Rukomet

Kastelic za Sportnet: "Siguran sam da će Lino nešto smisliti za Španjolsku, bit će to velika bitka"

Branimir Korać • petak, 04.01.2019.
Kastelic za Sportnet: "Siguran sam da će Lino nešto smisliti za Španjolsku, bit će to velika bitka"
Foto: FaH

Vratar PPD Zagreba i slovenske reprezentacije Urh Kastelic neće vidjeti Dansku i Njemačku, Slovenija je zapela u kvalifikacijama, ali za Sportnet daje svoje viđenje Svjetskog prvenstva te progovara o šansama Hrvatske i ostalih reprezentacija po skupinama...

Jedno od većih iznenađenja što se tiče izostanaka sa Svjetskog prvenstva je Slovenija. Slovenci su prije dvije godine u Francuskoj bili povijesno treći, ali kroz kvalifikacije nisu uspjeli izboriti odlazak u Njemačku i Dansku.

Urh Kastelic na posljednjem Europskom prvenstvu u Hrvatskoj bio je prvi vratar natjecanja po postotku obrana, ispred Vincenta Gerarda koji je na kraju proglašen najboljim vratarom turnira. I ove sezone u dresu PPD Zagreba Kastelic je branio jako dobro i šteta je što neće sudjelovati na SP-u.

Za Sloveniju je kobna bila Mađarska koja je u prvom susretu u Kopru slavila 29:24, Slovenija je uzvratila u Veszpremu s 26:22, ali nije bilo dovoljno za prolaz.

"Nas je skupo stajala ta prva utakmica na domaćem terenu koju smo izgubili s pet golova razlike. U zadnjih deset minuta Mađari su jako pritisnuli, mi se tu nismo dobro snašli i upisali smo poraz. U Veszpremu smo bili blizu, ali nismo uspjeli i ostali smo bez Svjetskog prvenstva", kaže Kastelic.

Kroz te dvije utakmice dobro je upoznao Mađare i zna što se od njih može očekivati.

"Vuku ih Mate Lekai i sjajni pivot Bence Banhidi, a tu je i strašan šuter Richard Bodo. U kvalifikacijama su igrali u najjačem sastavu, vratio se i Laszlo Nagy i iznenadili su nas. Inače igraju dosta mrtvo, mi smo očekivali da ćemo biti čvršći, ali oni su nas pretukli. Igrali su stvarno jako u obrani. Ne očekujem da će otići predaleko na Prvenstvu, nisam siguran da mogu u kontinuitetu igrati na najvišoj razini, ali svakako mogu stvoriti probleme."

Iako je Slovenija u tim susretima bila favorit, neće vidjeti SP, niti s wild cardom bez obzira što je bila treća na posljednjem SP-u i uvijek je na velikim natjecanjima. IHF je ipak dao pozivnicu Japanu.

"Žao nam je što nismo uspjeli izboriti prolaz na Svjetskom prvenstvu jer imamo dosta mladih igrača, a njima svaki odlazak na veliko natjecanje puno znači. Imali smo u tim susretima i dosta problema s ozljedama, vrlo rano u prvom susretu ostali smo bez Gabera koji nam je važan igrač. Nadali smo se da bi možda mogli dobiti tu pozivnicu jer ipak imamo kvalitetu i kontinuitet, no IHF se odlučio za Japan. Vjerujem da smo mi više zaslužili tu pozivnicu."

Kastelic o Hrvatskoj ima visoko mišljenje i vjeruje kako može napraviti nešto više na ovom Prvenstvu.

"Hrvatska može dogurati daleko i napraviti puno toga. Dobra je stvar što očekivanja javnosti nisu toliko velika i bit će sigurno manji pritisak nego na nekim ranijim natjecanjima, a tu je kvalitetna reprezentacja s dosta mladih igrača, ali i starijih koji zajedno predstavljaju kvalitetan miks. Uz dva-tri prava dana može se jako puno toga dobroga napraviti. Tu je niz jako dobrih igrača, Šego, Ivić, Stevanović su odlični vratari i Hrvatska može napraviti dobar posao."

