Rukomet

Matija Gubica za Sportnet: "Ako se netko želi baviti ovim poslom, mora shvatiti da je on tu radi rukometa, a ne rukomet radi njega"

Branimir Korać • četvrtak, 03.01.2019.
Matija Gubica za Sportnet: "Ako se netko želi baviti ovim poslom, mora shvatiti da je on tu radi rukometa, a ne rukomet radi njega"

Hrvatska ima elitni sudački par koji će dijeliti pravdu i na predstojećem Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj i Danskoj. Matija Gubica i Boris Milošević iz godine u godinu najbolji su hrvatski sudački par, ali njihov rad prepoznat je i na svjetskoj razini. Razgovarali smo s Matijom Gubicom neposredno prije odlaska na Svjetsko prvenstvo te nam je malo približio sudački poziv koji nije nimalo jednostavan...

Deset godina zaredom proglašavani su najboljim hrvatskim sudačkim parom što je velik doseg. Matija Gubica i Boris Milošević potvrđena su imena na svjetskoj razini, dobivaju povjerenje u najtežim i najvažnijim utakmicama, a to je priznanje samo takvo.

Slijedi im nastup na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj i Danskoj gdje će predstavljati Hrvatsku. U nedavnom intervjuu za Sportske novosti izjavili su kako im je cilj suditi do 2024. godine kada planiraju u mirovinu, no sada su u naponu snage i jedan od najboljih svjetskih sudačkih parova.

Sudački poziv nije jednostavan, a Matija Gubica u razgovoru za Sportnet govori o onome s čim se suci susreću, kako se pripremaju, ali i kakva je trenutna situacija s novim mladim sucima.

Zašto ste se odlučili na ovaj posao? Bavili ste se rukometom, dobar dio se odluči za neku vrstu trenerskog posla, ali rijetki sudačkog. Biti sudac nije jednostavno, kada odsudite dobro rijetko tko će to javno honorirati, ali za najmanji propust ste na meti igrača, navijača, javnosti...

"Istina, sve što ste naveli je upravo tako, ali mi u trenutku kada smo polagali sudački ispit to nismo znali, ha ha! Šalu na stranu, oboje smo igrali rukomet 10-tak godina i sasvim slučajno smo se, na poziv tadašnjeg predsjednika Zbora rukometnih sudaca Osijek gospodina Ive Pranjića, odlučili okušati kao suci. Tada smo bili premladi za trenerski poziv i o njemu nismo razmišljali. Ono što je najzanimljivije je da nam se odmah svidjelo kako to sve izgleda i nekako smo odmah osjetili da bi mogli biti dobri u tome. Možda nismo planirali doći ovako daleko i biti ovako dobri, suditi europska i svjetska finala ili biti na Olimpijskim igrama, ali vrijeme je pokazalo da smo očito bili u pravu."

Koliko je teško nositi se s takvim kritikama, jeste li se našli u situaciji da ste na terenu nešto krivo vidjeli pa naknadno ustvrdili da ste pogriješili, prihvaćaju li treneri i igrači kasnije ispriku?

"Naravno da nikome nije drago nositi se s kritikama, ali one su sastavni dio bilo kojeg posla, a pogotovo ovoga. U svakoj utakmici se događaju greške, nitko nikada nije odsudio utakmicu bez pogreške i to je ono što mi danas, u svakom kontaktu s mlađim kolegama, pokušavamo prenijeti i na njih. Nema nepogrešivih, ali ako ste korektni u onome što radite i treneri i igrači osjete da tu nikada nema nikakve namjere, vrlo brzo prihvate da ste i vi samo čovjek koji griješi isto kao i oni. Mi takav stav imamo od prvog dana i on je jedini ispravan. Sve ostalo vodi u prosjek ili kratkoročno traje. Ukoliko se netko želi dugoročno baviti ovime mora shvatiti da je on tu radi rukometa, a ne rukomet radi njega. Mi moramo pomoći rukometu, igračima i trenerima da ono najbolje od njih dođe do izražaja. To je jedino ispravno i to je jedini put koji mi zastupamo i koji ćemo uvijek zastupati. Ukoliko netko od mlađih kolega koji tek dolaze razmišlja drugačije, morat će potražiti sreću u nekom drugom pozivu."

Nije lako zadržati se na vrhunskoj razini

Već ste dugo na vrhunskoj svjetskoj razini, imate ime i među sportašima i u javnosti, je li bilo teško stvoriti autoritet koji je neophodan za takav posao?

