Tenis

Bernard Tomić spasio četiri meč lopte i osvojio naslov u Chengduu

Jan Šneler • nedjelja, 30.09.2018.
Bernard Tomić spasio četiri meč lopte i osvojio naslov u Chengduu
Foto: EPA

Nakon tri seta finala u kineskom Chengduu, australski tenisač Bernard Tomić slavio je protiv Fabia Fogninija i osvojio četvrti ATP naslov u svojoj karijeri...

Jedan od najtalentiranijih tenisača svijeta, ali jednako tako i jedan od najkontroverznijih, Australac Bernard Tomić pobjedom protiv Fabia Fogninija uspio je doći do četvrtog ATP naslova u svojoj karijeri. U finalu ATP turnira u kineskom Chengduu, Tomić je slavio nakon nešto više od dva sata meča.

U prvom setu Australac je igrao jako dobro. Odbio je napade Fogninija u prvom gemu i već u sljedećem došao do breaka. Talijan je ponovno imao četiri break prilike u trećem gemu, no još jednom Tomić je bio siguran. S još jednim breakom, australski tenisač mirno je zaključio prvi set rezultatom 6:1.

U nastavku meča Fognini konačno uspijeva doći do breaka. U četvrtom gemu Talijan je uspio uzeti servis Australcu i povesti s 3:1. Ipak, Tomić se momentalno uspio vratiti i vrlo brzo došao do izjednačenja. Fognini ipak u osmom gemu dolazi do novog breaka i nakon obranjene dvije break lopte, uspijeva sa 6:3 izjednačiti u setovima.

Sjajan meč dobio je svoj epilog u trećem setu, najneizvjesnijem u cjelokupnom finalu. Puno preokreta je bilo, naročito u prvih nekoliko gemova. Fognini je prvi došao do breaka, no onda Tomić s dva povezana oduzeta servisa dolazi do vodstva od 3:1. Australac ipak nije uspio iskoristiti psihološku prednost te je odmah prepustio Talijanu gem i omogućio mu da dođe do izjednačenja.

Set je otišao u mirnije vode te se ušlo u neizvjesnost tie-breaka. U 13. igri bilo je svega. Fognini je vodio s 5:2, imao čak četiri meč lopte, no Tomić je bio ustrajan. Uspio je pri vodstvu Fogninija 6:3, dva puta napraviti mini break i preokrenuti rezultat u svoju korist. Konačno, sa 9:7 Tomić je slavio u tie-breaku i došao do pobjede protiv prvog nositelja turnira.

Ova pobjeda Tomiću je donijela četvrti naslov u karijeri i veliki pomak na ATP ljestvici. Od sutra će se Australac nalaziti na 76. mjestu ljestvice. S druge strane, Fognini je dodatno učvrstio 13. mjesto.

ATP Chengdu, finale:
Fabio Fognini (Italija, 1) - Bernard Tomić (Australija) 1:6 6:3 (7)6:7

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!