Rukomet

Olimpijske pobjednice potvrdile polufinale, Srbija u dvoboju susjeda eliminirana iz borbe za prolaz

Mihaela Bradovski • utorak, 11.12.2018.
Olimpijske pobjednice potvrdile polufinale, Srbija u dvoboju susjeda eliminirana iz borbe za prolaz
Foto: EPA

Rusija nastavlja s odličnim igrama na Europskom prvenstvu rukometašica, upisala je novu pobjedu i s njom automatski osigurala prolaz u polufinale. Polufinale neće vidjeti Srbija koja je porazom od Crne Gore ostala bez mogućnosti završetka grupne faze u prva dva...

Skupina 1 pokazala se jačom i atraktivnijom u odnosu na onu koju predvode rumunjske reprezentativke. Rusija je u ovom trenutku prvi favorit Eura, sa sjajnom Sedojkinom na vratim, tu je i domaćin Francuska kao i Crna Gora koja je današnjim slavljem zadržala nadu za plasman u finale.

Treba spomenuti i kako, do ovoga trenutka, prva šuterica Prvenstva dolazi iz ove skupine, srpska reprezentativka Katarina Krpež Slezak s 45 pogodaka, dok se Crnogorke Jauković, Radičević i Mehmedović nalaze na trećem, četvrtom i šestom mjestu s 30, 28 i 26 realiziranih pokušaja.

Danska - Rusija 21:32

Rusija je na krilima najkorisnije igračice Olimpijskih igara u Riju, Anne Vjahireve, pregazila Dansku i pobjedom 32:21 potvrdila nastup u polufinalu. U drugom nastupu drugog kruga natjecanja, Rusija je potvrdila dominaciju, u dosadašnjem dijelu Prvenstva pokazala je najviše i zaslužuje status glavnog kandidata za zlatno odličje.

Dankinje su ovim porazom otpale iz igre za prolaz, jednu utakmicu prije kraja zaostaju tri boda za Francuskom koja drži drugu poziciju i u igri za prolaz držala ih je samo pobjeda protiv Rusije. Međutim olimpijske pobjednice bile su prejake, apsolutno su dominirale cijelim susretom i vrlo visoko su na kraju slavile.

Danska je od početka susreta bila izvan ritma, Mette Tranborg postigla je prvi zgoditak na susretu, zatim dodala još jedan za 2:1 i onda je uslijedio pad. Pet pogodaka zaredom postižu Ruskinje u seriji koju je s tri gola predvodila Daria Samohina i izabranice Jevgenija Trefilova potpuno su se odvojile i pobjegle na 6:2.

Prednost od pet golova Ruskinje su izgradile do 22. minute i zadržale je do odlaska na odmor gdje su vodile s 14:9. Već tih prvih 30 minuta dovoljno je reklo kakav će ovo biti susret, nastavak nije ponudio nikakva iznenađenja i jake Ruskinje bez poteškoća održavale su prednost.

Ako je Danska i imala kakvu nadu da bi početkom drugog dijela smanjila zaostatak i stvorila nekakav pritisak, Rusija ju je brzo ubila odvajanjem na +7 i pobjednik je riješen.

Bilo je samo pitanje kada će dohvatiti i dvoznamenkastu prednost, u 57. minuti stigla je do +10 golom Poline Kuznjecove, a Elizaveta Malašenko je u posljednjoj minuti postavila konačnih i najviših 32:21.

Igračicom utakmice proglašena je Anna Sedojkina koja je upisala 14 obrana, a u polju Rusiju su predvodili Vjahireva s devet pogodaka i stopostotnom realizacijom te Kuznjecova koja je dodala šest golova.

Dankinje su bile puno skromnije u svim segmentima, vratarke su zajedno skupile tek osam obrana, a najefikasnija bila je Kathrine Heindahl s pet golova.

Srbija - Crna Gora 27:28

U drugom dvoboju skupine Srbija i Crna Gora trebale su pobjedu kako bi ostale u igri za prolaz. Poraz je i za jednu i drugu reprezentaciju značio eliminaciju iz borbe za odličja, a niti remi nije im puno značio.

Na kraju je uspješnija bila Crna Gora koja je slavila s 28:27 i to zahvaljujući boljoj igri u drugom poluvremenu u kojem je Srbija previše griješila i tako olakšala posao Crnogorkama.

"Od prvog do posljednjeg trenutka pokazale smo da želimo tu pobjedu. Svjesne smo da je bilo puno pogrešaka, uspona i padova, ali naše srce i karakter donijeli su nam pobjedu", zadovoljno je govorila nakon susreta Milena Raičević koja je ujedno proglašena i igračicom utakmice.

Crnogorke su preživjele crno razdoblje u drugoj polovici prvog poluvremena kada su više od deset minuta ostale bez pogotka, a Srbija je s tri gola Katarine Krpež Slezak i dva gola Slađane Pop Lazić otišla na 14:10. Do odlaska na odmor prednost Srbije nije varirala i na poluvremenu je držala 15:12.

Praktički do polovice drugog dijela Crna Gora je pokušavala uhvatiti potpuni priključak, brzo se približila na gol zaostatka, a onda je nakon razdoblja igre gol za gol preko Jovanke Radičević poravnala na 19:19.

Posljednje vodstvo na susretu Srbija je imala 11 minuta prije kraja kada je Dijana Radojević zabila za 23:22. Međutim, Crnogorke nakon toga režiraju 4:1 seriju i šest minuta prije kraja dolaze do dva gola prednosti i kontrole nad rezultatom.

Preko Jelene Lavko Srbija se uspjela približiti na pogodak zaostatka, imala je nakon toga i napad za poravnanje, ali četiri minute prije kraja Marina Rajčić brani pokušaj Radojević, na drugoj strani Đurđina Jauković vraća Crnu Goru na dva razlike i Srbiju u probleme.

Dvije i pol minute prije kraja Crna Gora je držala tri prednosti, Srbija je uspjela brzim golovima smanjiti na 27:28, ali više od toga nije napravila i Crnogorke na kraju dolaze do pobjede koja ih ostavlja u igri za drugo mjesto.

Paradoksalno, izbacile su Srbiju, a u zadnjem kolu trebat će pomoć upravo srpskih rukometašica koje igraju protiv Francuske i trebale bi je pobijediti da bi Crna Gora skočila na drugo mjesto, naravno, uz uvjet da i ona pobijedi Dansku.

Po šest golova za Crnu Goru u ovom susretu postigle su Jauković, Majda Mehmedović i Raičević, a kod Srbije standardno je najbolja bila Krpež Slezak s 12 golova.

Rezultati by SofaScore

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!