Košarka

Počinje Euroliga: Real Madrid kreće po novi naslov, derbi CSKA Moskve i Barcelone

Jan Šneler • četvrtak, 11.10.2018.
Počinje Euroliga: Real Madrid kreće po novi naslov, derbi CSKA Moskve i Barcelone
Foto: EPA

Današnjim utakmicama započinje nova sezona najjačeg europskog košarkaškog natjecanja, a favoriti su kao i svake godine vrlo dobro poznati...

Iako je Euroliga vrlo specifična jer se u regularnom dijelu sezonu odigrava čak 30 utakmica, teško je ne izdvojiti nekoliko momčadi koje već sada odskaču, iako još nije počelo niti prvo kolo. To su svakako aktualni prvak Real Madrid, CSKA Moskva, Fenerbahče i Panathinaikos.

Novu sezonu danas će otvoriti CSKA Moskva i Barcelona. Veliki je to europski derbi, nekada dvoboj dvije vrlo dobre momčadi, no posljednjih godina reputacija Katalonaca sve više opada i teško da možemo reći kako se radi o neizvjesnoj utakmici.

CSKA je u posljednjih nekoliko godina napravio korak naprijed, dok je Barcelona otišla daleko unazad. Nevjerojatno, ali je prošlo pet godina otkada je Barcelona posljednji put nastupala na Final Fouru Eurolige. CSKA je trenutno daleko bolja momčad i sve osim uvjerljive pobjede domaćina bilo bi iznenađenje.

Barcelonu očekuje još jedna teška sezona i velika borba da budu u prvih osam momčadi. Prošle sezone završili su na 13. mjestu te je jasno da im zadatak nije nimalo lak. Od ove sezone u sastavu više nema legendarnog Juana Carlosa Navarra, a novost je da je kapetan postao hrvatski centar Ante Tomić.

Aktualni prvak Real Madrid u obranu naslova kreće protiv Darušafake. Ovo je praktički europski superkup jer je Real osvajač Eurolige, dok su Turci osvojili Eurokup. Ipak, uz svo poštovanje prema gostima, domaći su ipak puno kvalitetnija i iskusnija momčad.

Doduše, Real će u novu sezonu krenuti bez Luke Dončić, njihovog najboljeg igrača prošle sezone, MVP-a Final Foura, MVP-a cijele sezone i izostanak će se sigurno osjećati. U Madridu su toga bili svjesni pa tako ove sezone puno toga očekuju od oporavljenog Ognjena Kuzmića, zdravog veterana Sergia Llulla a dovedeni su i Klemen Prepelič te Gabriel Deck.

Darušafaka ipak u sezonu ulazi bitno oslabljena za trenera Davida Blatta i najboljeg igrača Scottieja Wilbekina te je teško očekivati da mogu pružiti ozbiljniji otpor Realu. Ipak, nekakav kostur momčadi je ostavljen te bi Darušafaka mogla ući u borbu za mjesto u četvrtfinalu.

Velike promjene doživio je Anadolu Efes nakon razočaravajuće prošlogodišnje sezone. Samo sedam upisanih pobjeda, čak 11 domaćih poraza i Efes je završio na posljednjem mjestu. Ove sezone Turci žele bolji rezultat, velike su promjene u momčadi i s pravom se nadaju boljem rezultatu od prošlogodišnjeg debakla. U momčadi je ostao hrvatski košarkaš Kruno Simon koji će činiti jednu od okosnica momčadi.

Ipak, u dvoboju protiv Bayerna teško će Anadolu Efes moći doći do pozitivnog rezultata. Bavarci su se jako dobro pojačali ove sezone. Došli su Leon Radošević, Maodo Lo, Petteri Koponen, a prije nekoliko dana i ozbiljno NBA pojačanje, Derrick Williams. Bayern s pravom računa na borbu za četvrtfinale ove sezone.

Hrvatski trener na klupi Maccabija, Neven Spahija, Euroligu će otvoriti na gostovanju kod Panathinaikosa. Grci su se jako dobro pojačali i igrače koje su izgubili nadomjestili su velikim pojačanjima. Otišli su nositelji igre Mike James, K.C. Rivers i Chris Singleton, ali u Ateni su doveli veliku zvijezdu Keitha Langforda koji je dva puta bio najbolji strijelac Eurolige.

Pod košem su jači za Deshauna Thomasa te dva povratnika Stephanea Lasmea i Georgiosa Papagiannisa. Dobar je i dolazak Ioannisa Papapetroua iz redova mrskog Olympiakosa.

S druge strane, Maccabi je jako puno mijenjao i također doveo neka kvalitetna imena koja bi trebala pojačati momčad. Dovedena su dvojica NBA igrača, Johnny O'Bryant i Tarik Black. Obojica igraju na visokim pozicijama, fizički su snažni i tu Maccabi računa da u europskoj košarci mogu napraviti jako puno korisnih stvari.

Maccabi je s puno očekivanja ušao u prošlu sezonu i nažalost nije uspio ući u najboljih osam. Završili su na 10. mjestu, tri pobjede udaljeni od četvrtfinala. Ove sezone žele korak više, no konkurencija je jača nego ikada i s obzirom da je prvih četiri-pet pozicija već "osigurano", težak posao očekuje Spahiju u borbi za preostala tri mjesta.

Euroliga, 1. kolo:
CSKA Moskva - Barcelona (19.00)
Panathinaikos - Maccabi Tel-Aviv (20.00)
Bayern - Anadolu Efes (20.30)
Real Madrid - Darussafaka (21.00)

Euroliga

1Real Madrid 277+256
2Panathinaikos 2311+152
3Monaco 2311+95
4Olympiakos 2212+134
5Barcelona 2212+120
6Fenerbahçe 2014+143
7Maccabi Tel Aviv 2014+32
8Baskonia 1816-21
9Anadolu Efes 1717+16
10Virtus Bologna 1717-73
11Partizan 1618-15
12Armani Milano 1519+4
13Žalgiris 1420-2
14Valencia 1420-106
15Bayern 1321-116
16Crvena zvezda 1123-52
17ASVEL Lyon-Villeurbanne 925-214
18Alba Berlin 529-353

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!