Kada su u pitanju upravo čuvari mreže, za kojeg od njih očekujete da će na ovom Prvenstvu iskočiti?

"Teško pitanje, uvijek je ključna obrana, oni koji imaju dobru obranu, imat će i dobre vratare. Tu su tradicionalno sjajni Francuzi, sad ovisi hoće li to biti Gerard ili Dumoulin, zatim Šveđani imaju stvarno odlične vratare i nekako mislim da bi Gerard i Appelgren mogli biti ti koji će donositi prevagu."

Gledajući po skupinama, favoriti su jasni. U skupini A zna se tko će se boriti za prvo mjesto.

"Francuska i Njemačka u međusobnom dvoboju odlučit će tko će biti prvi, a mislim da tko tu uzme prvo mjesto, praktički će zakoračiti u polufinale zbog prenošenja bodova i novog sustava natjecanja. Njemačka je tu ipak blagi favorit samo iz razloga što je domaćin. Što se tiče ostalih reprezentacija, tu je sve moguće, sve je to slične kvalitete."

Skupina B je hrvatska skupina i tu Kastelic također jasno vidi tko će se tući za vrh.

"Hrvatska i Španjolska odlučit će o prvom mjestu, Island je dobar, ali ne može dugo igrati na visokoj razini. Može iznenaditi kao što je iznenadio Švedsku u Hrvatskoj na startu, ali na duge staze ne može previše. Bit će velika taktička bitka između Španjolske i Hrvatske, teška utakmica na gol-dva razlike, ali siguran sam da će im Lino spremiti neku zamku, dosta igrati sedam na šest i Hrvatska sigurno nije bez šanse."

U skupini C očekuje se jedan od najzanimljivijih dvoboja prve faze natjecanja.

"Veliki skandinavski dvoboj između Danske i Norveške. Norvežani zadnjih godina igraju sjajno, imaju odličnog mladog izbornika i Sandera Sagosena koji je među najboljim rukometašima svijeta. Jako su dobri, ali za Dance vrijedi isto što i za Nijemce - domaćini su i to im daje blagu prednost."

Na papiru najlakša skupina je skupina D.

"Tu je Švedsska prvi favorit i trebala bi uzeti prvo mjesto, ima najbolju reprezentaciju. O drugom mjestu trebali bi odlučivati Katar koji igra jako dobro na pripremama i redom pobjeđuje te Mađarska koja je tu negdje po kvaliteti."

Kada već Slovenije nema na Svjetskom prvenstvu, poslužit će kao dobar sparing partner Francuskoj s kojom će igrati u sklopu priprema za ovo SP.

"Krećemo autobusom prema Parizu, nismo u punom sastavu, sada su nam otpala i dva igrača zbog viroze, a tamo idemo pokazati da smo zaslužili i mi biti na Svjetskom prvenstvu. Želimo isprobati igrače, odigrati čvrsto i pokazati da nismo slučajno bili treći na prošlom Svjetskom prvenstvu. Naravno, Francuska je spremnija, u punom je treningu, a kod nas neki igrači nisu bili u kontaktu s loptom zadnjih dana, ali idemo odigrati dobru utakmicu."

Za kraj ostaje PPD Zagreb u čijem dresu Kastelic ove sezone brani jako dobro.

"Sve polažemo na tu prvu utakmicu sa Skjernom. Ako dobijemo, vjerujem da smo jako blizu prolazu u nokaut fazu. To nitko nije niti sanjao, mi se nadamo, a stiže nam i novi trener (Branko Tamše op.a.), bit će zanimljivo. U Sehi je cilj Final Four i tamo pokušati napraviti nešto više."

Na kraju je Kastelic poručio: "Sretno Hrvatska, navijamo za vas!"

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Jura Zeleni05.01.2019. u 22:12
    Vodi si ga doma...
    Jura Zeleni
  • Torca-Dubrava04.01.2019. u 22:53
    Lino....legenda
    Torca-Dubrava