"Svaki autoritet se stječe upornim i kvalitetnim radom. Polagano se stječe, ali brzo gubi. I zato nema mjesta opuštanju niti u jednoj utakmici. Tako mi i danas, kad god sudimo bilo kakvu utakmicu, maksimalno se dajemo jer znamo da i svi ostali na terenu jednako pristupaju tome. Za nas je danas utakmica kadetskog finala samo jedna u nizu, ali za tu djecu ona je finale Olimpijskih igara! I upravo zbog takvog profesionanog pristupa imamo autoritet kakav imamo i svi nas respektiraju gdje god se pojavimo. Ali isto očekujemo i dobijamo od trenera i od igrača, a pogotovo od svih ostalih kolega koji se bave ovim pozivom."

Odlazak na velika natjecanja je već pod normalno, jesu li suci na prvenstvima usamljeni, odnosno drže li se parovi odvojeno jedni od drugih ili komentirate međusobno nastupe?

"Komentiranje kolega, njihovih dobrih i loših odluka na utakmicama, je sastavni dio svakodnevnih sastanaka i analiza koje radimo na prvenstvima. Ali tu komentiranje staje. Nikada ne komentiramo javno odluke kolega, ne dajemo izjave za medije po tom pitanju niti zauzimamo stranu u takvim slučajevima. To nam zabranjuje i privatni pogled na ovo čime se bavimo, ali i profesionalni stav koji imamo. Mi smo svi na prvenstvu kolege, družimo se i provodimo vrijeme zajedno te svi želimo da svaka utakmica prođe bez problema. Naravno da svatko želi najbolje moguće odraditi prvenstvo i "dogurati" što dalje, ali većinom se time ne opterećujemo jer znamo da postoji više kriterija zašto je netko ostao ili nije do kraja na prvenstvu. Ponekad je to samo suđenje u utakmicama, a ponekad i objektivni faktori kao plasman "tvoje" reprezentacije u završnicu i sl."

Pripremaju se igrači, ali i suci

Kako se uopće pripremate za velika natjecanja, koje su etape u samostalnoj pripremi, imate li po uzoru na Fifu dodatne seminare i savjetovanja neposredno prije početka Prvenstva?

"Prije svakog prvenstva počinju ozbiljne pripreme. U zadnjih par godina to je još više dobilo na težini. Seminare uvijek imamo pa smo tako ove godine početkom listopada imali pripremni seminar u Frankfurtu za nadolazeće prvenstvo. Na njemu su provedena dva fizička testiranja te dva pismena testiranja. Na osnovi tih rezultata su u konačnici i selekcionirani parovi za prvenstvo. Na seminaru smo dobili i detaljan plan fizičkih priprema do početka prvenstva te po prvi puta Polar satove i aplikaciju preko koji sada IHF direktno prati sve naše pripreme. Po dolasku na prvenstvo uvijek imamo još jedan mini seminar na kojem se još jednom prolaze sve analize te fizička i pismena testiranja."

Kada dobijete raspored koje ćete utakmice suditi, proučavate li i vi igrače s kojima se još niste susretali ili neke reprezentacije/klubove kojima još niste sudili?

"Raspored se na prvenstvima dobija dan za danom. Nikada ne znamo unaprijed što ćemo suditi već na sastanku na dan utakmice budu objavljene nominacije za taj dan. Vremena za analize igrača imamo kroz cijelu sezonu jer pogledamo bezbroj utakmica i situacija koje dobijamo uz pripremu i koje smo dužni dobro proučiti i primijeniti naputke. Unatoč tome svaka je utakmica specifična i svakoj utakmici tako i pristupamo. Ponekad ima situacija koje nikada nisu bile u primjerima, ali mi smo na njih spremni."

Bez drastičnih promjena u pravilima na ovom SP-u

Često se događaju promjene u pravilima, neke kozmetičke, neke značajnije, možemo li očekivati nešto novo za ovo SP? Jeste li dobili kakve naputke o suđenju na ovom SP-u?

"Nikakvih drastičnih promjena ne bi trebalo biti na ovome Svjetskom prvenstvu. Najveći naglasak će biti na progresivnom kažnjavanju i smanjenju grubosti igrača jer to šteti imidžu rukometa. Također, na svakome prvenstvu je problem igra na crti vratarevog prostora tako da očekujemo da će i tu doći do strožih naputaka. Pravilo zadnjih 30 sekundi se nedavno doradilo, sada je jasnije i igračima i trenerima, ali i jednostavnije za primjenu sucima. Pasivna igra je zaživjela u obliku u kojem je predstavljena kod zadnjih velikih promjena Pravila rukometne igre. Možda još ima mjesta za napredak, ali vjerujemo da tu ne bi trebalo biti posebnih naputaka. Isto vrijedi i za pravilo ozlijeđenog igrača ili za pravilo vezano za igru bez vratara. Najveća promjena, koju svakako podržavamo, je uvođenje video tehnologije kao pomoći sucima. Na svakom prvenstvu ona dobija sve više pažnje i ako se ispravno koristi definitvno može pomoći rukometu da bude još bolji."

