).

Žižić je bio nerješiva enigma za poljsku obranu, a na njegovim krilima i poenima Šarića, Hrvatska je držala vodstvo, iako se nije uspijevala značajnije odvojiti. Dominirali su gosti u skoku, imali su šest skokova više, ali i čak 11 izgubljenih lopti. Hrvatska je na poluvremenu imala pet koševa viška (36:31), iako je dijelom druge četvrtine igrala bez Bogdanovića koji je napustio teren zbog ozljede.

Vratio se član Indiana Pacersa na teren u drugom poluvremenu u kojem je Hrvatska održavala prednost, ali bez prevelike igre, posebno u defenzivi. Imala je četiri koša prednosti na ulasku u posljednju dionicu (58:54) koju su Poljaci otvorili mini serijom 5:0 za minimalno vodstvo.

Osjetno je bolje igrala Poljska kako je utakmica odmicala, a nešto više od četiri minute prije kraja stigla i na pet koševa viška (72:67), a vrlo brzo A.J. Slaughter zabio je tricu za dodatno povećanje prednosti. Nakon toga upravo je Slaughter dva puta pogriješio, a Hrvatska to iskoristila za dolazak na minimalan zaostatak (75:74).

Nekoliko vrlo dobrih prilika imala je Hrvatska i za vodstvo, prvo je Stipčević promašio tricu, a zatim je loptu u napadu izgubio Simon. S linije slobodnih bacanja u završnici utakmice Poljska je tek potvrdila pobjedu.

Adam Waczynski predvodio je Poljsku s 21 poenom, dok je Adam Hrycaniuk dodao 14 koševa i devet skokova. Bojan Bogdanović s 22 koša i pet asistencija te Dario Šarić sa 17 koševa i sedam skokova bili su najbolji kod Hrvatske.

Kvalifikacije za SP:
Poljska - Hrvatska 79:74

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Šojka Rugalica 18.09.2018. u 10:28
    20 i više godina, Hrvatska košarka nije u stanju bila stvoriti niti jednoj pravog playa, mislim da to dovoljno govori za sebe koliko se radilo svih tih godina, u klubovima sramotno gdje su treneri sta su radili s mladima, onda se čudimo ovakvim rezultatima.
    Šojka Rugalica
  • njanjo18.09.2018. u 08:55
    Dovoljno je reći da mi trenutno imamo samo 3 euroligaška igrača od kojih 2 ne igraju za repku (Radošević i Tomić). A od NBA igrača priznajem samo dvojicu (Šarića i Bogdanovića) dok ostali NBA igrači uopće nemaju minutažu i pitanje je da li bi bili starteri u nekom euroligaškom klubu. Naši klubovi u... [više na forumu]
    njanjo
  • qvestor18.09.2018. u 08:10
    po meni glavni razlog ovakvog rezultata su klubovi koji svi na poziciji playmakera imaju ispodprosjećne amerikance i zatvaraju vrata mladim igračima, zatim u reprezentaciji se odavno uvukao gubitnički mentalitet jer mnoge važne utakmice gubili smo u zadnjim sekundama i zato treba pronači... [više na forumu]
    qvestor
  • Šojka Rugalica 18.09.2018. u 05:46
    To je realnost naše košarke već 25 godina, meni samo nije jasno uz toliko stručnjaka bivših igrača da ne možemo stvoriti ekipu, na igračima se vidi kao da na silu igraju za reprezentaciju samo da ih se ne proziva po medijima, nikakvog žara tu nema i želje, svi su nervozni uštogljeni stvarno ne... [više na forumu]
    Šojka Rugalica
  • sportoz17.09.2018. u 23:26
    Ekipa koja uredno gubi od lazara poput Nizozemaca, Rumunja, pa sada i od ovih simpatičnih Poljaka i to s NBA igračima (doduše u polurekreativnom izdanju, ali ipak...) ne zaslužuje otići na SP, Ukratko, strava i užas. Pljuc. Žao mi je one djece iz U16 i U20 reprezentacija kojima bi u normalnom... [više na forumu]
    sportoz