Sucima nije problem priviknuti se na nova pravila, uostalom prolazite kroz brojne scenarije s novim pravilima prije njihove primjene, no koliko se teško treneri i igrači privikavaju?

"Nova pravila su uvijek izazov i za nas i za sve ostale sudionike utakmice. IHF ozbiljno pristupa svakoj promjeni, uvijek je ona donesena zajedničkim stavom ljudi koji rade na njima i vrhunskih trenera koji istu razmatraju i daju svoje mišljenje. Isto tako, prije svakog natjecanja, IHF svim nacionalnim federacijama šalje na uvid materijale s kojima mi radimo i pripremamo se prije prvenstva. To su specifične situacije s detaljnim analizama i odlukama koje će se donositi u takvoj ili sličnim situacijama. S ovakvim pristupom velikih problema ne bi trebalo biti jer svi imaju mogućnost proučiti materijale i pripremiti se na ono što ih očekuje na prvenstvu."

Normalno je da se događaju razmimoilaženja tijekom susreta, iz različitih kuteva drugačije situacije izgledaju, kako to riješite praktički u sekundi?

"Razmimoilaženje sudačkog para u utakmici nitko od nas ne priželjkuje jer to ostavlja loš dojam i na trenere i na igrače, ali i na publiku. Posebno kada se radi o potpuno različitim odlukama za istu situaciju. No ponekad se i to nažalost dogodi. Mi osobno imamo svoj sistem suđenja u kojem se točno zna tko što sudi u određenoj situaciji i nama se jako rijetko događa da uopće dođe do mogućnosti razmimoilaženja u odlukama. No ukoliko do toga ipak dođe, pravilo jasno kaže da u takvim situacijama suci moraju dati time-out i zajednički donijeti ispravnu odluku."

Situacija s novim sucima nije bajna

Kakva je situacija sa suđenjem u Hrvatskoj, koliko se mlađi danas odlučuju na ovaj poziv, vidite li neku perspektivu? I na ovom SP-u imat ćemo neka nova imena, tu je novi njemački par npr., nema više dobro poznatih Geipela i Helbiga.

"Situacija s novim sudačkim parovima nije bajna, dapače. Isto je u cijeloj Hrvatskoj, ali neke regije su posebno zabrinjavajuće. Sve se manje mladih odlučuje na ovaj poziv, a razloga za to je više. Mi pokušavamo raditi najbolje s onim što imamo i izvući maksimum iz svakoga. Od kukanja nemamo ništa jer nije samo u suđenju ili rukometu prisutan ovaj problem. U većini sportova u Hrvatskoj je isto. Što se tiče novih imena na prvenstvima, nema tu ništa čudno. Svako vrijeme nosi svoje i nova lica se pojavljuju na svakom prvenstvu. Bitno je samo da se novi kolege mogu nositi s težinom zadatka koje obavljamo i da ga obave na zadovoljstvo svih kroz cijelo prvenstvo."

Između ostalog, sudili ste finale posljednjeg Europskog prvenstva u Hrvatskoj, kakav je osjećaj biti tako veliki dio te najvažnije utakmice jednog natjecanja?

"Osjećaj je fantastičan jer je to potvrda našeg rada kroz cijelu sezonu i kroz cijelo prvenstvo. Isto tako su odgovornost i pritisak veliki jer svatko želi da ta utakmica prođe u najboljem mogućem svjetlu te da rukomet pobijedi. Mi smo imali tu čast da smo sudili finale Svjetskog prvenstva u Brazilu te sada finale Europskog prvenstva u Hrvatskoj. Također imamo i dva finala Lige prvakinja. Malo naših kolega iz elitne skupine sudaca se može pohvaliti sa sličnim tako da smo svakako ponosni i sretni što se naš rad prepoznaje i cijeni. Ostaje nam još jače raditi kako bi pokušali uhvatiti i finale Olimpijskih igara jer bi to tada zaista bila jedna lijepa sudačka i rukometna priča iz Hrvatske."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • narada10803.01.2019. u 20:28
    odlican stav, ono iz naslova; ni su dokaz da mi ipak mozemo bit vrh i u sudenju [cinicari bi mozda rekli " dokaz da smo barem tu na najvisoj rukometnoj razini ;-), al necemo sad prije pocetka natjecanja bit grubi ]
    narada108